Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Fri 23.4°C
    Clouds

    Αυτά είναι τα πολυτιμότερα ελληνικά κρασιά! 

    ΓΕΥΣΗ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Αυτά είναι τα πολυτιμότερα ελληνικά κρασιά! 

    Από τη Νεμέα ώς τη Σαντορίνη και από τη Χαλκιδική μέχρι την Κρήτη, η Ελλάδα έχει τους καλύτερους αμπελώνες για παραγωγή κρασιού. Τα πολύτιμα δώρα της φύσης μετατρέπονται από τους παραγωγούς με αγάπη και μεράκι σε μερικά από τα καλύτερα κρασιά του κόσμου. Επιλέξαμε για εσάς ίσως τις καλύτερες φιάλες που μπορεί κάποιος να βρει στην Ελλάδα και το εξωτερικό, από τους καλύτερους παραγωγούς που έχει η χώρα μας. 

    Γαία 
    O Θαλασσίτης παράγεται από την παραδοσιακή λευκή ποικιλία κρασοστάφυλων της Σαντορίνης, το Ασύρτικο. Ίσως πρόκειται για τη μοναδική ποικιλία στο μεσογειακό χώρο που καταφέρνει κάτω από αντίξοες εδαφοκλιματικές συνθήκες να συνδυάσει ικανοποιητική ωριμότητα των σταφυλιών με μία σχετικά υψηλή οξύτητα, χαρακτηριστικό ιδιαίτερα σημαντικό για τη γευστική ισορροπία των λευκών ξηρών οίνων. Το Ασύρτικο του Θαλασσίτη προέρχεται αποκλειστικά από τους αυτόριζους αμπελώνες της Επισκοπής, του Ακρωτηρίου και του Πύργου. H μέση ηλικία αυτών των αμπελώνων υπολογίζεται στα 80 χρόνια περίπου. O Θαλασσίτης αναδεικνύεται καλύτερα κατά τη διάρκεια ενός γεύματος και ιδιαίτερα με θαλασσινά, ψάρια, οστρακόδερμα αλλά και αρνάκι λεμονάτο. Γενικά, προτιμά γεύσεις μέτριας αρωματικής έντασης, όπου κυριαρχούν το αλμυρό, το ξινό ή το λιπαρό.

    travelgo image

    Το προσεκτικά διαλεγμένο, για την ωριμότητα και ποιότητά του Ασύρτικο της Γαία, προέρχεται αποκλειστικά από τον ορεινό αμπελώνα του Πύργου, γεγονός που το κάνει αρωματικότερο από το Ασύρτικο του υπόλοιπου νησιού. Αφού περάσει από μία δωδεκάωρη φάση προζυμωτικής εκχύλισης στους  10οC περίπου, απολασπώνεται και οδηγείται σε μικρές ψυχόμενες ΙΝΟΧ δεξαμενές των 1.000lt και σε καινούργια βαρέλια γαλλικής και αμερικανικής δρυός καθώς και γαλλικής ακακίας των 225lt.  Σε κάθε δεξαμενή και βαρέλι, κάτι διαφορετικό από πλευράς ζυμομυκήτων θα συμβεί. Σε κάποιες περιπτώσεις, το αποτέλεσμα δεν θα μας αρέσει. Στο τέλος επιλέγουμε μόνο εκείνες τις δεξαμενές και τα βαρέλια που εκτιμούμε ως καλύτερα.

    Το κακό -ή καλό για κάποιους – αυτής της αβεβαιότητας στην παραγωγή του ΑΣΥΡΤΙΚΟΥ της ΓΑΙΑΣ – WILD FERMENT, ίσως να βρίσκεται στο ότι κάθε χρόνο αναγκαζόμαστε να ανακαλύψουμε και μία νέα διάσταση αυτής της πραγματικά πολυπρόσωπης ποικιλίας. Μία ιδιαιτερότητα των περισσότερων Ασύρτικων από τη Σαντορίνη είναι ότι, ενώ πρόκειται για λευκά κρασιά, έχουν συμπεριφορά ερυθρών! Δοκιμάστε να παλαιώσετε το ΑΣΥΡΤΙΚΟ της ΓΑΙΑΣ – WILD FERMENT για 2-3 χρόνια, αυστηρά όμως, σε θερμοκρασία που ποτέ δεν θα ξεπεράσει τους 12o-14οC. Το κρασί θα αλλάξει βαθιά. Η μεταλλικότητά του θα υποχωρήσει, ενώ αρώματα φρούτων και μελιού θα ντύσουν το σώμα του. Θυμηθείτε να το περάσετε σε μία φαρδιά καράφα περίπου μισή ώρα πριν το απολαύσετε. Η νέα διάστασή του θα σας ενθουσιάσει!

