Μενού
  • Α-
  • Α+

Του Πολύδωρου Παπαδόπουλου 

Όταν ο Φράνκλιν Ντελέινο Ρούσβελτ ορκίστηκε Πρόεδρος στις 4 Μαρτίου του 1933, το ένα τέταρτο των Αμερικανών ήταν χωρίς δουλειά και πολύς κόσμος ζούσε σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Μετά τις πρώτες 100 ημέρες του στη... δουλειά είχε περάσει 15 nομοσχέδια από το Κογκρέσο για να αναβαθμίσει την οικονομία, τα αγροτικά συστήματα, να ανακουφίσει τους ανέργους.

Όλα αυτά για να φτιάξει τις βάσεις για την ανάκαμψη της οικονομίας γενικότερα.

Εννέα δεκαετίες μετά, ένας άλλος Δημοκρατικός, ο Τζόσεφ Ρ. Μπάιντεν Τζούνιορ, αναλαμβάνει τον Λευκό Οίκο σε μία περίοδο πρωτοφανούς κρίσης.

Με την πανδημία της Covid-19 να έχει σκοτώσει περισσότερους από 400.000 Αμερικανούς και να έχει εξαλείψει σχεδόν 10 εκατ. θέσεις εργασίας. Ο νέος Πρόεδρος έχει να διαχειριστεί τα κλιματικά προβλήματα, τις ρατσιστικές εξάρσεις αλλά και το σύστημα των εκλεκτόρων.

Στο πρώτο του διάστημα στο νέο του γραφείο ο Μπάιντεν ήδη μελετά το μοντέλο του Ρούσβελτ.

Οι 100 πρώτες ημέρες του Μπάιντεν

Λίγες ώρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του επανήλθε στη συμφωνία του Παρισιού και έκανε την παρέμβασή του στην απαγόρευση των Μουσουλμάνων από τον Τραμπ. Ένας Τραμπ που είχε βάλει stop στην είσοδο μουσουλμάνων στις ΗΠΑ από τις περισσότερες χώρες με αυτό το θρήσκευμα. Ο Μπάιντεν ήθελε να είναι εντελώς διαφορετικός από τον προκάτοχό του και να δείξει μία νέα Αμερική που δεν στερεί τα δικαιώματα των ανθρώπων.

Οι τρεις πρώτοι μήνες του Μπάιντεν στο Oβάλ γραφείο είναι ήδη ενδεικτικοί των προθέσεών του για τη συνέχεια. Όλες οι ενέργειές του έχουν επικεντρωθεί σε δύο τομείςq Να μειώσει την εξάπλωση της Covid-19 και να παράσχει οικονομική βοήθεια σε ανθρώπους και οικογένειες που την έχουν ανάγκη.

Ο Μπάιντεν συμπλήρωσε τις 100 ημέρες στο γραφείο του και ελπίζει ο στόχος του εμβολιασμού 100 εκατ. Αμερικανών να γίνει άμεσα πράξη. Η νέα κυβέρνηση θέλει να δώσει περισσότερα εμβόλια στον κόσμο και να ανοίξει με ασφάλεια ξανά την πλειοψηφία των σχολείων. Ο 78χρονος Πρόεδρος από την πρώτη στιγμή επέβλεψε τη διαδικασία του εμβολιασμού και ήθελε να ενθαρρύνει τους Αμερικανούς να εμβολιαστούν. Όλα αυτά βέβαια απαιτούν ένα επίπεδο πειθαρχίας, αφοσίωσης και οργάνωσης που ο Λευκός Οίκος έχει να δει εδώ και τέσσερα χρόνια.

Image removed.

Στόχος η... επανεκκίνηση των ΗΠΑ

Δεν είναι μόνο το πρόγραμμα των εμβολιασμών. Είναι και η οικονομική ώθηση και επανεκκίνηση της χώρας. Ο Μπάιντεν σε συννενόηση με τους νομοθέτες λειτούργησε για να περάσει το πακέτο του 1.9 τρις δολαρίων. Ποσό το οποίο θα δώσει μεγάλη ανάσα στην αγορά και τον κόσμο και είχε φέρει στο τραπέζι από τις 14 Γενάρη. Ωστόσο δεν είναι σαφές ή ξεκάθαρο εάν έχει τη στήριξη των Ρεπουμπλικανών.

Οι διαπραγματεύσεις είναι σε ένα σημείο που μπορεί να καθυστερήσουν, δημιουργώντας του ένα επιπλέον πρόβλημα. Το πλάνο του Μπάιντεν είναι ένα οικονομικό πρότζεκτ που αφορά και την ενίσχυση των νοσοκομείων αλλά και τη γενικότερη ανάκαμψη της χώρας.

Ο Ραχμ Εμάνουελ που είχε δουλέψει ως επιτελικό στέλεχος στη θητεία του Μπαράκ Ομπάμα τονίζει πως είναι σαν {ένα ντόμινο. Εάν ελέγξεις και περιορίσεις τον COVID θα επαναφέρεις σε καλό δρόμο την οικονομία». Το σημείο - κλειδί για εκείνον είναι η σωστή διαχείριση των πολλών κρίσεων στις ΗΠΑ.

Εκτιμήσεις... σοκ για τους θανάτους από Covid -19

Ο εμβολιασμός για την Covid-19 κυλάει πιο αργά από τις αρχικές προβλέψεις και εκτιμήσεις. Ο δείκτης της μόλυνσης και της μεταδοτικότητας παραμένει υψηλός και άλλες φορές μεγαλώνει. Η εκτίμηση είναι πως 700.000 Αμερικανοί θα πεθάνουν ακόμα από τον ιό.

Ο Μπάιντεν θέλει να αυξήσει τον ρυθμό με τον οποίο γίνονται οι εμβολιασμοί και να μειώσει τις νέες εστίες μετάδοσης του ιού. Ο Κλάιν ξεκαθαρίζει πως δεν μπορούν να υπάρξουν ημίμετρα πάνω σε αυτό.

«Θα πρέπει να ρίξεις ότι έχεις σε αυτή τη... μάχη», συμπληρώνει. Το νέο πλάνο των εμβολιασμών έχει στόχο να φέρει αποτελεσματικότητα αλλά και παράλληλα να δώσει οικονομικές... ανάσες. Ένα πλάνο με δαπάνη 20 εκατομμυρίων. Ενώ η Κυβέρνηση Τραμπ έφερε τα εμβόλια στη χώρα και μετά δεν είχε σχέδιο για να το πως θα τα διανείμει, η Κυβέρνηση Μπάιντεν έχει στόχο να εμβολιάσει τους πληθυσμούς που έχουν προτεραιότητα.

Ο Δρ. Χάουαρντ Φόρμαν, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ, υπερθεματίζει την ανάγκη να γίνει σωστός συντονισμός των εμβολιασμών και να υπάρχει ένα σωστό σχέδιο. Ο Φόρμαν υπήρξε σύμβουλος του Μπάιντεν στην καμπάνια του, οπότε έχει και εικόνα από τον νέο πολιτικό ηγέτη των ΗΠΑ.

Για να «τρέξει» αυτό το ομοσπονδιακό της πρόγραμμα η νέα Κυβέρνηση ζήτησε τη συνδρομή και τη συμβολή ειδικών σε θέματα δημόσιας υγείας. Μέσα σε αυτούς ήταν ο Δρ. Μπετσάρα Τσουτσάιρ, πρώην επίτροπος στο τμήμα υγείας του Σικάγο. Θα είναι ο συντονιστής των εμβολιασμών στον Λευκό Οίκο. Επίσης ο Δρ. Ντέιβιντ Κέσλερ, άλλοτε επικεφαλής στον τομέα φαρμάκων και γενικότερης διατροφής.

Ο Κέσλερ σε συνεργασία με το αρμόδιο τμήμα θα αυξήσει τις προμήθειες και τις δόσεις των εμβολίων ενώ ο Τσούσαιρ θα λαμβάνει και θα χειρίζεται τα σχετικά αιτήματα. Η Κυβέρνηση Μπάιντεν έχει επίσης στόχο να κάνει πιο προσιτό το εμβόλιο για τους εργαζόμενους Αμερικανούς. Στο πλάνο που έχει θα χρηματοδοτεί τις ημέρες αδείας λόγω προβλημάτων υγείας ή ασθένειας ειδικά για τους χαμηλόμισθους εργάτες. Η στόχευση είναι να τους δοθεί περιθώριο να εμβολιαστούν και παράλληλα να πληρώνονται τις μέρες που θα χάσουν από τη δουλειά τους.

Ο 78χρονος ισχυρός άνδρας των ΗΠΑ στην καμπάνια του θέλει επίσης να πείσει όλους τους Αμερικανούς να χρησιμοποιούν διαρκώς τη μάσκα. Θα ενθαρρύνει τους Αμερικανούς να φορούν για ένα διάστημα 100 ημερών τις μάσκες τους καλύπτοντας τις μύτες τους και να κάνουν αυτό σε δημόσιους χώρους οπωσδήποτε. Για ένα διάστημα τουλάχιστονν τριών μηνών θέλει να πειστούν όλοι να φορούν μάσκες και να το κάνουν σωστά.

Οι ευθύνες που αποδίδονται στην Κυβέρνηση Τραμπ είναι πολλές σε αυτό το σκέλος. Ειδικά για την έλλειψη σαφούς στρατηγικής και σωστού σχεδιασμού. Ο Τζέρφι Ζίεντς που ήταν συντονιστής του Μπάιντεν επισήμανε πως το βασικό σχέδιο του Τραμπ ήταν να εμβολιάσει τον στρατό και γενικά τις στρατιωτικές δυνάμεις και όχι να ασχοληθεί με τον γενικό πληθυσμό.

