Τα μελομακάρονα είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά γλυκά της ελληνικής ιστορίας και σίγουρα δεν υπάρχει ούτε ένα χριστουγεννιάτικο τραπέζι που να μην έχει ένα πιάτο με μελομακάρονα.
Ποια είναι όμως η ιστορία πίσω από το αγαπημένο γλύκισμα που όλοι το κατηγορούν για τα «κιλά» που θα πάρει όποιος το γευτεί τις γιορτές επειδή δεν μπορεί να ικανοποιηθεί ούτε με ένα, αλλά ούτε και με δέκα, λόγω της υπέροχης γεύσης του.
Η ιστορία του είναι πιο ιδιαίτερη από απλώς μερικά υλικά που συνδυάστηκαν μεταξύ τους με μέλι, καθώς το μελομακάρονο συνδέεται με τον θάνατο και πέρα από το σημερινό του όνομα, είχε και άλλο ένα.
Η ιστορία του
Τα μελομακάρονα ετυμολογικά έρχεται από τη λέξη «μακαρόνι», από τη μεσαιωνική ελληνική λέξη «μακαρωνία» και παλιά αναφερόταν σε ένα νεκρώσιμο δείπνο, με βάση τα ζυμαρικά, που μακάριζαν το νεκρό.
Η μακαρωνία προκύπτει από την αρχαία ελληνική λέξη «μακαρία» που σημαίνει ψυχόπιτα, ένα κομμάτι άρτου στο σχήμα του σύγχρονου μελομακάρονου το οποίο προσέφεραν μετά από μια κηδεία.
Το τελικό όνομα προέκυψε αφού πρόσθεσαν μέλι στη μακαρία και έτσι μέλι+μακαρία = μελομακάρονο. Έπειτα καθιερώθηκε ως γλύκισμα του Δωδεκαημέρου των Χριστουγέννων, κυρίως από Μικρασιάτες Έλληνες, και τότε τα μελομακάρονα είχαν ένα ακόμα όνομα... Και λέγονταν «φοινίκια».
Όπως αναφέρει η Argiro.gr, οι Λατίνοι και αργότερα οι Ιταλοί χρησιμοποίησαν τη λέξη μακαρωνία ως «maccarone», που τελικά κατέληξε να σημαίνει σπαγγέτι. Επιπλέον, από το μεσαίωνα και μετά στη Γαλλία και την Αγγλία εμφανίστηκε αργότερα το «macaroon», γνωστό σε εμάς ως μακαρόν.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.