Μενού
agrotes
Αγροτικό μπλόκο | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Στα άκρα οδηγείται η αντιπαράθεση κυβέρνησης - αγροτών καθώς μετά την ολοκλήρωση πανελλαδικής σύσκεψης με συμμετοχή εκατοντάδων διαμαρτυρόμενων από ολόκληρη τη χώρα, αποφασίστηκε να γίνουν ταυτόχρονοι αποκλεισμοί στις Εθνικές Οδούς αλλά και κάθοδος των τρακτέρ στην Αθήνα.

Με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 50 αγροτικά μπλόκα και 70 ομοσπονδίες, στην πανελλαδική σύσκεψη οι παραγωγοί αποφάσισαν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με:

  • Αποκλεισμό εθνικών οδών, τελωνείων και  κινητοποιήσεις μέσα στις πόλεις.
  • Συλλαλητήριο και με τρακτέρ στην Αθήνα.

«Δεν μας αρέσει η εικόνα χειροπέδες – ΜΑΤ και σύγκρουση. Ο αγώνας συνεχίζεται. Ούτε βήμα πίσω», είπε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λάρισας, Χρήστος Σιδηρόπουλος.

    «Η κυβέρνηση αν θέλει να βάψει τα χέρια της με αίμα αγροτών, θα πάρει μόνη της την ευθύνη. Εμείς διαδηλώνουμε ειρηνικά τα αιτήματά μας είναι ενιαία, πανελλαδικά και θέλουμε άμεσες λύσεις εδώ και τώρα», είπε ο εκπρόσωπος αγροτικού συλλόγου Αθηνών, Γιάννης Βελγόπουλος.

    Ποια σημεία θα κλείσουν οι αγρότες 

    Σύμφωνα με το Action24, από την Τετάρτη οι αγρότες θα κλείνουν τα εξής σημεία στις εθνικές οδούς: 

    • Τον κόμβο παλαιάς και νέας Εθνικής Οδού στον Πλατύκαμπο Λάρισας
    • Ε65 στην Καρδίτσα 
    • Εγνατία στο μπλόκο του Ευόσμου 

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι αγρότες θα αποφασίζουν τα βράδια ποιους δρόμους θα κλείνουν. Άξιο αναφοράς είναι πως στην Καρδίτσα, το μπλόκο είναι ιδιαίτερα μεγάλο αριθμώντας περί τα 1.000 τρακτέρ. Σε όλη τη χώρα τα μπλόκα ανέρχονται σε 55.

    Τι ζητάνε οι αγρότες και τι δίνει η κυβέρνηση

    • Οι αγρότες επιμένουν στο αίτημα για αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο στην αντλία, μετά και την δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα επιστραφεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης του 2024.
    • Ζητούν αγροτικό ρεύμα με κόστος 7 λεπτών στην κιλοβατώρα, απορρίπτοντας την έκπτωση 10% την περίοδο από το Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο
    • Ζητούν επιδότηση σε εφόδια και ζωοτροφές. Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει μείωση του ΦΠΑ από 13% σε 6% για ζωοτροφές και λιπάσματα.
    • Ζητούν επαναδιαπραγμάτευση ΚΑΠ. Ήδη η ελληνική πλευρά πέτυχε παύση του καθεστώτος αγρανάπαυσης το 2024 και διαπραγματεύεται 6 ακόμη σημεία.
    • Απαιτούν αποζημίωση για το 100% της σοδειάς που χάνεται από ασθένειες ή καταστροφές. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ήδη έχει καταργηθεί η παρακράτηση 20% του ελγα.
    • Λένε όχι στις παράνομες ελληνοποιήσεις των γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων. Από την κυβέρνηση διατείνονται πως με ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης πραγματοποιούνται έλεγχοι στα σημεία εισόδου της χώρας και σε βιομηχανίες για την προστασία προϊόντων ΠΟΠ.

    «Δίνουμε τρεις μέρες διορία στον πρωθυπουργό να δώσει λύσεις ουσιαστικές και να γίνει η συνάντηση μαζί μας και από τη Δευτέρα αν δεν ευοδώσει η συνάντηση θα οργανώσουμε κάθοδο στην Αθήνα», είπε ο πρόεδρος αγροτικών συλλόγων Καρδίτσας, Κώστας Τζέλλας.

    Στο πλευρό των αγροτών τάσσεται με ανάρτησή του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας: «Η Θεσσαλία δεν είναι πείραμα σε συνέδρια για να κάνετε papers. Η Θεσσαλία δεν είναι living lab. Η Θεσσαλία είναι η ζωή μας. Είναι τα χωράφια μας που δεν γνωρίζουμε ακριβώς με τι χρήματα και τι πόρους θα τα ξανακαλλιεργήσουμε . Δεν ξέρουμε από πού θα πάρουμε πάλι τα πρόβατα μας και τα γίδια να ξαναφτιάξουμε τα κοπάδια μας. Ούτε που θα γίνουν τα μαντριά μας. Δεν ξέρουμε αν τα οπωροφόρα δένδρα θα ξανακαρπίσουν. Απαντήσεις στους πολίτες μου. Αξιόπιστες παρακαλώ».

    Η απάντηση της κυβέρνησης

    Από την κυβέρνηση αναφέρουν πως διάλογος μπορεί να γίνει αλλά χωρίς οικονομικό και κοινωνικό αποκλεισμό. «Η κυβέρνηση έχει κάνει και συνεχίζει να κάνει ό,τι είναι εφικτό προς όφελος των αγροτών. Και είναι πάντοτε δίπλα, όπως έχει αποδείξει σε πολλές περιπτώσεις, σε κάθε επαγγελματική ομάδα, λαμβάνοντας υπόψη τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας. Σε κάθε περίπτωση κανείς δεν ωφελείται από τη διατάραξη της κοινωνικής, οικονομικής και εμπορικής ζωής της χώρας, από αποφάσεις που δεν εξυπηρετούν ούτε τους ίδιους τους αγρότες», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

    Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε σε εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής πως έχει δοθεί ένα δισ. ευρώ για την ενίσχυση των αγροτών.  «Βρισκόμαστε απέναντι σε αγροτικές κινητοποιήσεις. Γίνεται συζήτηση για τις αποζημιώσεις των αγροτών. Μέσω ΕΛΓΑ έχει δοθεί 1 δισ. σε αγροτικές αποζημιώσεις. Ποσό πολύ μεγαλύτερο από τις εισφορές των αγροτών, συνεπώς ενίσχυση που προήλθε μέσα από τον προϋπολογισμό, κάτι τέτοιο δεν θα γινόταν αν η οικονομία δεν πήγαινε καλά», είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Επιπλέον, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση διαχειρίζεται δίκαια τα αιτήματα διάφορων κοινωνικών ομάδων, ενώ σημείωσε με νόημα πως η πολιτική είναι η άχαρη δουλειά κατανομής συγκεκριμένων πόρων σε ατελείωτες ανάγκες.

    Google News

    Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

    BEST OF LIQUID MEDIA