Η πολυετής κόντρα για το μέλλον του πάρκου Δρακοπούλου στα Άνω Πατήσια «φούντωσε» και πάλι το τελευταίο διάστημα. Από τη μια η δημοτική αρχή που θέλει να προχωρήσει στην ανάπλαση του πάρκου και από την άλλη κάτοικοι της περιοχής που δηλώνουν πως το πάρκο πρέπει να παραμείνει δημόσιος χώρος και διεκδικούν τον επαναχαρακτηρισμό του ως κοινόχρηστο χώρο πρασίνου.
Το ιστορικό του πάρκου
Η ιστορία της βίλας Δρακόπουλου αρχίζει από το 1882, όταν σε μια κατάφυτη έκταση 15 περίπου στρεμμάτων στο ύψος της οδού Πατησίων 356-358, ο Δημήτριος Βεζανής ίδρυσε την πρώτη στην Ελλάδα βιομηχανία εριουργίας. Την επιχείρηση στη συνέχεια ανέλαβε ο γιος του, Σωτήρης Βεζανής, ο οποίος γύρισε στην Ελλάδα από τη Γερμανία μετά από σπουδές στην κλωστοϋφαντουργία και στην πολιτική οικονομία.
Το 1922 δύο αδέλφια με καταγωγή από την Αρκαδία, οι Κωνσταντίνος και Αθηνόδωρος Δρακόπουλος, αγοράζουν την επιχείρηση από τον Βεζανή και τη μετατρέπουν σε βαμβακουργία και το 1934 σε υφαντουργία. Η ιδιοκτησία των αδελφών Δρακόπουλου περιελάμβανε το εργοστάσιο, τα κτίρια της διοίκησης στην πρόσοψη της Πατησίων και δύο βίλες, μία μεγάλη και μία πιο μικρή. Με τις διαθήκες τους τα δύο αδέλφια άφησαν όλη σχεδόν την περιουσία τους στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό (ΕΕΣ), με σκοπό τη λειτουργία σχολής αδελφών νοσοκόμων και κέντρου αιμοδοσίας, που να λειτουργεί ως παράρτημα του Δρακοπούλειου Κέντρου Αιμοδοσίας.
Μετά τον θάνατο του Αθηνόδωρου Δρακόπουλου στις 3 Οκτωβρίου 1977, οι κάτοικοι της περιοχής κινητοποιήθηκαν και ζήτησαν από τον τότε δήμαρχο Δημήτρη Μπέη ο χώρος γύρω από τα κτίρια να γίνει χώρος πράσινου. Το αίτημα έγινε δεκτό παμψηφεί με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου στις 9.7.1979. Στη συνέχεια η Μελίνα Μερκούρη, ως υπουργός τότε Πολιτισμού, με απόφασή της χαρακτηρίζει τις επαύλεις, η μία του δευτέρου μισού του 19ου αιώνα και η άλλη, η μικρότερη, των αρχών του 20ου, ως εξαιρετικά δείγματα αρχιτεκτονικής, ενώ τον υπόλοιπο χώρο με τα κτίσματά του ως τόπο με ιστορική σπουδαιότητα, με τα κτίσματα που υπάρχουν σε αυτόν να αποτελούν ενότητα αστικής κατοικίας και βιοτεχνίας, από τις ελάχιστες σωζόμενες σήμερα στην Αθήνα. Το 1983 με ΠΔ ο τότε υπουργός Χωροταξίας, Αντώνης Τρίτσης, χαρακτηρίζει διατηρητέα όλα τα κτίρια του πάρκου και επιβάλλει την πλήρη αποκατάσταση τους.
Και από τότε μέχρι και σήμερα τίποτα από αυτά που έπρεπε να γίνουν για να διατηρηθούν τα κτίρια ενώ ανά τακτά χρονικά διαστήματα ξεσπούσαν διάφορες πυρκαγιές που μετέτρεπαν σε στάχτη τα κτίρια του πάρκου. Ότι έμενε όρθιο έπρεπε να κατεδαφιστεί για λόγους ασφαλείας. Κάθε επιχείρηση κατεδάφισης γινόταν αφορμή για να προκληθούν εντάσεις ανάμεσα στους κατοίκους και την ιδιοκτησία του πάρκου. Τα τελευταία 13 χρόνια οι κάτοικοι έχουν αναλάβει να «τρέξουν» όλα όσα χρειάζονται για να φυτευτούν δένδρα, να δημιουργηθεί μια μικρή παιδική χαρά κλπ κλπ.
Τι συμβαίνει αυτή την περίοδο
Το τελευταίο χρονικό διάστημα η κόντρα αυτή «φούντωσε» ξανά. Μετά την υπογραφή σύμβασης με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό που αφορούσε την παραχώρηση του πάρκου στον Δήμο Αθηναίων, η δημοτική Αρχή του Κώστα Μπακογιάννη μια μελέτη αποκατάστασης των υποδομών, φροντίδας και ενίσχυσης του πρασίνου, δίνοντας - προ ολίγων ημερών - το «πράσινο φως» για την εκτέλεση των εργασιών.
«Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του δήμου, το πάρκο Δρακόπουλου θα ανοίξει ξανά ως ένας καταπράσινος κοινόχρηστος χώρος, περίπου 4,5 στρεμμάτων, στον οποίο θα έχουν φυτευτεί 7.603 νέα φυτά. Για λόγους ασφαλείας απομακρύνονται από τον χώρο τρία δέντρα τα οποία δεν ήταν δυνατόν να σωθούν, ενώ στη θέση τους θα φυτευτούν οκτώ νέα. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι υφιστάμενοι θάμνοι συντηρούνται και ενισχύονται. Με στόχο την ορθολογική διαχείριση της άρδευσης, εγκαταστάθηκε -μάλιστα- πλήρως αυτοματοποιημένο σύστημα ποτίσματος.
Στο πάρκο δημιουργείται μια νέα παιδική χαρά συνολικής έκτασης 370 τ.μ. που πληροί όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές ασφάλειας.
Δεν τοποθετείται πουθενά τσιμέντο, καθώς το κεντρικό μονοπάτι του πάρκου στρώνεται με κυβόλιθο, ενώ οι βατές περιοχές διαστρώνονται με πατημένη ψηφίδα, υλικά φιλικά για το περιβάλλον. Τα υφιστάμενα πέτρινα τοιχία μετατρέπονται σε καθιστικά, συντηρούνται τα υφιστάμενα παγκάκια και τοποθετούνται καινούργια, ώστε να μπορούν περισσότεροι επισκέπτες να ξεκουράζονται και να χαλαρώνουν στο πάρκο. Η ιστορική κρήνη, η πέργκολα η θεατρική σκηνή που υπάρχουν στο πάρκο συντηρούνται και αναδεικνύονται.
Επίσης, αναβαθμίζεται ο φωτισμός με σύγχρονα φωτιστικά τύπου LED, ώστε να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας στο χώρο και παράλληλα να διασφαλιστεί η χαμηλότερη δυνατή κατανάλωση ενέργειας. Τέλος, στο πάρκο δημιουργείται και ένας χώρος με όργανα γυμναστικής με αντικραδασμικό δάπεδο» αναφέρει ο Δήμος Αθηναίων.
Η επιτροπή των κατοίκων της περιοχής, ωστόσο, αναφέρουν πως πραγματικός στόχος είναι το χτίσιμο κτιρίων και ενός μεγάλου πάρκινγκ που θα περιορίσουν τόσο το πράσινο όσο και τον ελεύθερο χώρο που υπάρχει. Καταγγέλλουν, επίσης, πως ουσιαστικά ο Δήμος πήρε για οκτώ χρόνια το Πάρκο, ώστε να το διαμορφώσει ανάλογα και στη συνέχεια να το παραδώσει ξανά στον Ερυθρό Σταυρό. Ουσιαστικά, δηλαδή, καταγγέλλουν, πως απλά οι κάτοικοι θα επωμιστούν το κόστος (μέσω των δημοτικών τελών) της καταστροφής του πάρκου που θέλουν να προστατεύσουν και αυτό στη συνέχεια θα παραδοθεί και πάλι στους ιδιώτες.
Ένταση το απόγευμα της Δευτέρας
Χθες το απόγευμα ο δήμαρχος Αθηναίων θέλησε να πάει στο Πάρκο προκειμένου να μιλήσει με κατοίκους της περιοχής. Αυτό, ωστόσο, δεν έγινε καθώς επικράτησε μεγάλη ένταση. Ο Κώστας Μπακογιάννης κατήγγειλε πως στο σημείο βρέθηκαν και ορισμένοι που «προπηλάκισαν με συνθήματα τους κατοίκους. Δύο αντιδήμαρχοι που επιχείρησαν να κατευνάσουν τα πνεύματα ζητώντας να επιτραπεί να γίνει ο στοιχειώδης δημοκρατικός διάλογος, δέχθηκαν βίαια χτυπήματα», αναφέρει η ενημέρωση από τον δήμο Αθηναίων.
«Οι αληθινοί κάτοικοι της γειτονιάς δεν τους φοβήθηκαν. Ούτε εμείς. Το έργο θα γίνει. Το πάρκο δεν διώχνει, ενώνει» ήταν η απάντηση του Κώστα Μπακογιάννη στην «τραμπούκικη επίθεση» όπως αναφέρει. Σε ανάρτησή του δε, ο Κώστας Μπακογιάννης παραθέτει βίντεο από το συμβάν ενώ γράφει χαρακτηριστικά πως «γειτονιά - γειτονιά, η Αθήνα θα γίνει πιο πράσινη. Σήμερα, στα Πατήσια, στο Πάρκο Δρακόπουλου, πήγαμε για μια ανοιχτή δημοκρατική διαβούλευση. Με εκατοντάδες γείτονες και περίοικους. Κάποιοι λίγοι, οι συνήθεις «γνωστοί - άγνωστοι», μοιάζουν να μην το θέλουν.
»Ο περιφερόμενος «θίασος» της αντίδρασης, γνωστός μας από το Στρέφη και την Ακαδημία Πλάτωνος ήταν εκεί για να μας εμποδίσει. Δήθεν κάτοικοι που μένουν ταυτόχρονα σε τρεις και τέσσερις γειτονιές της Αθήνας, τραμπούκισαν τους αληθινούς κατοίκους της γειτονιάς, απείλησαν γιαγιάδες και παππούδες, τρομοκράτησαν παιδάκια και χτύπησαν αντιδημάρχους.
»Έκοψαν και τα καλώδια της μικροφωνικής, γιατί έτσι μάλλον αντιλαμβάνονται τον διάλογο. Αχρείαστα, βίαια πράγματα. Οι αληθινοί κάτοικοι της γειτονιάς δεν τους φοβήθηκαν. Ούτε εμείς. Το έργο θα γίνει. Κι οι μικρές μειοψηφίες ας μάθουν το πώς λειτουργεί η δημοκρατία, κάνει καλό στην πολιτική υγεία. Το περισσότερο πράσινο δεν έβλαψε ποτέ την αναπνοή κανενός. Το πάρκο δε διώχνει, ενώνει».
Από την πλευρά τους κάτοικοι της περιοχής τονίζουν πως ο κ. Μπακογιάννης ζητά διάλογο αφού πρώτα κατέθεσε μηνύσεις σε βάρος κατοίκων της περιοχής και αφού βάφτισε «κατοίκους που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Δήμου» τον «κομματικό του στρατό» που κατέβασε με πούλμαν στο πάρκο Δρακοπούλου.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.