Στην επόμενη ημέρα μετά τις φωτιές που σάρωσαν ολόκληρη τη χώρα προσανατολίζονται πλέον κυβέρνηση και φορείς, την ώρα που οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την προστασία από πλημμυρικά φαινόμενα το χειμώνα.
Την ίδια ώρα, η μεγάλη πυρκαγιά στον Έβρο συνεχίζει να καίει, ενώ εντολή εκκένωσης δόθηκε για μία ακόμα περιοχή. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στην Πάρνηθα, οι δυνάμεις αντιμετωπίζουν διάσπαρτες μικρές καύσεις, κυρίως στη νοτιοδυτική πλευρά της, κοντά στο Φρούριο της Φυλής.
Στη μάχη με τις φλόγες στο δάσος της Δαδιάς ρίχτηκε, σύμφωνα με το Mega, το ειδικό πυροσβεστικό όχημα Jumbo Track Multi, ένα μεταοποιημένο στρατιωτικό άρμα Leopard που ρίχνει νερό από απόσταση έως και 80 μέτρα.
Το συγκεκριμένο όχημα έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει έως και 15.000 λίτρα νερό, ενώ μπορεί να επιχειρεί σε δύσβατα σημεία.
Τα μέτρα για Έβρο και Πάρνηθα
Την Τρίτη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για τη λήψη άμεσων μέτρων στον Έβρο και στην Πάρνηθα που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης στο Μέγαρο Μαξίμου.
Μετά τη σύσκεψη ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Στην κυβερνητική σύσκεψη που έγινε συζητήθηκαν τα άμεσα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για τον Έβρο και την Πάρνηθα, η πορεία των μέτρων για τις προηγούμενες πυρκαγιές και γενικότερα το θέμα της πρόληψης και προστασίας των δασών μας.
Η δασική υπηρεσία κηρύσσει άμεσα, με διοικητικές πράξεις, τις περιοχές αυτές αναδασωτέες. Λαμβάνουμε φροντίδα για την άγρια πανίδα, να έχουν δηλαδή τα ζώα που επιβίωσαν ζωοτροφές και νερό για το διάστημα των επόμενων μηνών.
Και -το πιο σημαντικό- ξεκινούν οι διαδικασίες και εδώ, όπως και για τις προηγούμενες πυρκαγιές, για τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα στις λεκάνες απορροής που έχουν επηρεαστεί. Κορμοφράγματα δηλαδή και άλλα τεχνικά έργα, που έχουν απόλυτη προτεραιότητα.
Επίσης, απόλυτη προτεραιότητα έχει ο καθαρισμός των ρεμάτων στις περιοχές αυτές, με ευθύνη των Περιφερειών. Για τους πληγέντες στις περιοχές αυτές ανακοίνωσε ήδη χθες, από την Αλεξανδρούπολη, το κυβερνητικό κλιμάκιο όπου πήγε εκεί τα μέτρα που λαμβάνονται για αυτές τις περιπτώσεις».
Εξοπλίζεται ο μηχανισμός για τη νέα αντιπυρική περίοδο
Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, ιδιαίτερη σημασία δίνει η κυβέρνηση στην πρόληψη των φυσικών καταστροφών και πυρκαγιών με τον εξοπλισμό:
- 101 drones της πυροσβεστικής υπηρεσίας
- Τοποθέτηση θερμικών καμερών στα δάση
- Εφαρμογή προγράμματος Αnti Nero 3 το οποίο περιλαμβάνει κονδύλια για τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών και δασικών δρόμων
- Πλατφόρμα ελέγχου τοπικής αυτοδιοίκησης
Επίσης, η κυβέρνηση επιθυμεί την αυστηροποίηση των ποινών για τους εμπρηστές και συγκεκριμένα να εκτίουν ένα μέρος της ποινής τους όσοι καταδικάζονται για εμπρησμό από αμέλεια. Ακόμη, η κυβέρνηση εξετάζει να δώσει ένα επίδομα στους πυροσβέστες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης.
Τοξικός αέρας στην Ελλάδα
Οι δασικές πυρκαγιές προκαλούν ιδιαίτερη επιβάρυνση στην υγεία των ανθρώπων, επηρεάζοντας ακόμα και όσους δεν βρίσκονται κοντά στο μέτωπο της φωτιάς. Με το σύννεφο από τον Έβρο να ταξιδεύει μέχρι την Ιταλία και τη Μάλτα, τα επίπεδα ρύπανσης σε ελληνικές πόλεις ξεπέρασαν ακόμα και δέκα φορές τα ημερήσια όρια.
Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, ο παρατεταμένος καύσωνας, αποξήρανε τα δάση αφού μείωσε την υγρασία εδάφους από το 35% στο 10% και η σπίθα που άναψε έγινε «mega πυρκαγιά». Έτρεξε με ιλιγγιώδη ταχύτητα και κατέκαψε σχεδόν 1.5 εκατομμύρια στρέμματα.
«Δυστυχώς όλα δείχνουν ότι οι αντίστοιχες συνθήκες θα ζήσουμε και στο μέλλον. Το δάσος παρέχει στον άνθρωπο μία σειρά από πολύ σημαντικές υπηρεσίες. Τον καθαρό αέρα που προσφέρει, απορροφάει το διοξείδιο του άνθρακα, σταθεροποιεί τα εδάφη αποτρέπει πλημμυρικά φαινόμενα σταθεροποιεί την θερμοκρασία είναι πηγή σημαντικής αναψυχής. Όλα αυτά τα δεδομένα θα τα χάσουμε» σημειώνει ο Διευθυντής της WWF Ελλάς, Δημήτρης Καράβελλας.
«Τα επίπεδα της ρύπανσης φτάσανε σε πολύ υψηλές συγκεντρώσεις τουλάχιστον 10 φορές πάνω από τα ημερήσια όρια. Είδαμε αύξηση συγκεντρώσεων στην Θεσσαλονίκη στα Γιάννενα. Θα πρέπει να λάβουμε όλα αυτά τα μέτρα ώστε να προασπίσουμε την υγεία των ανθρώπων στις πόλεις, όπου δίπλα σε αυτές συμβαίνουν πυρκαγιές» υπογραμμίζει από την πλευρά του ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και βιώσιμης ανάπτυξης στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Ευάγγελος Γερασόπουλος.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.