Image removed.

Το έξτρα βοήθημα στους Αμερικάνους

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι θεωρούν πως μόλις μειωθεί ή εξαλειφθεί η απειλή της Covid-19 μέσω μαζικών εμβολιασμών, τότε η οικονομία θα αρχίσει για τα καλά να παίρνει τα πάνω της. Ακόμα και εάν χρονικά τα σχέδια του Μπάιντεν βγουν, ο στόχος αυτός δεν θα επιτευχθεί πριν το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο. Το οικονομικό πλάνο του Μπάιντεν που κατάθεσε τον Γενάρη στοχεύει στο να βοηθήσει τους οικονομικά ασθενέστερους να αντέξουν έως τότε.

Η πρόταση που είχε πέσει στο τραπέζι ήταν να αυξηθεί το ποσό κατώτατης ενίσχυσης των πολιτών από 300 στα 400 δολάρια και ένας σημαντικός αριθμός των Αμερικανών να λαμβάνει βοήθημα 1.400 δολαρίων. Να δοθεί ένα ποσό 130 διςσ. στα σχολεία για να βοηθηθούν στο να ανοίξουν ξανά σωστά και να δοθεί ένα ποσό 15 δις σε μικρές επιχειρήσεις που έχουν χάσει τα εισοδήματά τους. Ο Μπάιντεν ήθελε να περάσει και έναν δεύτερο κύκλο οικονομικών βοηθημάτων από τον Φλεβάρη και μετά.

Σε μία Βουλή που είναι όμως μοιρασμένη και δεν υπάρχουν εμφανή σημάδια κυριαρχίας του Μπάιντεν μόνο μέσω του μετώπου των Δημοκρατικών μπορεί να πετύχει τους στόχους του. Θέλει όμως και τις ψήφους τουλάχιστον 10 Ρεπουμπλικάνων. Οι Δημοκρατικοί μπορούν να συμβάλλουν τα μέγιστα με 60 ψήφους και αυτό που επιχειρείται είναι μία... συμφιλίωση των δύο πλευρών για να βρουν τη χρυσή τομή για το μπάτζετ στο οικονομικό πακέτο που θα δοθεί στη χώρα.

Στη Βουλή πάντως οι Ρεμπουμπλικάνοι παραμένουν σκεπτικοί για τα πλάνα του Μπάιντεν. Πολλοί θεωρούν πως το οικονομικό κόστος παραείναι μεγάλο. Ο Κρις Κοουνς, πολιτικός προστατευόμενος του Μπάιντεν και σύμβουλός του, δηλώνει αρκετά αισιόδοξος. Θεωρεί πως και οι 2 πλευρές μπορούν να δουλέψουν μαζί και να τα καταφέρουν. Ο Μπάιντεν επίσης ζήτησε να παγώσουν οι εξώσεις σε σπίτια και οι κατασχέσεις έως τις 31 Μαρτίου τουλάχιστον και επίσης να υπάρξει παύση καταβολής δόσεων των δανείων. Και των φοιτητικών δανείων έως τον Σεπτέμβριο.

Μαγικό κουμπί βέβαια δεν υπάρχει. Υπάρχει ένα πλάνο που ο Μπάιντεν ευελπιστεί να του βγει σωστά. Παράλληλα, έχει να διαχειριστεί και την κλιματική κρίση αλλά και το σοβαρό ρατσιστικό πρόβλημα στις ΗΠΑ.

Τέλος στη ρατσιστική βία

Οι κρίσεις λόγω της ρατσιστικής έξαρσης ήταν συνεχείς στις ΗΠΑ. Επίσης στην ατζέντα του Μπάιντεν υπάρχει και και κλιματική κρίση. Από την πλευρά του έγινε ο πρώτος λευκός πρόεδρος που καταδίκασε τόσο ανοιχτά τα κρούσματα ρατσισμού και τη νοοτροπία για τη λευκή ανωτερότητα και κυριαρχία.

Το κίνημα Black Lives Matter προφανώς και είναι στη σχετική προεδρική ατζέντα αλλά κάθε πρωτοβουλία γύρω από τα κρούσματα ρατσισμού. Η Κυβέρνηση θέλει να στηρίξει και τις κοινότητες των Αφροαμερικανών που επλήγησαν από την πανδημία. Να χρηματοδοτηθούν για να φτιάξουν καλύτερα κέντρα υγείας και επίσης να στηριχθούν οι μικρές επιχειρήσεις.

Η Σούζαν Ράις επιφορτίστηκε από τον Μπάιντεν για αυτή τη σειρά των δράσεων. Για να βρεθούν πόροι για την ενίσχυση των κοινοτήτων, των μειονοτήτων αλλά και των ανθρώπων που βιώνουν δύσκολες στιγμές. 

Image removed.

Κλιματική αλλαγή και μετανάστευση

Ο Μπάιντεν σε σχέση με την κλιματική κρίση κάνει το come back για τις ΗΠΑ σε σχέση με την τήρηση της συμφωνίας του Παρισιού.

Να γίνει επαναφορά όλων των σωστών συνθηκών και μέτρων και σε σχέση με τις ΗΠΑ, να εφαρμοστούν οι περιβαλλοντικές απαγορεύσεις και οι περιορισμοί για τις εκπομπές μεθανίου στην ατμόσφαιρα. Να ενισχυθεί επίσης το στοιχείο των οικολογικών / βιολογικών προϊόντων αλλά και να υπάρχουν προϊόντα και οχήματα φιλικά προς το περιβάλλον. Οι δράσεις των αφροαμερικανών σχετικά με τα σοβαρά κρούσματα ρατσισμού και τις επιθέσεις δεν έχουν σταματήσει φυσικά. Χαρακτηριστικό ήταν το πλήθος που σήκωσε ψηλά τις γροθιές του γύρω από την Καρίσα Χιλ, της οποίας ο μαύρος πατέρας, Αντρέ Χιλ, ήταν άοπλος και ακίνδυνος όταν τον σκότωσε αστυνομικός πυροβολώντας τον στο Οχάιο τον Δεκέμβριο του 2020.

Η Κυβέρνηση Μπάιντεν θέλει να αλλάξει και όλες τις απαγορεύσεις μετανάστευσης και μετακίνησης και τους εν γένει περιορισμούς. Προχωράει ένα πλάνο να δοθεί αμερικάνικη υπηκοότητα σε εκατομμύρια μετανάστες και να ξαναφτιάξει τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Κεντρική Αμερική.

Σκοπεύει επίσης να επανενώσει 600 παιδιά που είχαν χωριστεί από τους γονείς τους, περνώντας τα σύνορα του Μεξικό για τις ΗΠΑ. Οι σύμβουλοι του Μπάιντεν είναι σίγουροι πως όλες οι σοβαρές κρίσεις στις ΗΠΑ δεν λυθούν στις πρώτες 100 ημέρες διακυβέρνησής του ξέρουν πως αυτή η περίοδος προσαρμογής και το πρώτο διάστημα του είναι το πλέον κατάλληλο για να δείξει πρόοδο και σωστό σχέδιο αλλά και σωστή δουλειά...

«Η Αμερική επιστρέφει» 

Το μήνυμά του στις 24 Νοεμβρίου ήταν σαφέστατο: «Η Αμερική επιστρέφει».  Ο Τζο Μπάιντεν θέλει να ξαναδεί τις ΗΠΑ να διευθύνουν τον κόσμο, και όχι να απομονωθούν από αυτόν, θέλει τη χώρα του έτοιμη να αντιμετωπίσει τους εχθρούς της και όχι να απορρίψει τους συμμάχους της, έτοιμη να υπερασπιστεί τις αξίες της. Τα μέτωπα είναι πολλά, πάρα πολλά! Ο Τραμπ φρόντισε να αφήσει ναρκοθετημένο έδαφος στον Μπάιντεν και άρχισε με την «Επαναφορά της Κούβας στις «χώρες που στηρίζουν την τρομοκρατία», αφήνοντας έτσι στην άκρη το ιστορικό άνοιγμα του Ομπάμα! Διεύρυνση των σχέσεων ΗΠΑ - Ταϊβάν προκαλώντας έτσι την Κίνα, ενώ στήριξε ακόμα περισσότερο τη Σαουδική Αραβία σε έναν πόλεμο δίχως τέλος στην Υεμένη. Ποιος θα ξεχάσει τις εξαιρετικές σχέσεις του Τραμπ με τον Ερντογάν;

Ο Μπάιντεν θα επιδιώξει την ανάσχεση της κινεζικής ισχύος. Το γεγονός ότι η Κίνα όχι μόνον άντεξε, αλλά βγήκε νικήτρια από τους εμπορικούς πολέμους του Τραμπ, κάνουν την κατάσταση ακόμα δυσκολότερη, αλλά η Αμερική είναι έτοιμη για τη στροφή στην Ασία! Σε εκείνους που έχουν περισσότερους λόγους να ανησυχούν για την εποχή Μπάιντεν περιλαμβάνεται η Τουρκία, μιας και η Αμερική θέλει τον Ερντογάν σύμμαχο και όχι... σουλτάνο να παίζει τα παιχνίδια και της Ρωσίας... Ο Μπάιντεν δρομολογεί νέα εξωτερική πολιτική, αλλάζει την πορεία και πιάνει αμέσως δουλειά!

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA