Μενού
nafplio.jpg
Το φαινόμενο της άμπωτης στο Ναύπλιο. | ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
  • Α-
  • Α+

Τις τελευταίες ημέρες επανεμφανίστηκε το φαινόμενο της άμπωτης που παρατηρείται στην περιοχή του Ναυπλίου. Πρόκειται για το εντυπωσιακό φαινόμενο που έχει ως αποτέλεσμα την πτώση της στάθμης της θάλασσας.

Οι εικόνες που κατέγραψε ο φωτογραφικό φακός του ΑΠΕ-ΜΠΕ είναι εντυπωσιακές.

Δείτε το βίντεο του argolikeseidhseis.gr

Τι είναι η άμπωτη

Παλίρροια ονομάζεται το φυσικό φαινόμενο της περιοδικής ανόδου και καθόδου της στάθμης του νερού μίας μεγάλης λίμνης και κυρίως των θαλασσών.

Η άνοδος της στάθμης ονομάζεται πλημμυρίδα, ενώ η κάθοδος, άμπωτη.

Από κοινού, πλημμυρίδα και άμπωτη αποτελούν το φαινόμενο της παλίρροιας. Το φαινόμενο αυτό, που επαναλαμβάνεται δύο φορές το 24ώρο, οφείλεται στη βαρυτική έλξη της Σελήνης και του Ήλιου πάνω στη Γη, καθώς και στην περιστροφή των συγκεκριμένων ουρανίων σωμάτων.

Η φάση της παλίρροιας όπου τα νερά παρουσιάζουν το μεγαλύτερο ημερήσιο ύψος λέγεται πλήμμη. Το αντίθετο, η φάση όπου τα νερά παρουσιάζουν το μικρότερο ημερήσιο ύψος λέγεται ρηχία. Η υψομετρική διαφορά μεταξύ πλήμμης και ρηχίας ονομάζεται εύρος παλίρροιας. Αυτό μπορεί να μεταβάλλεται κατά τόπους μέχρι και 10 μ.

Παλίρροια στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα έντονο φαινόμενο παλίρροιας είναι αυτό στον πορθμό του Ευρίπου στη Χαλκίδα, γνωστό και ως Παλίρροια του Ευρίπου.

Αν και οι αρχαίοι Έλληνες, τόσο ο Πυθέας ο Μασσαλιώτης, όσο και ο Σέλευκος αλλά και ο Ποσειδώνιος, ήταν οι πρώτοι που διαπίστωσαν τη σχέση της παλίρροιας με την κίνηση της Σελήνης, τελικά η ερμηνεία του φαινομένου πιστώνεται στον Νεύτωνα.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

28254254.jpg
ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
28254275.jpg
ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
28254274.jpg
ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
28254272.jpg
ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
28254256.jpg
ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
28254269.jpg
ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

BEST OF LIQUID MEDIA