Μενού
epizontes-pylos
Επιζώντες από το ναυάγιο στην Πύλο | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Σε μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες στα νερά της Μεσογείου εξελίσσεται το ναυάγιο που σημειώθηκε νωρίς το πρωί της Τετάρτης (14/5) ανοιχτά της Πύλου. Οι ελπίδες για επιζώντες εξανεμίζονται καθώς τις τελευταίες 24 ώρες δεν έχει βρεθεί ούτε ένας ζωντανός, με τους άνδρες του Λιμενικού να ανασύρουν από τη θάλασσα μόνο πτώματα.

Παράλληλα, ο αριθμός των αγνοουμένων παραμένει ακόμη άγνωστος, με μαρτυρίες επιζώντων να κάνουν λόγο για 500 έως 700 άτομα μέσα στο σκάφος που βυθίστηκε – μεταξύ των οποίων δεκάδες γυναίκες και παιδιά. Τα σωστικά συνεργεία πλέον φοβούνται ότι το αλιευτικό παρέσυρε μαζί του στον βυθό εκατοντάδες μετανάστες που βρίσκονταν εγκλωβισμένοι (ή ακόμα και κλειδωμένοι) στα αμπάρια.

Η τραγωδία στην Πύλο φέρνει στην επιφάνεια και τη δραματική ιστορία αυτών των ανθρώπων που στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλο μέσα σε απάνθρωπες συνθήκες, προσπάθησαν να φτάσουν στην Ιταλία, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. Πείνα, δίψα, αρρώστιες τους ταλαιπώρησαν στο μοιραίο ταξίδι, ενώ και όσοι κατάφεραν να διασωθούν είναι σε κατάσταση σοκ. Σε απόγνωση και οι συγγενείς τους, που ήρθαν από το εξωτερικό και τους αναζητούν!

Είναι χαρακτηριστικό πώς ακόμη και έμπειροι γιατροί του ΕΣΥ «λυγίζουν» μπροστά στην ανθρώπινη τραγωδία. Τόσος πόνος μαζεμένος σε μια πόλη, τόσες ψυχές που φωνάζουν «βοήθεια». «Απογοήτευση και οργή» είπε βουρκωμένος στον τηλεοπτικό σταθμό Star ο καρδιολόγος Μανώλης Μάκαρης

Το πλοίο «κολαστήριο»

Όπως δείχνουν τα στοιχεία αλλά και οι μαρτυρίες από τους επιζώντες πριν επέλθει η τραγωδία στα βαθιά νερά του Ιονίου, είχε προηγηθεί ένας αργός θάνατος στο πλοίο. Το καράβι της ελπίδας έγινε το κολαστήριο για τόσες ψυχές που βίωσαν την εξαθλίωση, την πείνα, τη δίψα και τις ασθένειες. 

«Ήταν 8 μέρες χωρίς φαγητό και 4 χωρίς νερό» σημείωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος. «Είχαν συμπτώματα γαστρεντερίτιδας, ηλεκτρολυτικές διαταραχές, συμπτώματα κόπωσης από τις ώρες στη θάλασσα και εμπύρετο, λοίμωξη του αναπνευστικού» εξήγησε ο χειρουργός, Παναγιώτης Γιαννόπουλος.

Ένα αγόρι 16 χρόνων ήταν το μοναδικό που σώθηκε. Έχει πάθει πνευμονία. Δε μιλάει αγγλικά για να συνεννοηθεί με τους γιατρούς, όπως και οι περισσότεροι άλλωστε. 

Τραγικές φιγούρες και οι συγγενείς των μεταναστών που σπεύδουν στην Καλαμάτα και αναζητούν ανάμεσα στους επιζώντες τους δικούς τους ανθρώπους. Λίγοι σώθηκαν κι αυτοί που έζησαν, πέρασαν πρώτα μέσα από την κόλαση. Πόσοι χάθηκαν και πόσοι ακόμα αγνοούνται. Ένα τέλος μαρτυρικό και απάνθρωπο.

«Ένα από τα μέλη της οικογένειας μου ήταν στο πλοίο. Είναι μια πολύ κακή κατάσταση και δεν ξέρουμε ακόμα» είπε συγγενής αγνοούμενου. Σύμφωνα με τη διασώστρια, Μάρα Τριάντου, οι διασωθέντες ήταν πολλές μέρες στον ήλιο, είχαν καεί, είχαν εγκαύματα, δεν μπορούσαν να αναπνεύσουν.

