Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, η κοίμηση της Θεοτόκου εορτάζεται με ευλάβεια, στην Τήνο όμως έχει επικρατήσει να γίνεται το μεγαλύτερο θρησκευτικό προσκύνημα για τον εορτασμό του «Μικρού Πάσχα» του καλοκαιριού. Το κλίμα - και φέτος - είναι άκρως κατανυκτικό, αφού, σύμφωνα με την ΕΡΤ, πιστοί συρρέουν στους Ναούς της χώρας για να γιορτάσουν και να προσκυνήσουν τη χάρη της Παναγίας.

Παναγία Σουμελά – Καστανιά Ημαθίας

Στα υψώματα της Καστανιάς στην Ημαθία, το πρόγραμμα των εορτασμών για την Παναγία, ξεκινά από το πρωί με το προσκύνημα της Ιερής Εικόνας της Παναγίας Σουμελά από τους πιστούς. Το απόγευμα τελείται αρχιερατικός εσπερινός με την υποδοχή δύο άλλων ιερών εικόνων από τον Άγιο Ιωάννη Βαζελώνα και τον Άγιο Γεώργιο Περιστερεώτα, καταλήγοντας στη λιτάνευση της Ιερής Εικόνας της Παναγίας Σουμελά στους δρόμους της Καστανιάς, από τους προσκυνητές, σε κλίμα συγκίνησης.

Παναγία Γλυκοφιλούσα – Μεγάλο Ελευθεροχώρι Ελασσόνας

Κάθε χρόνο δεκάδες προσκυνητές και πιστοί από την ευρύτερη περιοχή της Ελασσόνας συνοδεύουν την ιστορική εικόνα της Παναγίας Γλυκοφιλούσας από το Μεγάλο Ελευθεροχώρι στο ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας της Τσούκας, το οποίο χτίστηκε το 1830. Το 1930, το μοναστήρι σταμάτησε να κατοικείται και από τότε οι πιστοί, παραμονή της εορτής, μεταφέρουν την εικόνα εκεί, διανύοντας απόσταση 12 χιλιομέτρων με τα πόδια. Ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου, μετά την πανηγυρική Θεία Λειτουργία, οι πιστοί διανύουν και πάλι την ίδια απόσταση, επιστρέφοντας την Ιερή Εικόνα της Παναγίας Γλυκοφιλούσας στον ναό του Αγίου Νικολάου, στο κέντρο του χωριού του Μεγάλου Ελευθεροχωρίου.

Παναγία Πέτρας – Λέσβος

Τριήμεροι είναι οι εορτασμοί της Κοίμησης της Θεοτόκου στη Λέσβο, με τους πιστούς να ανεβαίνουν 114 σκαλιά για να βρεθούν στην κορυφή του Ιερού Ναού της Παναγίας Πέτρας. Χτισμένος σε ηφαιστειογενή βράχο 40 μέτρων, ο ναός αποτελεί θρησκευτικό μνημείο, με ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον και γραφικότητα.

Κάθε χρόνο, παραμονή της εορτής, η εικόνα της Παναγίας περιφέρεται με άλογα στο χωριό από καβαλάρηδες, καταλήγοντας στην πλατεία της Πέτρας στο λιμάνι. Εκεί οι εορτασμοί συνεχίζονται με παραδοσιακούς χορούς και βραβεύσεις των καβαλάρηδων.

Ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου γίνεται το σημαντικότερο προσκύνημα του νησιού με πλήθος πιστών να ανεβαίνουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας στον Ναό Αγίας Πέτρας.

Παναγιά στο Κολυμπάρι Χανίων

Κάθε χρόνο δεκάδες πιστοί συρρέουν στο Κολυμπάρι Χανίων, ένα από τα μεγαλύτερα και καλύτερα διατηρημένα μοναστήρια της Κρήτης, 25 χιλιόμετρα μακριά από τα Χανιά, για να ανάψουν ένα κεράκι στη χάρη της Παναγίας. Το απόγευμα τελείται Εσπερινός στο αίθριο του Ναού που διαρκεί μέχρι τις 2 τα ξημερώματα, με ιδιαίτερα έντονο το κλίμα κατάνυξης.

Παναγία στη Σιάτιστα Κοζάνης

Στη Σιάτιστα της Κοζάνης οι εορτασμοί του Δεκαπενταύγουστου γίνονται με έθιμα που κρατάνε από την εποχή της Τουρκοκρατίας. Σε κάθε γειτονιά γίνονται προετοιμασίες για την ανάβαση στο μοναστήρι Κοιμήσεως της Θεοτόκου με άλογα, για την προσκύνηση της ασημένιας εικόνας της Παναγίας, ανήμερα της εορτής. Η πόλη γιορτάζει όλες τις μέρες πριν και μετά τον Δεκαπενταύγουστο, ενώ όλη τη μέρα ακούγονται τα πέταλα των αλόγων. Μικροί και μεγάλοι, ιππεύουν τα στολισμένα άλογά τους και διανύουν απόσταση 12 χιλιομέτρων, για να κάνουν την λιτανεία της εικόνας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.