Ανατολικό Αιγαίο και νότια Κρήτη… Δυο σημεία που προβληματίζουν ιδιαίτερα τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής καθώς καταγράφονται αφίξεις μεταναστών. Ενδεικτικά τα τελευταία 24ωρα λιμενικοί εντόπισαν στη θαλάσσια περιοχή της Αγίας Ειρήνης Κω ταχύπλοο σκάφος με μεγάλο αριθμό επιβαινόντων να κατευθύνεται με μεγάλη ταχύτητα προς την ακτή, χωρίς τη χρήση των φανών ναυσιπλοΐας. Σύμφωνα με το Λιμενικό «το ταχύπλοο προέβη σε επικίνδυνους ελιγμούς θέτοντας σε κίνδυνο τους επιβαίνοντές του.
Στη συνέχεια, από το περιπολικό πλοίο πραγματοποιήθηκε η χρήση φωτεινών και ηχητικών σημάτων, με το ταχύπλοο να μην συμμορφώνεται και να αποβιβάζει μεγάλο αριθμό ατόμων στην παραθαλάσσια περιοχή της Αγίας Ειρήνης ν. Κω. Ακολούθησε καταδίωξη, το σκάφος ακινητοποιήθηκε και οι δύο χειριστές που επέβαιναν σε αυτό, συνελήφθησαν.» Επίσης στην Ψέριμο εντοπίστηκαν 33 μετανάστες 5 άνδρες, 7 γυναίκες και 21 ανήλικοι). Το ταχύπλοο είχε ξεκινήσει πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου από τις ακτές Αλικαρνασσού Τουρκίας με προορισμό την Ελλάδα.
Oι αλλοδαποί δήλωσαν ότι κατέβαλαν για την μεταφορά τους χρηματικά ποσά από 2.000 έως 4.000 ευρώ. Χθες διασώθηκαν 112 μετανάστες που επέβαιναν σε σκάφος 40 ναυτικά μίλια νότια της Γαύδου ενώ την Παρασκευή εντοπίστηκαν 85 μετανάστες σε λέμβο στη θαλάσσια περιοχή 49 ναυτικά μίλια νότια των Καλών Λιμένων της Κρήτης. Η λέμβος είχε ξεκινήσει στις 22 Φεβρουαρίου από τις ακτές Tομπρούκ Λιβύης με προορισμό την Ελλάδα. Oι αλλοδαποί δήλωσαν ότι κατέβαλαν για την μεταφορά τους χρηματικά ποσά από 170.000-180.000 Γκίνε Αιγύπτου (4.000 - 5.000 δολάρια Η.Π.Α). Το Σάββατο το πλήρωμα σκάφους του ΛΣ εντόπισε 42 άτομα στη νησίδα Μπαρμπαλιάς της Λέσβου και παράλληλα ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή Παλαιόχωρας από στελέχη του Α.Τ. Γαύδου για τον εντοπισμό 25 αλλοδαπών και μίας λέμβου στην περιοχή «Τρυπητή» Γαύδου».
«Οι ροές από την Ανατολική Λιβύη παραμένουν μικρές, όμως με δεδομένη την κατάσταση εκεί, την οικονομική κρίση στην Αίγυπτο και την ευρύτερη αναταραχή, δεν μπορεί παρά να υπάρχει ένας έντονος προβληματισμός», δήλωσε στα «ΝΕΑ» ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, αποκλείοντας, ωστόσο, μία προσφυγική κρίση όπως αυτή του 2015. Επίσης σε συνέντευξη που έδωσε στην Καθημερινή της Κυριακής ο υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης αναφερόμενος στη συνεργασία με την Τουρκία για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «αυτό που επιβεβαιώθηκε στην Άγκυρα και επιβεβαιώνεται κάθε μέρα στο πεδίο είναι ότι η διαχείριση του μεταναστευτικού με ένα νέο τρόπο θα οδηγήσει σε κοινά οφέλη (win-win). Μειώνονται οι μεταναστευτικές ροές προς τη χώρα μας, μειώνεται η πίεση στις δομές φιλοξενίας και ούτε η Ελλάδα θα είναι πλέον χώρα "τράνζιτ".»
Ερωτηθείς εάν οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες παίζουν ρόλο στις διακινήσεις μεταναστών απάντησε ότι: «Ακριβώς το αντίθετο. Βολεύουν τους διακινητές τα 7-8 μποφόρ, καθώς μειώνονται τα περιθώρια αντίδρασης των Αρχών, τη στιγμή που οι ίδιοι αδιαφορούν πλήρως για την ανθρώπινη ζωή». Την ίδια στιγμή αίσθηση προκαλεί δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Μπιργκίν» ότι αυξάνεται ο αριθμός των πολιτών που αναζητούν να διαφύγουν παράνομα στο εξωτερικό αναζητώντας μάλιστα τους διακινητές μέσω της εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram. Οι διακινητές φέρονται να «διαφημίζουν» ότι μπορούν να μεταφέρουν ανθρώπους σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Γερμανία και η Ισπανία, καθώς και στις ΗΠΑ. Δημοσιογράφος της εφημερίδας επικοινώνησε με διακινητή ο οποίος. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ισχυρίστηκε ότι πέρασαν μετανάστες μέσω Ανδριανούπολης στην Ελλάδα έναντι 4.500 ευρώ ενώ για το συνολικό κόστος διέλευσης στη Γερμανία έκανε λόγο για περίπου 11 χιλιάδες ευρώ.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.