 

Σε απόγνωση οι συγγενείς

Είναι χαρακτηριστικό πως στην πόλη της Καλαμάτας καταφτάνουν άνθρωποι από διάφορα μέρη της Ευρώπης που ψάχνουν τους συγγενείς τους. Άλλοι είναι πιο τυχεροί γιατί βρήκαν τους ανθρώπους τους ενώ άλλοι αναζητούν ακόμα τις γυναίκες και τα παιδιά τους.

«Από τα ξημερώματα συγγενείς των αγνοούμενων φτάνουν εδώ στο κεντρικό λιμεναρχείο Καλαμάτας, αναζητώντας κάποιο στοιχείο για την τύχη των δικών τους ανθρώπων. Είδαμε άτομα να έχουν έρθει από την Κύπρο, τη Γερμανία με τον πόνο ζωγραφισμένο στα μάτια τους» μετέδωσε η απεσταλμένη της ΕΡΤ, Μαρία Σταθοπούλου.

Ανάμεσά τους ο Καρίμ από τη Συρία που περίμενε τη σύζυγο του Έζρα, μία κοπέλα μόλις 21 ετών και τον 19χρονο κουνιάδο του στο Αμβούργο για ένα καλύτερο αύριο. Τώρα βρίσκεται έξω από το Λιμεναρχείο Καλαμάτας και με φωτογραφίες τους στο κινητό, ελπίζει σε ένα καλό νέο που θα επιτρέψει τους τρεις τους να ολοκληρώσουν μαζί αυτό το μακρύ ταξίδι προς την ελευθερία. Δυστυχώς, ο Καρίμ δεν είναι μόνος του.

Μέσα σε αυτό το θρήνο, γίνονται και μικρά θαύματα. Όπως ο κ. Τάσος που μέσω αυτού Σύρος που ζει στην Αργεντινή αναγνωρίζοντας τον συγγενή του στις φωτογραφίες των διασωθέντων, τον εντόπισε βάζοντας τέλος στην αγωνία για την τύχη του. «Ήταν μία μεγάλη ανακούφιση αυτή η επαφή κι εμείς την ελάχιστη ικανοποίηση που συνεισφέραμε σε αυτό το ελάχιστο πράγμα που είναι σε εξέλιξη» είπε ο κ Τάσος.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός ενεργοποίησε άμεσα την υπηρεσία Restoring Family Links που σκοπό έχει την επανένωση των διασωθέντων με τους συγγενείς τους. Παράλληλες δράσεις βρίσκονται σε εξέλιξη από τοπικούς φορείς της περιοχής αλλά και απλούς κατοίκους προσφέροντας ρουχισμό και τρόφιμα.

Ασυνόδευτοι ανήλικοι μεταξύ των διασωθέντων

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου μεταξύ των 104 διασωθέντων από το ναυάγιο της Πύλου υπάρχουν και 6-8 ασυνόδευτοι ανήλικοι οι οποίοι θα μεταφερθούν μαζί με τους υπόλοιπους διασωθέντες στη δομή της Μαλακάσας. Εκεί θα παραμείνουν για μια ή δύο νύχτες και στη συνέχεια θα μεταφερθούν σε άλλες δομές για ανηλίκους. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες πρόκειται για ανήλικους άνω των 16 ετών.

«Τσουνάμι» βοήθειας

Ένα από τα μεγαλύτερα ναυάγια που έχουν καταγραφεί στη Μεσόγειο στη νεότερη ιστορία, έχει προκαλέσει μία πρωτοφανής κινητοποίηση για την έστω προσωρινή ανακούφιση των διασωθέντων, παράλληλα με τις έρευνες του Λιμενικού για τον εντοπισμό των ναυαγών αλλά και των υπαιτίων αυτής της τραγωδίας.

«Μπισκότα μας ζήτησαν, είπα να φέρω και σοκολάτες να δυναμώσουν», ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ διασώστρια.

«Κατά την άφιξη των ανθρώπων αυτών, ήμασταν δίπλα τους προσφέροντας πρώτες βοήθειες, νοσηλεύτριες και μαζί με τους εθελοντές στον τομέα υγείας[…] Έχουν ενυδατωθεί, έχουν ελαφρώς ξεκουραστεί, η κατάστασή τους είναι ελαφρώς καλύτερα σε σχέση με χθες» τόνισε από την πλευρά της μία νοσηλεύτρια του Ερυθρού Σταυρού.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA