Ζήτημα επιβίωσης θέτουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι που εδώ και δύο εβδομάδες έχουν κατέβει μαζικά στους δρόμους, ανακοινώνοντας την πρόθεσή τους για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, με μπλόκα σε εθνικές οδούς και συλλαλητήρια στις πόλεις. Στόχος η συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και η ικανοποίηση των αιτημάτων τους από την κυβέρνηση.
Οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα παλεύουν κυριολεκτικά για να ζήσουν, καθώς η «μέγγενη» της ακρίβειας που «εκτοξεύει» το κόστος ζωής και παραγωγής και οι πολιτικές που εφαρμόζονται πανευρωπαϊκά με τη νέα ΚΑΠ απειλούν να ερημώσουν την επαρχία και να εκδιώξουν εκτεταμένα στρώματα από τις εστίες και τις καλλιέργειές τους.
«No farmers, no food, no future»
«No farmers, no food, no future», είναι ένα από τα συνθήματα που βλέπει κανείς συχνά - πυκνά σε πανό και πλακάτ στα μπλόκα και στα συλλαλητήρια. Κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει τους αγρότες ότι «φωνάζουν για να "τσεπώσουν" επιδοτήσεις», όπως λεγόταν κατά κόρον στο παρελθόν, χωρίς βέβαια κάποια βάση.
Πλέον τα προβλήματα ταυτίζονται απόλυτα με αυτά της υπόλοιπης κοινωνίας, με πρώτο και κύριο την ακρίβεια, όπως άλλωστε επιβεβαιώνει το σύνολο των δημοσκοπήσεων.
Στην πανελλαδική σύσκεψη μπλόκων που πραγματοποιήθηκε στην Νίκαια της Λάρισας την Τρίτη οι αγρότες αποφάσισαν να εντείνουν τον αγώνα τους, προκειμένου να ακουστούν από την κυβέρνηση και να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.
Ζητούν:
- μείωση του κόστους παραγωγής
- αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο
- μείωση του κόστους ρεύματος με 7 λεπτά η κιλοβατώρα
- επιδότηση σε εφόδια και ζωοτροφές
- αποζημιώσεις στο 100%
- αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος στα προϊόντα
- να μην εφαρμοστεί η νέα ΚΑΠ και να διαπραγματευτεί ξανά
«Κανονικό "πετσόκομα"» στους αγρότες
«Πέρυσι, με τη νέα ΚΑΠ, οι αγρότες πήραν τα μισά χρήματα, ενώ την περίοδο 2015 - 2023 το ποσό είχε ήδη μειωθεί κατά 45%, οπότε μιλάμε για κανονικό "πετσόκομα"», σημειώνει στο Reader ο Σωτήρης Γιαννακός, αντιπρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ), αναφορικά με τις ενισχύσεις στα αγροτικά προϊόντα.
«Έπειτα ήρθε ο Daniel και "έδεσε" με όλα τα άλλα προβλήματα των αγροτών», συνεχίζει. Προβλήματα που έχουν να κάνουν με το κόστος παραγωγής, την ακρίβεια και κατ' επέκταση την ίδια την επιβίωση των ανθρώπων της γης.
Οι πενιχρές σε πολλές περιπτώσεις αποζημιώσεις αποτελούν χρόνιο «αγκάθι» για τους παραγωγούς. «Ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει στο 100% τους αγρότες για τις καταστροφές», σημειώνει ο κ. Γιαννακός και παίρνει ως παράδειγμα το βαμβάκι: «Για ένα στρέμμα δεν μπορεί να δώσει πάνω από 180 ευρώ».
Άλλωστε, η 100% αποζημίωση των ζημιών που υπέστησαν οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα μετά τις πλημμύρες αποτελεί βασική τους διεκδίκηση. Ο Daniel «προκάλεσε καταστροφές σε σπίτια και πάγιο κεφάλαιο των αγροτών, ενώ πολλοί δεν πληρώθηκαν μέχρι τώρα τα 6.600 ευρώ αποζημίωση που δίνει η κυβέρνηση», υπογραμμίζει ο κ. Γιαννακός.
Στην ίδια μοίρα και οι κτηνοτρόφοι
Στην ίδια μοίρα και οι κτηνοτρόφοι, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΕΟΑΣΚ. «Λόγω Daniel πολλοί είχαν πνιγμένα ζώα. Δεν δίνουν αποζημίωση πάνω από 125 ευρώ την προβατίνα, ενώ πριν μία ετοιμόγενη την αγόραζαν από Ισπανία και Γαλλία με 350 ευρώ. Κάτι που σημαίνει ότι τα 125 ευρώ είναι... τίποτα».
Επιπλέον, «στις περιοχές αυτές εμφανίστηκε καταρροϊκός πυρετός και δεν γίνονται εισαγωγές. Αυτό σημαίνει ότι οι κτηνοτρόφοι πρέπει να κρατήσουν "αρνάδες" για ενάμιση χρόνο μέχρι να μεγαλώσουν και να δώσουν γάλα κλπ, να αποφέρουν δηλαδή εισόδημα».
«Τι θα γίνει σε αυτόν τον ενάμιση χρόνο, πώς θα ζήσει ο κτηνοτρόφος;», διερωτάται ο Σωτήρης Γιαννακός, ξεκαθαρίζοντας ότι πρόκειται για «ζήτημα επιβίωσης για αγρότες και κτηνοτρόφους».
«Πώς είναι δυνατόν να είναι υψηλές οι τιμές στο ράφι, ενώ στο χωράφι δεν μπορούμε να καλλιεργήσουμε;»
Η ακρίβεια δημιουργεί ουσιαστικά έναν φαύλο κύκλο για τον πρωτογενή τομέα. Ακριβά προϊόντα στο ράφι, στον προμηθευτή και όπου άλλου, με τους παραγωγούς να πωλούν σε υποπολλαπλάσια τιμή τα προϊόντα.
«Πώς είναι δυνατόν να είναι υψηλές οι τιμές στο ράφι, ενώ στο χωράφι δεν μπορούμε να καλλιεργήσουμε;», διερωτάται ο αντιπρόεδρος της ΕΟΑΣΚ και συμπληρώνει: «Αν το πάρουμε ανάποδα, προς τα πίσω, από το ράφι στο χωράφι, πώς εξηγείται ότι ανεβαίνουν οι τιμές;».
Πλέον το κόστος ζωής και παραγωγής αποτελεί το βασικό ζήτημα για την επιβίωση του αγρότη και είναι ουσιαστικά η «σπίθα που βάζει φωτιά στον κάμπο».
«Σταγόνα στον ωκεανό» οι επιστροφές σε πετρέλαιο και ρεύμα - «Προχωράμε ενωτικά»
«Η κυβέρνηση έστησε ένα "τηλεπανηγυράκι" για τα 82 εκατομμύρια ευρώ σε καύσιμα, για να ακούνε στα αστικά κέντρα ότι δόθηκαν τόσα λεφτά στους αγρότες, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτα», υπογραμμίζει στο Reader ο κ. Γιαννακός, λέγοντας ότι στην πραγματικότητα ο αγρότης λαμβάνει ένα πολύ χαμηλό ποσό ανά στρέμμα.
«Αυτό απέχει πολύ από το αίτημά μας. Εμείς δεν ζητάμε να πάρουμε πίσω τον ΕΦΚ, αλλά να υπάρχει αφορολόγητο στην αντλία που θα βγαίνει μέσα από τη δήλωση ΟΣΔΕ, ανάλογα την καλλιέργεια», υπογραμμίζει.
Χαρακτηρίζει δε «σταγόνα στον ωκεανό» τις επιστροφές που ανακοινώθηκαν, διατυπώνοντας το αίτημα για αγροτικό ρεύμα με 7 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Η έκπτωση που ανακοινώθηκε κατά τον κ. Γιαννακό δεν επαρκεί, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς τις ανατιμήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια.
«Ζητάμε επαναδιαπραγμάτευση της ΚΑΠ», τονίζει επίσης ο αντιπρόεδρος της ΕΟΑΣΚ, προτάσσοντας την ενότητα του αγροτικού κόσμου και απορρίπτοντας τις κατηγορίες που διατύπωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, τις πρώτες ημέρες που στήθηκαν τα μπλόκα.
«Εμείς με ενότητα, υπομονή και ψυχραιμία προχωράμε, γιατί μάς είπαν "υποκινούμενους" ότι όσα λέμε είναι "ασυνάρτητα"», τονίζει ο Σωτήρης Γιαννακός και προσθέτει με νόημα: «Στη Νίκαια συγκεντρώθηκαν αγρότες κυριολεκτικά από όλη την Ελλάδα». Τονίζει δε ότι «θα κάνουμε δράσεις που θα ενώνουν».
Επισημαίνει δε ότι σαν επόμενο βήμα αναμένουν συνάντηση με την κυβέρνηση, η οποία, κατά τον κ. Γιαννακό, άλλαξε στάση όταν έγινε αντιληπτή η έκταση της κινητοποίησης των αγροτών σε όλη τη χώρα. Στη μαζικότητα και στη μαχητικότητα των αγροτών αποδίδει άλλωστε και τις εξαγγελίες που έγιναν.
«Αγωνιζόμαστε για την επιβίωσή μας»
Ο κ. Γιαννακός παραπέμπει στην ανακοίνωση των αγροτών στο μπλόκο του Ε65 στην Καρδίτσα, ένα από τα πρώτα και μεγαλύτερα της χώρας. Εκεί διαβάζουμε: «Αγωνιζόμαστε για την επιβίωσή μας, αφού, αν και εξακολουθούμε να δουλεύουμε σκληρά, δεν μπορούμε πια να εξασφαλίσουμε ούτε τα στοιχειώδη προς το ζην της οικογένειάς μας».
Οι αγρότες υπογραμμίζουν επίσης: «Το εισόδημά μας, χρόνο με το χρόνο, λιγοστεύει κι έχει, πλέον, συρρικνωθεί, καθώς οι τιμές που πουλάμε τα προϊόντα μας στους εμπόρους είναι χαμηλές - σε αντίθεση με τις τιμές που αυτά τα προϊόντα διατίθενται από το εμπόριο στη λαϊκή κατανάλωση που είναι πανάκριβες - ενώ το κόστος της παραγωγής είναι πολύ υψηλό».
Επιπλέον, οι αγρότες της Καρδίτσας, στην προκήρυξή τους καταλογίζουν στην κυβέρνηση άρνηση της επίλυσης των σοβαρών προβλημάτων που προέκυψαν μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, ζητώντας άμεση καταβολή αποζημιώσεων για τις ζημιές σε παραγωγή και ζωικό κεφάλαιο.
Μεταξύ άλλων ζητούν αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ για τις αποζημιώσεις, να μην ισχύσουν περιορισμοί στις καλλιέργειες με τη νέα ΚΑΠ και εφαρμογή πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά ανά κιλοβατώρα, αλλά και πάγωμα των διαφόρων χρεών που έχουν συσσωρευτεί και «γονατίζουν» τα αγροτικά νοικοκριά.
Παράλληλα, ζητούν την υλοποίηση ολοκληρωμένου αντιπλημμυρικού σχεδίου στις περιοχές όπου αντιμετωπίζουν πρόβλημα.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.