Μενού
kanoniobolismos-lykavitos
Κανονιοβολισμοί στον Λυκαβηττό | Open / Glomex
  • Α-
  • Α+

Έπεσαν οι καθιερωμένοι 21 κανονιοβολισμοί στον Λυκαβηττό σηματοδοτήθηκε σήμερα στην Αθήνα ο εορτασμός για την 28η Οκτωβρίου.

Ο πρώτος κανονιοβολισμός έπεσε στις 7:46 το πρωί του Σαββάτου. Ακολούθησαν οι υπόλοιποι 20 κανονιοβολισμοί, όπως προβλέπει το πρωτόκολλο, από το πυροβολείο του Λυκαβηττού προς τιμήν της εθνικής επετείου της 28η Οκτωβρίου.

28η Οκτωβρίου: Γιατί στην Ελλάδα γιορτάζουμε την έναρξη και όχι το τέλος του πολέμου

Στην Ελλάδα γιορτάζουμε την έναρξη και όχι το τέλος του πολέμου. Αυτό δεν γίνεται σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Στις 8 και 9 Μαΐου γιορτάζουν την Ημέρα Νίκης εναντίον των δυνάμεων του Άξονα (Γερμανία, Ιταλία και Ιαπωνία), στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, οι χώρες που «πλήρωσαν» βαρύ τίμημα και έδωσαν αγώνα μέχρις εσχάτων για την ελευθερία και την ύπαρξή τους.

Αρμενία, Λευκορωσία, Γαλλία, Γεωργία, Ισραήλ, Πολωνία, Σερβία, Ρωσία και Ηνωμένο Βασίλειο είναι κάποια από τα κράτη που αποτίουν φόρο τιμής κάθε Μάιο στους πολίτες τους που έδωσαν τη ζωή τους για να υπερασπιστούν την πατρίδα τους, απέναντι σε ναζιστικές και φασιστικές πολεμικές «μηχανές», η αγριότητα των οποίων ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.

Και εδώ γεννάται η απορία: Γιατί η Ελλάδα, με σχεδόν μισό εκατομμύριο νεκρούς στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και ξεκάθαρη θέση κατά της Ιταλίας και της Γερμανίας δεν γιορτάζει τον Μάιο, όταν η νίκη των συμμάχων (το 1945) οριστικοποιήθηκε;

Γιατί επιλέχθηκε η μέρα που η χώρα, δια του δικτάτορα κυβερνήτη της, είπε «Όχι» στον Γκράτσι; Γιατί επιλέχθηκε η μέρα που η Ελλάδα ουσιαστικά εισήλθε στον φρικτό Β' Παγκόσμιο Πόλεμο;

28η Οκτωβρίου: Το ιστορικό πλαίσιο

Η επέτειος του «Όχι» γιορτάστηκε για πρώτη φορά στα χρόνια της Κατοχής. Στο κεντρικό κτίριο και στον προαύλιο χώρο του Πανεπιστημίου Αθηνών πραγματοποιήθηκε ο πρώτος εορτασμός στις 28 Οκτωβρίου 1941. Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, έγιναν ομιλίες από φοιτητές, ενώ στην επέτειο αναφέρθηκε εκτενώς και ο καθηγητής Κωνσταντίνος Τσάτσος, ο οποίος αρνήθηκε να κάνει μάθημα εκείνη την ημέρα, με αποτέλεσμα να απολυθεί από το Πανεπιστήμιο.

Στην δεύτερη επέτειο (1942), ο εορτασμός έγινε στην Πλατεία Συντάγματος με πρωτοβουλία των οργανώσεων ΕΠΟΝ και ΠΕΑΝ. Μάλιστα, υπήρχε ανησυχία για το πώς θα αντιδράσουν οι ιταλικές δυνάμεις κατοχής, οι οποίες, ωστόσο, δεν παρενέβησαν. Στον Πειραιά πραγματοποιήθηκαν ολιγοπληθείς συγκεντρώσεις, που διαλύονταν σύντομα, για να αποφευχθεί η επέμβαση των Ιταλών.

Για πρώτη φορά η επέτειος γιορτάστηκε επίσημα στις 28 Οκτωβρίου 1944 με παρέλαση ενώπιον του πρωθυπουργού, Γεωργίου Παπανδρέου. Να σημειωθεί ότι η Εκκλησία της Ελλάδος αποφάσισε, το 1952, η γιορτή της Αγίας Σκέπης από την 1η Οκτωβρίου να μεταφερθεί στις 28 Οκτωβρίου, με το αιτιολογικό ότι η Παναγία βοήθησε τον Ελληνικό Στρατό στον πόλεμο της Αλβανίας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA