Μενού
magio
EUROKINISSI
  • Α-
  • Α+

Το καλοκαίρι είναι εδώ και μια από τις λέξεις που θα χρησιμοποιούμε συχνότερα για τους επόμενους μήνες, δεν είναι άλλη, από τη λέξη μαγιό!

Ανδρικά, γυναικεία μαγιό, μαγιό για τα παιδιά, ολόσωμα μαγιό κ.ο.κ. Έχει αναρωτηθεί ποτέ κανείς από πού προέρχεται η λέξη, αλλά και ποιος είναι ο αντίστοιχος ελληνικός όρος

Η λέξη «μαγιό» προέρχεται από τη γαλλική maillot, που σημαίνει «δίχτυ» ή «θηλιά», αλλά υπάρχει και μία αντίστοιχη λέξη, ελληνικής προέλευσης.

Στην αρχαία Ελλάδα, η λέξη για το μαγιό ήταν η «λουτρίς», δηλαδή ένα ένδυμα για την περιοχή των γεννητικών οργάνων που χρησιμοποιούνταν για το μπάνιο, με την ίδια χρησιμότητα που έχει σήμερα. Μοιράζεται την ίδια ρίζα με το λουτρό, μια εναλλακτκή λέξη για το μπάνιο. 

Μάλιστα, στον πληθυντικό, δηλαδή «λουτρίδες» ονομάζονταν οι γυναίκες που έπλεναν τον Ναό της Αθήνάς.

Τα μαγιό σχεδιάστηκε για να καλύπτει κάποια σημεία στα σώματα των λουόμενων, ώστε να απολαμβάνουν με άνεση το κολύμπι και οποιαδήποτε άλλη υπαίθρια δραστηριότητα. Ανάλογα με τη μόδα κάθε εποχής, τα μαγιό είχα διαφορετικό design και αισθητική. 

Ιστορική αναδρομή

Σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία, στην αρχαιότητα τα μαγιό δεν διέφερε πολύ αισθητικά και από το πώς το έχουμε σήμερα στο μυαλό μας. Επρόκειτο δηλαδή για μικροσκοπικά ενδύματα. 

Στα λουτρά της αρχαίας Ελλάδας και της Ρώμης, οι γυναίκες φορούσαν τέτοιου τύπου μαγιό. Ρωμαϊκές τοιχογραφίες απεικονίζουν γυναίκες να φορούν ενδύματα που καλύπτουν το στήθος, την ηβική περιοχή και τους γοφούς.

Από τον 17ο έως και τον 19ο αιώνα τα μαγιό αποκτούν άλλη μορφή, καλύπτουν μεγάλο μέρος του γυναικείου σώματος και είναι λιγότερο λειτουργικά για τις γυναίκες.

magio
Shutterstock

Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το 1946, σχεδιάστηκε το μαγιό Bikini από τον  Louis Reard. Το όνομά του, το πήρε από την Ατόλη του Μπικίνη, όπου πραγματοποιούνταν οι μεταπολεμικές δοκιμές στην ατομική βόμβα. Στην αρχή φυσικά, το σχέδιο θεωρήθηκε ριψοκίνδυνο και σκανδαλώδες.

Μάλιστα, η διάσημη δημοσιογράφος μόδας της εποχής, Νταϊάνα Βρίλαντ είχε περιγράψει τότε το μπικίνι ως την «ατομική βόμβα της μόδας» ! Για τις γυναίκες το μπικίνι σηματοδότησε μια εποχή απελευθέρωσης.

Στο σήμερα

Τα μαγιό αποκτούν το δικό τους χαρακτήρα και τα βρίσκουμε πια σε διαφορετικά στυλ, κοψίματα, γραμμές και design. Ειδικότερα στις καλοκαιρινές διακοπές, το μαγιό παίρνει και τη μορφή ενδύματος που το φοράμε όλη μέρα, από την παραλία το πρωί ως την απογευματινή βόλτα και το ποτό το βράδυ σε κάποιο νησί. Με τα κατάλληλα αξεσουάρ ή χωρίς, το μαγιό δικαίως έχει καταστεί, το απόλυτο outfit για το καλοκαίρι!

 

 

 

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.