    Semeli 

    Από το 1979, το κτήμα Semeli αποτελεί μια από τις κορυφαίες ελληνικές οινοποιητικές μονάδες και μια από τις σπουδαιότερες αναπτυξιακές επενδύσεις στον τομέα του κρασιού στην Ελλάδα. Με βαθιές ρίζες σε μακραίωνες παραδόσεις και το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, δημιουργούμε κρασιά εξαιρετικής ποιότητας, προσφέροντας στους λάτρεις του οίνου άριστη σχέση μεταξύ ποιότητας και τιμής. Σήμερα, καθώς το 15% των εσόδων μας προέρχεται από εξαγωγικές δραστηριότητες κυρίως στην Αμερική και την Αγγλία, η αναπτυξιακή δυναμική τροφοδοτείται από τρεις βασικούς παράγοντες: την αξιοποίηση του εξαιρετικού ανθρώπινου δυναμικού, τη συστηματική ενίσχυση των εξαγωγών και την ανάπτυξη μακρόχρονων σχέσεων εμπιστοσύνης με τους πελάτες μας, εξασφαλίζοντας τη διατήρηση της κορυφαίας σχέσης ποιότητας-τιμής.

    travelgo image

    Semeli Mantinia Nassiakos 
    Οίνος Λευκός Ξηρός
    Μοσχοφίλερο από τη Μαντινεία
    Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης Μαντινεία
    Παράγεται από Μοσχοφίλερο που καλλιεργείται στο Ζευγολατιό Μαντινείας σε υψόμετρο 650μ.
    Ζυμώνεται αργά σε σταθερή θερμοκρασία 17-18°C.

    Ζωντανό, κιτρινοπράσινο χρώµα. Φίνα αρώματα λουλουδιών με άνθη λεμονιάς, εσπεριδοειδών και ρόδων, χαρακτηριστικά της ποικιλίας Μοσχοφίλερο. Στο στόμα πλούσιο και φρουτώδες με μακρά αρωματική επίγευση.

    Συνοδεύει θαλασσινά, οστρακοειδή και ψάρια με λεμονάτες σάλτσες, καθώς και πιάτα ασιατικής κουζίνας.

    Σερβίρεται στους 8-10°C.

    travelgo image

    SEMELI NEMEA GRANDE RESERVE 2012
    Οίνος Ξηρός Ερυθρός
    Αγιωργίτικο από τη Νεμέα
    Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης Νεμέα
    Λαμπερό, βαθύ ερυθρό χρώμα με έντονη πυκνότητα. Ώριμα κόκκινα φρούτα στη μύτη, τα οποία αποτυπώνουν το χαρακτήρα ενός Αγιωργίτικου που αξίζει να παλαιωθεί. Πολύπλοκα αρώματα μπαχαρικών και βοτάνων λόγω της μακράς παραμονής στο βαρέλι, αλλά και στο μπουκάλι. Στο στόμα πυκνό και στρογγυλό. Βελούδινες και φινετσάτες τανίνες, πλούσια αλκοόλη με τονισμένη οξύτητα που προσφέρει ισορροπία. Μακρά επίγευση, γεμάτη όγκο και αρώματα σοκολάτας, μαρμελάδας, φρυγανισμένου ψωμιού και κανέλλας.
    Συνοδεύει πλούσια πιάτα κρέατος, ψητό αρνί, ψητά στα κάρβουνα και τη σούβλα, καθώς και σκληρά κίτρινα ή κρεμώδη τυριά.
    Σερβίρεται στους 15-16°C.


