Σε μια νέα μέθοδο «στρατολόγησης» μελών έχουν προχωρήσει τα κυκλώματα παράνομης διακίνησης μεταναστών που δρουν στη χώρα μας. Εντοπίζουν μετανάστες που έχουν μπει παράνομα αλλά δεν έχουν χρήματα για να «ξεπληρώσουν» τη μεταφορά τους. Ως «αντάλλαγμα» τους λένε να κάνουν τους οδηγούς σε οχήματα, κλεμμένα σε κάποιες περιπτώσεις, και τους δίνουν συσκευές πλοήγησης gps αλλά και συσκευές ηλεκτρονικής καταβολής αντιτίμου στα διόδια (e-pass) για να περνάνε πιο γρήγορα τα διόδια της Εγνατίας Οδού.
Εάν ωστόσο θεωρήσουν πως θα υπάρχουν «μπλόκα» της ΕΛΑΣ στο δρόμο στις συσκευές πλοήγησης τους έχουν αποθηκεύσει εναλλακτικές διαδρομές ακόμα και από αγροτικούς δρόμους. Στόχος τους σε κάθε περίπτωση να φτάσουν σε προκαθορισμένα σημεία πολύ κοντά στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο για να παραλάβουν συχνά συμπατριώτες τους και στη συνέχεια να τους μεταφέρουν στη Θεσσαλονίκη ή σε άλλες περιοχές. Σχεδόν πάντα κανείς από τους οδηγούς δεν έχει δίπλωμα οδήγησης ενώ θεωρούνται από τους «εγκεφάλους» των κυκλωμάτων «αναλώσιμοι» και έτσι εάν συλληφθούν τη θέση τους θα πάρουν άλλοι μετανάστες.
«Τον Αύγουστο έχουμε φτάσει να κάνουμε 900 με 960 αποτροπές την ημέρα»
Την ίδια στιγμή αστυνομικοί πραγματοποιούν εντατικούς ελέγχους σε διάφορες περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης για τον εντοπισμό διακινητών μεταναστών. Προχθές και χθες σε περιοχές της Ξάνθης, του Έβρου και της Ροδόπης, από αστυνομικούς των Διευθύνσεων Αστυνομίας Ξάνθης, Αλεξανδρούπολης και Ροδόπης, τέσσερις διακινητές ανάμεσα στους οποίους και μια γυναίκα οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας σε τέσσερις διαφορετικές περιπτώσεις, 27 μη νόμιμους μετανάστες. Για ένα από τα οχήματα είχε δηλωθεί κλοπή στις 16 Αυγούστου σε υπηρεσία της Χαλκιδικής.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννης Οικονόμου μιλώντας χθες στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ για το μεταναστευτικό επεσήμανε ότι: «Υπάρχει μια πολύ στενή συνεργασία της Ελληνικής Αστυνομίας με τις Ένοπλες Δυνάμεις στον Έβρο και για αυτό ακριβώς σε πολύ μεγάλο βαθμό η κατάσταση έχει βελτιωθεί φοβερά σε σχέση με το παρελθόν, κυρίως μετά την υβριδική επίθεση που είχαμε το 2020. Υπάρχουν τεχνικά μέσα, περίπολα της Ελληνικής Αστυνομίας, συνοριοφύλακες, η FRONTEX, πίεση η οποία όμως σε πολύ μεγάλο βαθμό αναχαιτίζεται. Αρκεί να σας πω μέχρι στιγμής έχουμε γύρω στις 120.000 αποτροπές από την αρχή του έτους. Τον Αύγουστο έχουμε φτάσει να κάνουμε 900 με 960 αποτροπές την ημέρα, έχουμε ξεπεράσει τις 520 με 530 συλλήψεις διακινητών, οι οποίοι θέτουν σε τεράστιο κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, πέραν της παράνομης πράξης για την παράνομη είσοδο στη χώρα. Θα συνεχίσουμε εντατικά στην κατεύθυνση αυτή.»
Επιπροσθέτως για τον φράχτη στον Έβρο, ο Γιάννης Οικονόμου, τόνισε ότι: «Ο φράχτης επεκτείνεται. Ήμουν στον Έβρο την περασμένη εβδομάδα, περιόδευσα και στον Φράχτη και στο ποτάμι, μίλησα με τους ανθρώπους που βγαίνουν στα περίπολα. Γίνεται σημαντική δουλειά στον Έβρο. Τώρα είναι η χειρότερη εποχή, γιατί υπάρχουν σημεία που περνάς εύκολα, βρέχεσαι μέχρι το γόνατο. Εκεί όμως είναι συνέχεια η Ελληνική Αστυνομία, οι συνοριοφύλακες, η FRONTEX, ο Στρατός και η συντριπτική πλειοψηφία που επιχειρούν την παράνομη είσοδο αντιμετωπίζεται. Υπάρχει δεύτερη ζώνη αναχαίτισης με τα περίπολα που έχουμε στους κάθετους δρόμους της Εγνατίας, στους ορεινούς δρόμους της Ροδόπης, στον Ίασμο και αλλού. Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να συνδράμουμε στη φύλαξη των συνόρων. Έχουν ήδη εγκριθεί ακόμα 150 συνοριοφύλακες οι οποίοι θα είναι στην Ροδόπη και στην Καβάλα. Θα επισπεύσουμε τις διαδικασίες του διαγωνισμού και κοιτάμε να ενισχύουμε και με εσωτερικές μετακινήσεις, όπου και όπως χρειάζεται από την Ελληνική αστυνομία.»
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.