Μενού
pirgos athinon
Ο Πύργος των Αθηνών. | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Κόβουν την ανάσα, προκαλούν θαυμασμό και δέος, σε κάποιες περιπτώσεις τρομάζουν τους περαστικούς και ορισμένες φορές δε λείπουν τα αρνητικά σχόλια για τον σχεδιασμό τους. Ο λόγος για τους ουρανοξύστες, τον όρο που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 19ου αιώνα, για τα πιο ψηλά κτίρια της Νέας Υόρκης.

Τα κτίρια που «ξύνουν» τον ουρανό διαθέτουν πολλούς ορόφους.

Ουρανοξύστες χαρακτηρίζονται συνήθως κτίρια με ύψος πάνω από 70 μέτρα.

Σήμερα, το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο είναι το Μπουρτζ Χαλίφα στο Ντουμπάι, με 163 ορόφους και ύψος 828 μέτρα.

Τι συμβαίνει όμως στην Ελλάδα; Ποιο είναι το ψηλότερο κτίριο της Αθήνας και ο ουρανοξύστης που δεσπόζει στην πρωτεύουσα;

Το πιο ψηλό κτίριο στην Αθήνα

Ο Πύργος Αθηνών είναι ο ουρανοξύστης που βρίσκεται στους Αμπελόκηπους, στην αρχή της Λεωφόρου Μεσογείων και επί του παρόντος είναι το πιο ψηλό κτίριο στην Ελλάδα.

Αποτελεί έναν από τους δύο πύργους των Αθηνών, με το μικρότερο να βρίσκεται δίπλα στο πρώτο.

pirgos athinon
Ο Πύργος των Αθηνών. | ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Έχει ύψος 103 μέτρα και 28 ορόφους, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι θεμελιώθηκε στις 13 Ιουνίου του 1969 και η κατασκευή του ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 1972. Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν τις 16 Οκτωβρίου της ίδιας χρονιάς.

Μάλιστα, ο Πύργος των Αθηνών αποτέλεσε σημαντικό κομμάτι της προπαγάνδας από τη δικτατορία και παρουσιάστηκε ως ένα κατασκευαστικό θαύμα για τη χώρα και ένδειξη εκσυγχρονισμού της.

pirgos athinon
Shutterstock

Οι αντιδράσεις πολιτών και φορέων για το γεγονός ότι ο Πύργος των Αθηνών θα «έκοβε» τη θέα προς τον Υμηττό καλύφθηκαν και αποσιωπήθηκαν με την παρέμβαση του καθεστώτος.

Παρά την κριτική που έχει δεχθεί λόγω της σχεδίασης και του μεγάλου ύψους του, ο Πύργος των Αθηνών θεωρείται σήμερα ένα από τα τοπόσημα της πρωτεύουσας.

Η αρχιτεκτονική

Αρχιτέκτονες του Πύργου ήταν ο Ιωάννης Βικέλας και ο Ιωάννης Κυμπρίτης.

Η αρχιτεκτονική του Πύργου είναι μινιμαλιστική και φουτουριστική, ενώ έμπνευση για τον σχεδιαμσό του αντλήθηκε από παρόμοια ουρανοξύστες στην Ευρώπη και την Αμερική.

Χαρακτηριστικά στον Πύργο της Αθήνας είναι τα υαλοπετάσματα στα εξωτερικά τοιχώματα του κτιρίου και ο σκελετός αλουμινίου.

Μάλιστα, η χρήση υαλοπετασμάτων από τότε έγινε trend για μεγάλα εμπορικά κτίρια στην Αθήνα.

Τον κατακόρυφο άξονα του κτιρίου τονίζουν υποστυλώματα από λευκό μάρμαρο και κατακόρυφες στήλες στα υαλοπετάσματα από καφέ ανοδιωμένο αλουμίνιο.

Να σημειωθεί ότι τα χωρίσματα των εσωτερικών χώρων του Πύργου των Αθηνών είναι κινητά, με αποτέλεσμα να είναι δυνατή η εύκολη αλλαγή της εσωτερικής διαρρύθμισης. Επιπλέον, κάτω από τον Πύργο υπάρχουν τρία υπόγεια, για στάθμευση, αποθήκες και μηχανοστάσιο.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι ο Πύργος των Αθηνών δεν υπέστη ζημίες στους καταστροφικούς σεισμούς του 1981 και του 1999.

Σήμερα, ο Πύργος των Αθηνών στεγάζει γραφεία.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA