Πριν από μερικές ημέρες, το μέχρι πρότινος καταπράσινο οικόπεδο, που έστεκε σαν μια μικρή όαση πρασίνου ανάμεσα στις μεγάλες πολυκατοικίες των Αμπελοκήπων, αφανίστηκε. Τα συνεργεία που μπήκαν μέσα ένα πρωινό, έκοψαν όλα τα δέντρα και τις πρασινάδες του, χωρίς να δοθεί κανενός είδους εξήγηση.
Ορισμένοι κάτοικοι που διαμένουν στις γύρω πολυκατοικίες, όπως είναι φυσικό, θορυβήθηκαν μιας και θεωρούσαν ότι επρόκειτο για πάρκο του Δήμου γι΄ αυτό και επικοινώνησαν με τη διεύθυνση Πρασίνου, που είναι το αρμόδιο τμήμα του Δήμου Αθηναίων.
Το αρμόδιο Τμήμα τους ενημέρωσε πως πρόκειται για ιδιωτικό χώρο και τα δέντρα κόπηκαν από ιδιώτη. Μια κάτοικος της περιοχής αναρωτήθηκε αν το οικόπεδο πουλήθηκε, ενώ, επί μια δεκαετία, ο δήμος φρόντιζε το συγκεκριμένο πάρκο, δημιουργώντας την εντύπωση πως είναι δημόσιο.
Πρόκειται για μια περίπτωση που αφορά ένα κομμάτι των ανθρώπων που διαμένουν στην ευρύτερη περιοχή, καθώς οποιοσδήποτε χώρος πρασίνου και αν καταστρέφεται είναι γεγονός ζημιογόνο μέσα σε μια πρωτεύουσα καταπλακωμένη από τόνους τσιμέντου, που δεν φαίνεται να δίνει χώρους ανάσας στους κατοίκους της.
Το Reader έψαξε και βρήκε τι τελικά συνέβη με το υποτιθέμενο παρκάκι στην οδό Ζολιώτη
Έπειτα από νέα επικοινωνία που πραγματοποιήσαμε με τους υπαλλήλους της Διεύθυνσης Πρασίνου του Δήμου Αθηναίων, μας επιβεβαίωσαν ότι ο συγκεκριμένος χώρος είναι ιδιωτικός και πως δεν πρόκειται για κάποιο δημόσιο πάρκο το οποίο βρίσκεται υπό τη διαχείριση του Δήμου.
Σύμφωνα με όσα υπογράμμισαν, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να πουληθεί δημόσια περιουσία σε κάποιον ιδιώτη, οπότε οι φήμες που κυκλοφορούν περί πώλησης του συγκεκριμένου οικοπέδου, δεν έχουν λογική βάση.
Παράλληλα, οποιοσδήποτε ιδιώτης επιθυμεί, μπορεί να πληρώσει τα συνεργεία του Δήμου για να φροντίσουν και να καθαρίσουν έναν χώρο πρασίνου ή ένα οικόπεδο που ο ίδιος διαθέτει, χωρίς να σημαίνει ότι αυτός ο χώρος ανήκει στο Δήμο.
Πολλές φορές, τα συνεργεία του Δήμου μπορεί να καθαρίσουν οικοπεδικούς χώρους όπου κρίνεται απαραίτητο,-ειδικά εάν είναι ακαθάριστοι εν μέσω αντιπυρικής περιόδου, πράγμα που τους καθιστά επικίνδυνους για την εξάπλωση πυρκαγιάς. Συγκεκριμένα, αφού στείλουν γράμματα στους ιδιοκτήτες να συμμορφωθούν με τον νόμο και να καθαρίσουν τα οικόπεδά τους μέχρι 30 Απρίλη, από 1η Μάη έχουν δικαίωμα να μπουν τα συνεργεία και να τα καθαρίσουν, βάζοντάς τους παράλληλα πρόστιμο.
Σε ό,τι αφορά το κλάδεμα των δέντρων, ο κάθε ιδιοκτήτης έχει τη δικαιοδοσία να το κάνει. Όμως, σε ό,τι αφορά την ολική κοπή των δέντρων, ακόμα και αν πρόκειται για ιδιωτικό οικόπεδο, θα πρέπει να πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις, όπως για παράδειγμα να έχει προηγηθεί άδεια πολεοδομίας που θα έχει εκδοθεί από τον εκάστοτε ιδιοκτήτη.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.