Στη δίνη του κυκλώνα για υπόθεση απάτης, μετά τα ευρήματα της ΑΑΔΕ, έχει βρεθεί τα τελευταία 24ωρα «Ο Άλλος Άνθρωπος», γνωστός και ως Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος.
«Τόσες ημέρες κατηγορούμαι και διαπομπεύομαι χωρίς να έχει απαγγελθεί σε βάρος μου οποιαδήποτε κατηγορία», τονίζει από τη μεριά του ο ιδρυτής της κοινωνικής κουζίνας.
Όποια και αν είναι η κατάληξη της υπόθεσης, αυτό που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν είναι ότι ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος είδε τον «μύθο» του να καταρρέει.
Στα social media, αρκετοί εκ των δεκάδων χιλιάδων followers του, τον αποθέωναν σε καθημερινή βάση.
Κάθε του ανάρτηση, στη συντριπτική πλειοψηφία των οποίων υπήρχε παραπομπή για δωρεές, μέσω τραπεζικών λογαριασμών και paypal, συγκέντρωνε πάνω από 1.000 like.
«Ο Άλλος Άνθρωπος» έγινε μέχρι και ντοκιμαντέρ για τη δράση του. Celebrities, πολιτικοί, μεταξύ των οποίων και η πρόεδρος της Δημοκρατίας, είχαν σπεύσει να τον συγχαρούν για το έργο του και να ον βοηθήσουν έμπρακτα.
Ποιος είναι τελικά ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος;
Ποιος είναι ο Άλλος Άνθρωπος
Σύμφωνα με το βιογραφικό του, που αναρτήθηκε στο Instagram πριν από δημόσια ομιλία του, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα.
Ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος εργάστηκε στον τομέα των επιχειρήσεων, ως στέλεχος σε πολυεθνικές εταιρίες και το 2009, σε ηλικία 47 ετών, η απόλυση του τον οδήγησε στο να επιστρέψει στο πατρικό του σπίτι, μαζί με την μητέρα του.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ακολούθησε μια διετία ατελέσφορης αναζήτησης εργασίας, και το 2011 παρατηρώντας ένα καθημερινό σκηνικό σε μια λαϊκή αγορά, εμπνεύστηκε την ιδέα της δημιουργίας μιας κοινωνικής κουζίνας.
«Ο Άλλος Άνθρωπος, από τότε λειτουργεί ασταμάτητα προσφέροντας φαγητό, γεμίζοντας τις γειτονιές της Αθήνας, ταξιδεύοντας σε μέρη που πλήττονται. Έως και 3000 άνθρωποι καθημερινά έχουν την ευκαιρία να γευτούν ένα πιάτο φαγητό, μέσω αυτής της αυτοδιαχειριζόμενης δράσης», κατά τον Κωνσταντίνο Πολυχρονόπουλο.
Τα τελευταία χρόνια οι παροχές στο σπίτι του «Άλλου ανθρώπου» έχουν επεκταθεί και εμπεριέχουν μεταξύ άλλων ενισχυτική διδασκαλία καθώς και ψυχολογική υποστήριξη σε άτομα που το έχουν ανάγκη.
Το σημαντικότερο σύμφωνα με τον ίδιο και ο βασικός πυλώνας του εγχειρήματος είναι η διαπροσωπική επικοινωνία που αναζωπυρώνεται και ζει μέσα από τον «Άλλο Άνθρωπο».
«Ο Άλλος Άνθρωπος» συστήνεται στην επίσημη ιστοσελίδα του ως μία αυτοδιαχειριζόμενη ομάδα, μία πρωτοβουλία κοινωνικής αλληλεγγύης που ξεκίνησε το 2011 στην Αθήνα.
Μέχρι σήμερα, «Ο Άλλος Άνθρωπος» και οι εθελοντές του έχουν προσφέρει πάνω από 18 εκατομμύρια μερίδες φαγητού σε όλη την Ελλάδα.
«Η ιδέα της Κοινωνικής κουζίνας «Ο Άλλος Άνθρωπος» ξεκίνησε όταν είδαμε στις λαϊκές αγορές της Αθήνας, ανθρώπους όλων των ηλικιών, εθνικοτήτων και κοινωνικών στρωμάτων, να ψάχνουν τα σκουπίδια για να μαζέψουν τρόφιμα που δεν μπορούσαν πια να αγοράσουν», επισημαίνεται χαρακτηριστικά από τον Κωνσταντίνο Πολυχρονόπουλο.
Ο «Άλλος Άνθρωπος», σύμφωνα με το «μανιφέστο» του, «δεν είναι μια φιλανθρωπική οργάνωση όπου οι περισσότερο ευνοούμενοι βοηθούν τους αναξιοπαθούντες. Είναι μια αυτοδιαχειριζόμενη δράση, όπου όσοι συμμετέχουν ευνοούνται. Όλοι είναι ίσοι γύρω από την κατσαρόλα, μαγειρεύουν μαζί και τρώνε από το ίδιο φαγητό, κι ας είναι διαφορετικοί από κάθε άποψη».
Να σημειωθεί ότι το 2015 ο Κων/νος Πολυχρονόπουλος ανακηρύχθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «Ευρωπαίος Πολίτης της Χρονιάς», όμως αρνήθηκε να παραλάβει το βραβείο.
Τον Σεπτέμβρη του 2023 σε ειδική τελετή, που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τον βράβευσε στο πλαίσιο απόδοσης τιμητικών διακρίσεων για πολίτες που ξεχωρίζουν «για την κοινωνική τους δράση και την προσφορά τους προς τον συνάνθρωπο».
Επιπλέον, το «Ο Άλλος Άνθρωπος» 2013 βραβεύτηκε για την προσφορά του από τον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 μέσω της εκπομπής του Σάκη Ρουβά «Ήρωες ανάμεσά μας».
Ο Άλλος Άνθρωπος: Το ντοκιμαντέρ
Το 2017 η ζωή και η δράση του Κωνσταντίνου Πολυχρονόπουλου έγιναν ντοκιμαντέρ, με τίτλο «Εγώ, ο άλλος άνθρωπος».
«Ο Κώστας, στα 47 του χρόνια, παλεύει με την ανεργία και την απραξία. Θέλοντας να γίνει «Άλλος» άνθρωπος και με όχημα τον εγωισμό του, φτιάχνει μια κοινωνική κουζίνα όπου μαγειρεύει καθημερινά στο δρόμο, προσπαθώντας να έρθει κοντά σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Όταν πια το εγχείρημα του παίρνει μεγάλες διαστάσεις, ο εγωισμός του τον φέρνει αντιμέτωπο με την αποτυχία, τη σύντροφό του και τον εαυτό του», σημείωνε για την υπόθεση του ντοκιμαντέρ το Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.