Οι επιστήμονες έκαναν κάτι εξωπραγματικό και κατάφεραν να αναδημιουργήσουν το άρωμα μια μούμιας από το 1450 π.Χ. Φτιάχνοντας έτσι το «άρωμα της αιωνιότητας».
Το άρωμα προέκυψε με την τεχνολογία χημικής ανάλυσης μιας και κατάφεραν να ανιχνεύσουν μεμονωμένες ουσίες από υπολείμματα βαλσάμου από σφραγισμένα βάζα που αποθήκευαν οι Αιγύπτιοι τα κόκαλα των νεκρών.
«Το άρωμα της αιωνιότητας αντιπροσωπεύει κάτι περισσότερο από το άρωμα της διαδικασίας μουμιοποίησης. Ενσωματώνει την πλούσια πολιτιστική, ιστορική και πνευματική σημασία των αρχαιοαιγυπτιακών νεκροτομείων» είπε η αρχαιολόγος Barbara Huber από το Ινστιτούτο Γεωανθρωπολογίας Max Planck της Γερμανίας.
Το μείγμα που δημιουργεί το άρωμα
Η αρχαιολόγος μαζί με τους συνεργάτες της χρησιμοποίησαν έναν συνδυασμό αέριας χρωματογραφίας και φασματομετρίας μάζας ώστε να εξετάσουν έξι δείγματα βαλσάμου από τα βάζα που κάποτε αποθήκευαν τους πνεύμονες και το συκώτι της μούμιας.
Το κερί μέλισσας, τα φυτικά έλαια, τα πλούσια ζωικά λίπη, η φυσική άσφαλτος και οι ρητίνες που προέρχονται από κωνοφόρα δέντρα είναι τα μυστικά της καλοδιατηρημένης μούμιας. Σε έρευνα έχει βρεθεί επίσης η κουμαρίνη, η οποία είναι ένωση φυτικής προέλευσης που προσδίδει ένα ευχάριστο άρωμα σαν βανίλια στο μείγμα.
Σύμφωνα με το Sciencealert, οι προηγούμενες αναλύσεις υποδηλώνουν ότι τα αρχαία αιγυπτιακά βάλσαμα μουμιοποίησης περιείχαν μια περιορισμένη γκάμα συστατικών μέχρι και πριν από την τρίτη ενδιάμεση περίοδο (περίπου 1000 π.Χ.) που ξεκίνησαν να αυξάνονται με την πάροδο του χρόνου.
Η ομάδα ανακάλυψε επίσης ποικιλομορφία στις αναλογίες των ουσιών σε κάθε βάζο που συγκρατούσε τα όργανα της μούμιας. Το βάζο που στέγαζε τους πνεύμονες περιείχε δύο συστατικά που δεν βρέθηκαν στο άλλο, ένα μοναδικό στο είδος του ρόφημα που υποδηλώνει ότι το παρασκεύασμα ήταν προσαρμοσμένο σε μεμονωμένα όργανα.
Μια μοναδική βαλσαμωτική ουσία για τους πνεύμονες είναι η λαριξόλη που προέρχεται από τη ρητίνη των κωνοφόρων πεύκων. Μια άλλη αρωματική ρητίνη που ανιχνεύθηκε είναι πιθανώς το ντάμμα από δέντρα (διπτερόκαρπα) που βρέθηκαν στην Ινδία και τη νοτιοανατολική Ασία ή μια ρητίνη από τα δέντρα Pistacia.
Δεδομένου ότι τα δείγματα είναι 3.500 ετών, οι ερευνητές δεν μπορούν να αποκλείσουν την πιθανότητα διεργασιών αποδόμησης ή ανάμειξης βάλσαμου που προκαλεί τις διακυμάνσεις των συστατικών μεταξύ των βάζων.
Μια επερχόμενη έκθεση στο Μουσείο Moesgaard της Δανίας θα παρουσιάζει το αναδημιουργημένο αρχαίο άρωμα, δίνοντας στους επισκέπτες τη σπάνια ευκαιρία να μυρίσουν πίσω στο χρόνο.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.