    Γεροβασιλείου 
    Η επιβράβευση όλων των προσπαθειών του Βαγγέλη Γεροβασιλείου και των συνεργατών του έρχεται με διακρίσεις του ίδιου και των κρασιών του σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Η παγκόσμια αποδοχή της οινικής πορείας του περιλαμβάνει τη βράβευση του Κτήματος ανάμεσα στα εκατό καλύτερα οινοποιεία για έξι χρονιές, την αναγνώριση του ίδιου ανάμεσα στους έξι καλύτερους οινοπαραγωγούς στον κόσμο και πλήθος σημαντικών βραβείων όλων των κρασιών του. 

    travelgo image

    Μαλαγουζιά
    Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Επανομή
    Χαρακτηριστικά
    Παράγεται από την ελληνική ποικιλία Μαλαγουζιά, που διασώθηκε από την εξαφάνιση χάρη στις προσπάθειες του Βαγγέλη Γεροβασιλείου.

    Μετά την προζυμωτική κρυοεκχύλιση, η οινοποίηση πραγματοποιείται σε ανοξείδωτες δεξαμενές στους 18 °C, ενώ ποσότητα οινοποιείται σε δρύινα γαλλικά βαρέλια. Το κρασί παραμένει με τις οινολάσπες του για μερικούς μήνες, κερδίζοντας σε δομή και σώμα.

    Έχει λαμπερό αχυρένιο χρώμα με πρασινωπές ανταύγειες και αρώματα ώριμων φρούτων, όπως αχλάδι, μάνγκο και κίτρο. Στο στόμα παρουσιάζεται πλούσιο και γεμάτο με αρώματα λεμονιού, που δίνουν ένα ισορροπημένο τελείωμα.

    Σερβίρεται στους 8–10 °C.

    Γευστικοί συνδυασμοί
    Θαλασσινά, πουλερικά, ζυμαρικά με ελαφριές σάλτσες και σαλάτες φρέσκων λαχανικών, μεσογειακή και ασιατική κουζίνα.

    travelgo image
    Ερυθρό
    Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Επανομή
    Χαρακτηριστικά
    Παράγεται από τις ποικιλίες Syrah, Μerlot και Λημνιό με την κλασική ερυθρή οινοποίηση. Παλαιώνει για ένα περίπου χρόνο σε δρύινα γαλλικά βαρέλια. Έχει λαμπερό βαθυπόρφυρο χρώμα και σύνθετο μπουκέτο μπαχαρικών και ώριμων μαύρων φρούτων, όπως δαμάσκηνο, κεράσι.

    Στο στόμα οι ευγενικές τανίνες υποστηρίζονται από άφθονο φρούτο, δημιουργώντας μια εντύπωση δύναμης και ισορροπίας. Εμφανίζει μακρά επίγευση με επανάληψη των μπαχαρικών. Μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης. Σερβίρεται στους 16–18 °C.

    Γευστικοί συνδυασμοί 
    Xοιρινό, ψητά κόκκινα κρέατα, διάφορα πουλερικά στο φούρνο, κυνήγι με κόκκινες σάλτσες, ώριμα τυριά.

    Κορωνιώτη
    Το οινοποιείο Κορωνιώτη είναι μιά μικρή οικογενειακή επιχείρηση – οινοποιείο boutique- που παράγει περιορισμένες ποσότητες οίνου για την απόλαυση του απαιτητικού καταναλωτή.
    Το οινοποιείο βρίσκεται στην βορειανατολική Πελοπόννησο στην περιοχή Πανόραμα. Είναι στρατηγικά τοποθετημένο ανάμεσα στις αμπελουργικές ζώνες, Νεμέας και Μαντινείας, σε μιά μοναδική τοποθεσία που περιβάλλεται απο την ανασκαφή των Μυκηνών, τον Αγολικό κόλπο και το κάστρο του Αργους.

    travelgo image
    Ο Κυριάκος Κορωνώτης ως ιδιοκτήτης και οινοποιός, δημιουργεί κρασιά με στόχο τον χαρακτήρα, την τυπικότητα και το αυθεντικό στυλ. Κρασιά που χαρακτηρίζονται από βάθος, πυκνότητα, φρούτο και ένταση στο άρωμα. Καλοδομημένα και ισορροπημένα. Ο Κυριάκος Κορωνιώτης είναι αφιερωμένος στην ποιότητα και καθοδηγεί προσωπικά την οινοποίηση από «άνοιγμα οφθαλμού» και τον τρύγο, έως την εμφιάλωση. Συνδυάζει μοντέρνες  τεχνικές  και εξοπλισμό με παραδοσιακές δεξιότητες της τέχνης του οινοποιού.
    Μερικά τυπικά κρασιά του οινοποιείου είναι η Παλαιωμένη Νεμέα, παλαιωμένο Μerlot, Μοσχοφίλερο, Ασύρτικο-Μalvasia (τo 1300bc).

    travelgo image

    Κωνσταντάκη

    Στο όμορφο ψαροχώρι της Μήλου, την Πολλωνία (ή Απολλώνια), βρίσκονται οι αμπελώνες του Οινοποιείου Κωνσταντάκη. Εκεί ο Κώστας Μάλης (ο Κωνσταντάκης αυτοπροσώπως) οινοποιεί τα τελευταία δύο χρόνια τρία κρασιά: το Selection, που είναι ένα χαρμάνι από Ασύρτικο και Σαββατιανό, το Λευκό Spilia από Σαββατιανό και Ροδίτη και το Ροζέ Spilia, χαρμάνι Μανδηλαριάς με Ροδίτη και Μοσχάτο.

    travelgo image

    Οι αμπελώνες απολαμβάνουν τα ηφαιστειογενή εδάφη του νησιού και η οινοποίηση γίνεται έως τώρα με τον παραδοσιακό τρόπο και με αυτόχθονες ζύμες (wild fermentation), σε υπόσκαφες σπηλιές περιτριγυρισμένες από τα αμπέλια, ενώ στα άμεσα σχέδια του οινοποιού είναι να αναβαθμίσει το οινοποιείο με σύγχρονο εξοπλισμό. Με την επίβλεψη του οινολόγου Χρήστου Κανελλακόπουλου παράγονται για την ώρα γύρω στις 5.000 φιάλες συνολικά, τις οποίες βρίσκουμε αποκλειστικά και μόνο στο νησί.  

    Μπαραφάκα 
    Η οικογένεια Μπαραφάκα δραστηριοποιείται στο χώρο του αμπελιού από το 1920 στην περιοχή της Νεμέας. Ως οικογενειακή επιχείρηση πέρασε από γενιά σε γενιά αφήνοντας αναλλοίωτες την ποιότητα και τις γεύσεις. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε τα διεθνή και τοπικά βραβεία που κερδίζουν κάθε χρόνο σε διαγωνισμούς. Χρυσό μετάλλιο στον διεθνή διαγωνισμό Θεσσαλονίκης το 2016 για το Idea Ασσύρτικο μαλαγουζιά 2015 και άλλα πολλά. 

    travelgo image

    Νεμέα οίνος
    Π.Ο.Π. Νεμέα Οίνος Ερυθρός Ξηρός
    Βαθύ πορφυρό χρώμα και σύνθετο άρωμα που συνδυάζει τα ποκιλιακά αρώματα του Αγιωργίτικου όπως κεράσι, κόκκινα φρούτα, μπαχαρικά, με τα αρώματα της βανίλιας, του καπνού και της πικρής σοκολάτας.
    ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: Κλασσική ερυθρή οινοποιήση σε οινοποιητές ελεγχόμενης ζύμωσης. Παραμονή σε δρύινα, γαλλικά βαρέλια για τουλάχιστον 12 μήνες και για 5 μήνες σε φιάλες στην κάβα του οινοποιείου.
    ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ: Βαθύ πορφυρό χρώμα και σύνθετο άρωμα που συνδυάζει τα ποικιλιακά αρώματα του αγιωργίτικου όπως κεράσι, κόκκινα φρούτα, μπαχαρικά, με αρώματα βανίλιας, καπνού και πικρής σοκολάτας. Πλούσια ισορροπημένη γεύση, με μαλακές τανίνες και μακρά επίγευση. Σερβίρεται στους 16-18 Co και συνοδεύει κυνήγι, πιάτα αλλαντικών και πικάντικων κίτρινων τυριών. 

    travelgo image

    Τρείς Μάγισσες
    Οίνος Ροζέ, Ημίγλυκος, Ημιαφρώδες
    Ένα ροζε ημιγλυκο ημιαφρωδες κρασί , από τις ποικιλίες Αγιωργιτικο, Syrah και μοσχοφιλερο.

    Κτήμα Χατζημιχάλη 

    Το Κτήμα Χατζημιχάλη είναι ένα οικογενειακά διοικούμενο οινοποιείο που βρίσκεται στην Κοιλάδα Αταλάντης, στην Κεντρική Ελλάδα. Στον τόπο δημιουργήθηκε  ένα μοναδικό αμπελουργικό μωσαϊκό με 2.200 στρέμματα ιδιόκτητων αμπελώνων, όπου καλλιεργούνται διεθνείς και Ελληνικές ποικιλίες. Η αυστηρή εφαρμογή των κατάλληλων μεθόδων αμπελοκαλλιέργειας  εξασφαλίζει σε κάθε σοδειά εξαιρετικής ποιότητας πρώτη ύλη. Τα κρασιά του Κτήματος Χατζημιχάλη έχουν αποσπάσει περισσότερα από 250 διεθνή βραβεία και διακρίσεις.

    travelgo image

    Τύπος: Ερυθρός, ξηρός  οίνος

    Ποικιλίες: Syrah, Merlot, Cabernet Sauvignon, Grenache rouge

    Προέλευση σταφυλιών: Από τους ιδιόκτητους αμπελώνες του Κτήματος Χατζημιχάλη στην Κοιλάδα Αταλάντης.

    Οινοποίηση: Η κάθε ποικιλία οινοποιείται χωριστά με την τεχνική της κλασσικής ερυθρής οινοποίησης. Σε ελεγχόμενη θερμοκρασία ωριμάζει και στις υπόγειες κάβες μας για 6 με 12 μήνες, ανάλογα με την ποικιλία, σε δρύινα γαλλικά βαρέλια 228lt.

    Αλκοολικός βαθμός: 13,5% Vol

    Γευσιγνωστικά χαρακτηριστικά: Λαμπερό και βαθύ ρουμπινί χρώμα. Γοητευτική σύνθεση αρωμάτων με δαμάσκηνα, βύσσινα και φραγκοστάφυλα και νότες μπαχαρικών.  Στο στόμα τα αρώματα γίνονται πιο γήινα με ευδιάκριτες νύξεις κανέλας. Μέτριο προς γεμάτο σώμα, κομψό και ευκολόπιστο, με ευγενικές τανίνες και ισορροπημένη οξύτητα.

    Αρμονία – Θερμοκρασία σερβιρίσματος: Η φιλική του προσωπικότητα «παντρεύεται» εύκολα με τα περισσότερα πιάτα κρεατικών όπως γιουβέτσι και μουσακάς.  Απολαύστε το στους 16 – 18ºC.

    travelgo image
    Αθήρι / Semillon Prima Terra 2017
    Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Κοιλάδα Αταλάντης

    Τύπος: Λευκός, ξηρός οίνος

    Ποικιλίες: Αθήρι, Semillon

    Προέλευση σταφυλιών: Από συγκεκριμένους ιδιόκτητους αμπελώνες του Κτήματος Χατζημιχάλη στην Κοιλάδα Αταλάντης.

    Οινοποίηση:Λευκή οινοποίηση σε ανοξείδωτες δεξαμενές με ζύμωση σε ελεγχόμενη θερμοκρασία για την κάθε ποικιλία χωριστά.

    Αλκοολικός βαθμός: 13,5% Vol 

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider