Παρά το γεγονός ότι η Τουρκία πλήττεται από οικονομική κρίση, η οποία επιδεινώθηκε εξαιτίας του κορονοϊού, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκάλυψε τα μεγαλεπήβολα σχέδιά του με το φιλόδοξο διαστημικό πρόγραμμα της χώρα διάρκειας 10 ετών, το οποίο υπογραμμίζει τις προσπάθειες της Άγκυρας ν’ ανταγωνιστεί άλλες χώρες και να γίνει μία από τις κορυφαίες σε αυτόν τον τομέα.
Μιλώντας το βράδυ της Τρίτης σε μία εκδήλωση, η οποία συνδυάστηκε και από ειδικά εφέ, υποστήριξε ότι ο πρώτος στόχος αυτού του προγράμματος είναι η Τουρκία να βρεθεί στη Σελήνη το 2023, έτος το οποίο θεωρείται ορόσημο για την Άγκυρα καθώς συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ίδρυση της τουρκικής δημοκρατίας.
Ακόμα προσέθεσε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο στάδια, το πρώτο είναι η αποστολή στη Σελήνη και η συλλογή των απαραίτητων πληροφοριών για το δεύτερο στάδιο.
Το δεύτερο στάδιο έχει ως στόχο η Τουρκία μέχρι το 2028 να στείλει τη δική της ερευνητική αποστολή με τους πυραύλους που θα έχει αναπτύξει η ίδια.
Παράλληλα το συγκεκριμένο πρόγραμμα περιλαμβάνει να καταφέρει η Τουρκία να είναι μία χώρα η οποία θ’ ανταγωνίζεται τις κορυφαίες στον τομέα του διαστήματος, ενώ τα φιλόδοξα σχέδια του Ερντογάν περιλαμβάνουν συνολικά δέκα επιμέρους στόχους όπως την αποστολή αστροναυτών στο διάστημα, να δημιουργήσει η Τουρκία το δικό της κοσμοδρόμιο καθώς και την ανάπτυξη δορυφόρων και τεχνολογίας μετεωρολογίας.
Μάλιστα ο απώτερος και δέκατος στόχος του Ερντογάν είναι η Τουρκία να στείλει και έναν πολίτη στη Σελήνη με δική της επιστημονική αποστολή.
«Τα πόδια μας είναι στη Γη αλλά τα μάτια μας θα είναι στο διάστημα. Οι ρίζες μας θα βρίσκονται στη Γη αλλά τα κλαδιά μας θα φτάσουν στον ουρανό», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο Ερντογάν θέλει να αντικαταστήσει τη λέξη αστροναύτης με τουρκική!
Επιπλέον ο Τούρκος πρόεδρος απηύθυνε κάλεσμα στους πολίτες και στους γλωσσολόγους της χώρας ώστε να βρεθεί την κατάλληλη λέξη στα τουρκικά για τον αστροναύτη.
Συγκεκριμένα ο Ερντογάν δήλωσε ότι: «Εφόσον ένας από τους πολίτες μας πάει στο διάστημα, θα πρέπει να βρούμε τις κατάλληλες λέξεις για ν' αντικαταστήσουμε τις λέξεις αστροναύτης και κοσμοναύτης. Καλώ τους γλωσσολόγους μας να βρουν την κατάλληλη λέξη για τους Τούρκους που θα ταξιδέψουν στο διάστημα».
«Είμαι σίγουρος ότι αρκετοί από εσάς έχουν μεγαλώσει με το όνειρο να μεταβούν στο διάστημα, κάποιοι ίσως έχουν ακόμα αυτό το όνειρο και θα μπορούσαν και κάποιες γυναίκες να είναι υποψήφιες», προσέθεσε ακόμα ο Ερντογάν προκειμένου να δείξει ότι οι εξαγγελίες δεν έχουν φυλετικό πρόσημο.
Μάλιστα ο κυβερνητικός εταίρος και πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP), Ντεβλέτ Μπαχτσελί, εμφανίστηκε πρόθυμος να βοηθήσει στο κάλεσμα Ερντογάν για την κατάλληλη λέξη και προχώρησε ένα βήμα παραπάνω καθώς πρότεινε και συγκεκριμένη λέξη.
Όπως είπε εφόσον η Τουρκία στείλει πολίτες στη Σελήνη η λέξη αστροναύτης θα πρέπει ν’ αντικατασταθεί από τη λέξη «cacabey». Μία λέξη που αναφέρεται στον αξιωματούχο της αυτοκρατορίας των Σελτζούκων Τούρκων και αστρονόμο του 13ου αιώνα, Nurettin Cibril Bin Cacabey.
Η Τουρκική Υπηρεσία Διαστήματος και η συνεργασία με τον Μασκ
Ο Ερντογάν έχει ενδύσει στη διεύρυνση της Τουρκικής Υπηρεσίας Διαστήματος (TUA) και θέλει η χώρα να είναι μία από τις ελάχιστες που θα είναι ικανές να συμβάλλουν στη διαστημική έρευνα.
Βέβαια αρκετοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η ημερομηνία ανακοίνωσης αυτού του φιλόδοξου προγράμματος δεν ήταν τυχαία, αφού συνέπεσε με την ημέρα που μία η χώρα, η οποία ανταγωνίζεται την Τουρκία για την επιρροή στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εκτόξευσαν έναν πύραυλο, ο οποίος μπήκε σε τροχιά γύρω από τον Άρη, η πρώτη τέτοια επιτυχημένη προσπάθεια από μία χώρα του αραβικού κόσμου.
Η Τουρκία ίδρυσε την υπηρεσία διαστήματος τον Δεκέμβριο του 2018, αφού είχε αποτελέσει μία από τις βασικές δεσμεύσεις του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας νωρίτερα μέσα στον ίδιο χρόνο.
Ωστόσο οι «εξωγήινοι στόχοι» της Τουρκίας δεν κατάφεραν να πραγματωθούν τόσο λόγω της περιπλοκότητας του προγράμματος όσο και λόγω της οικονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα.
Πάντως εξαιτίας της κρίσης αρκετοί ασκούν κριτική για τις αστρονομικές δαπάνες της TUA, με τους υποστηρικτές του εγχειρήματος να ισχυρίζονται ότι θα δημιουργήσει τεχνικά και ειδικά επαγγέλματα και θ' αποτελέσει έναν τρόπο ώστε να καταπολεμηθεί το «brain drain» και η μετανάστευση επιστημόνων και ερευνητών.
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης όμως ο Ερντογάν απέφυγε να μιλήσει για τον προϋπολογισμό της διαστημικής υπηρεσίας.
Τα τελευταία χρόνια η Τουρκία έχει αναδειχθεί σε μία πολύ σημαντική χώρα στην παραγωγή πυραύλων και drone, τα οποία έχουν συμβάλει και σε μεγάλο βαθμό στις επιτυχίες που είχε σε πολεμικές συρράξεις που συμμετείχε όπως στη Λιβύη, στη Συρία, στο Ιράκ και πιο πρόσφατα στη σύγκρουση του Ναγκόρνο – Καραμπάχ ανάμεσα στο Αζερμπαϊτζάν και στην Αρμενία.
Επίσης η κρατική εταιρία παραγωγής ρουκετών και πυραύλων, η «Roketsan» τον περασμένο Νοέμβριο ανακοίνωσε ότι έστειλε επιτυχώς έναν εξερευνητικό πύραυλο στο διάστημα.
Τον Ιανουάριο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον εκτελεστικό διευθυντή της «SpaceX», Ίλον Μασκ και συζήτησαν το ενδεχόμενο τεχνολογικής συνεργασίας της εταιρίας με τουρκικές εταιρίες.
Έτσι λίγες μέρες αργότερα η SpaceX προχώρησε στην εκτόξευση του τηλεπικοινωνιακού δορυφόρου νέας γενιάς Türksat 5A, ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί τόσο για κοινωνικούς όσο και στρατιωτικούς σκοπούς.
Ο βάρους 3.500 κιλών δορυφόρος Turksat 5A, τέθηκε σε τροχιά 33 λεπτά μετά την εκτόξευση, κατασκευάσθηκε από την ευρωπαϊκή αμυντική και διαστημική εταιρεία Airbus Defense and Space στην Αγγλία και στη Γαλλία, σε συνεργασία με την τουρκική εταιρεία Turksat. Θα παρέχει επί τουλάχιστον 15 χρόνια δορυφορική κάλυψη για τηλεοπτικές εκπομπές και παροχή ευρυζωνικού διαδικτύου στην Τουρκία, στη Μέση Ανατολή, στην Ευρώπη και στην Αφρική.
Η SpaceX πρόκειται να εκτοξεύσει έναν δεύτερο τουρκικό δορυφόρο, τον Turksat 5B, αργότερα μέσα στο έτος. Οι δορυφόροι Turksat αποτελούν μέρος της προσπάθειας της Τουρκίας να επεκτείνει την παρουσία της στο διάστημα.
Αυτός ήταν ο έβδομος δορυφόρος τον οποίο αποστέλλει η Τουρκία στο διάστημα καθώς είχαν προηγηθεί μεταξύ άλλων και οι Rasat, Göktürk-1 and Göktürk-2.
Το γεγονός έκανε ιδιαίτερα χαρούμενο τον Ερντογάν, ο οποίος σ’ ένα tweet του μοιράστηκε το γεγονός με τους πολίτες της χώρας.
«Ο δορυφόρος μας Turksat 5A ξεκίνησε το πρώτο του ταξίδι στο διάστημα. Μετά από τέσσερις μήνες περίπου θα μπει σε τροχιά με τους υπόλοιπους δορυφόρους της χώρας μας και πιστεύω ότι είναι μία ευκαιρία, η οποία θα είναι ευεργετική για όλους μας φίλοι μου», έγραψε στο tweet ο Τούρκος πρόεδρος.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε αναφέρει δοκιμές δορυφόρου λέγοντας ότι η χώρα έφτασε τέσσερις φορές στο διάστημα.
«Ολοκληρώθηκαν οι δοκιμές που κάναμε για την εκτόξευση δορυφόρου, εγχώριας κατασκευής. Σε αυτές τις δοκιμές φτάσαμε τέσσερις φορές στο διάστημα», ανέφερε ο πρόεδρος της Τουρκίας, κάνοντας χαρακτηριστική χειρονομία με τα δάκτυλά του, σε μια προσπάθεια αντιπερισπασμού του λαού από τα προβλήματά που αντιμετωπίζει.
Ο περίεργος μονόλιθος που ήταν κυβερνητικό κόλπο
Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας περίεργος μονόλιθος, που έμοιαζε σαν ένα μεγάλο μεταλλικό υποστήλωμα βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα από ιδιοκτήτη ενός κτήματος στην επαρχία Σανλιούρφα της νοτιοανατολικής Τουρκίας. Πάνω του ήταν λαξευμένο το ρητό σε αρχαία τουρκικά: «Κοίτα τον ουρανό αν θες να δεις το φεγγάρι». Ωστόσο σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα εξαφανίστηκε μυστηριωδώς την Τρίτη.
Το μυστήριο εύρημα το οποίο είχε περίπου τρία μέτρα ύψος και ένα μέτρο πλάτος, εντοπίστηκε κοντά στο μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, στο Γκιομπεκλί Τεπέ, το οποίο έχει μεγαλιθικές δομές που χρονολογούνται από την 10η χιλιετία π.Χ., χιλιάδες χρόνια πριν από το Stonehenge.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποίησε την ίδια φράση κατά την παρουσίαση του διαστημικού προγράμματος.
«Κοίτα τον ουρανό αν θες να δεις το φεγγάρι», δήλωσε ενώ το φόντο έδειχνε τον μονόλιθο.
Τελικά το μυστήριο έλυσε ο υπουργός Βιομηχανίας και Τεχνολογίας, Μουσταφά Βαράνκ, ο οποίος δήλωσε στο Πρακτορείο ειδήσεων Anadolu την Τετάρτη ότι η ιδέα τοποθέτησης του μονόλιθου ήρθε από συνεργάτες του στο υπουργείο για διαφημιστικούς σκοπούς ώστε να προωθήσουν την ανακοίνωση του διαστημικού προγράμματος της Τουρκίας.
Η έμπνευση ήταν άλλοι μονόλιθοι που έχουν βρεθεί (κάποιοι εκ των οποίων έχουν εξαφανιστεί μυστηριωδώς) στη Γιουτά, στην Καλιφόρνια και στη Ρουμανία.
«Οι νεαροί συνεργάτες μου οι οποίοι παρακολουθούν τις εξελίξεις έκαναν μία τέτοια πρόταση. Μου είπαν "αυτοί οι μονόλιθοι ξεπροβάλουν σε όλο τον κόσμο. Πως θα σας φαινόταν να κάνουμε κάτι τέτοιο και να χαράξουμε κάτι στη γλώσσα των Γκιοκτούρκ για ν’ αυξηθεί λίγο περισσότερο το μυστήριο;"».
Σε αντίθεση με άλλους μονόλιθους, ο συγκεκριμένος προστατευόταν από μέλη της στρατιωτικής αστυνομίας και ο Βαράνκ αποκάλυψε ότι τον μονόλιθο έστησαν οι συνεργάτες του στη μέση της νύχτας.
Ο μονόλιθος γρήγορα προσέλκυσε το ενδιαφέρον και την περιέργεια επισκεπτών, οι οποίοι έσπευσαν στην περιοχή από αρκετά χιλιόμετρα μακριά.
Ο ιδιοκτήτης του κτήματος που βρήκε τον μονόλιθο δήλωσε στο Anadolu την Τρίτη ότι δεν ήξερε εάν η μεταλλική πλάκα είχε τοποθετηθεί για λόγους δημοσιότητας ή για διαφημιστικούς σκοπούς
Τελικά τις απορίες έλυσε ο υπουργός Βιομηχανίας και Τεχνολογίας καταλήγοντας ότι «ήταν ένα καλό χιούμορ».
Με πληροφορίες από Guardian, New York Times, Anadolu, Daily Sabah και Duvar
Διαβάστε Ακόμα:
Eπίθεση Ερντογάν στον Μητσοτάκη: Με προκαλεί, δεν θα συναντηθώ μαζί του
Αμπντουλάχ Οτζαλάν: Πού βρίσκεται 22 χρόνια μετά την «επεισοδιακή» σύλληψή του ο ηγέτης του PKK
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.