Την περασμένη Τρίτη (16/2) η αστυνομία της Καταλονίας συνέλαβε τον ράπερ Πάμπλο Χασέλ, ο οποίος είχε «οχυρωθεί» μαζί με υποστηρικτές του στο Πανεπιστήμιο της πόλης Λέριντα.
Ο ράπερ είχε διαταχθεί από τα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου να εκτίσει ποινή φυλάκισης μετά και την ετυμηγορία του Ανώτατου Δικαστηρίου που τον βρήκε ένοχο για εξύμνηση της τρομοκρατίας και για προσβολή της μοναρχίας και της αστυνομίας.
Ο Ισπανός ράπερ είχε οχυρωθεί από την περασμένη Δευτέρα (15/2) στο καταλανικό πανεπιστήμιο, μαζί με περίπου 20 υποστηρικτές του, για ν’ αποφύγει την σύλληψη που έχει προκαλέσει πολεμικό κλίμα στην Ισπανία.
Συγκεκριμένα η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου και η είδηση της σύλληψης, έχει προκαλέσει σοβαρούς «τριγμούς» στην κυβέρνηση συνασπισμού του Σοσιαλιστικού Κόμματος και των εταίρων τους, Unidos Podemos (Ενωμένοι Μπορούμε), ενώ υπέρ της απελευθέρωσης του Χασέλ τάσσονται αρκετοί καλλιτέχνες αλλά και δημοσιογράφοι, πολιτικοί και πανεπιστημιακοί.
Επίσης σε αρκετές πόλεις της Ισπανίας έχουν ξεσπάσει διαδηλώσεις με βασικό σύνθημα «απελευθερώστε τον Πάμπλο», με κάποιες από αυτές έχουν εξελιχθεί σε βίαιες συγκρούσεις με την αστυνομία.
Γιατί κατηγορείται ο Πάμπλο Χασέλ
Η καταδικαστική απόφαση για τον Πάμπλο Ριβαντούγια, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του οποίου είναι το Χασέλ, εμπνευσμένο από έναν χαρακτήρα της αραβικής λογοτεχνίας, αφορά 64 μηνύματα τα οποία δημοσίευσε στο Twitter από το 2014 έως το 2016 και στίχους τραγουδιών τα οποία ανέβασε στο YouTube.
Σ’ ένα από αυτά τα tweet χαρακτήριζε «σκ...τομισθοφόρους» τους αστυνομικούς, κατηγορώντας τους για βασανιστήρια και δολοφονίες.
Επιπλέον οι στίχοι των τραγουδιών του και οι αναρτήσεις του περιλάμβαναν αναφορές σε οργανώσεις που έχουν τεθεί εκτός νόμου και θεωρούνται τρομοκρατικές, όπως η GRAPO και η αυτονομιστική οργάνωση των Βάσκων, η ΕΤΑ (Euskadi Ta Askatasuna, που σημαίνει Βασκική γη Και Ελευθερία), η οποία διαλύθηκε την άνοιξη του 2018.
Σ’ ένα τέτοιο μήνυμα τον Μάρτιο του 2016, δημοσίευσε μία φωτογραφία της Βικτόρια Γκόμεθ, η οποία είναι μέλος της αριστερής ομάδας GRAPO. Μάλιστα σαν λεζάντα στη φωτογραφία, έγραψε το μήνυμα, «οι διαδηλώσεις είναι απαραίτητες, αλλά δεν είναι αρκετές. Ας υποστηρίξουμε εκείνους που πηγαίνουν τα πράγματα παρακάτω».
Παράλληλα σε αναρτήσεις έχει συγκρίνει ένα δικαστήριο με τους Ναζί, ενώ στράφηκε και κατά του στέμματος, αφού έχει αποκαλέσει τον πρώην βασιλιά Χουάν Κάρλος «νονό» της μαφίας και «μέθυσο τύραννο», ενώ έχει κατηγορήσει τόσο τον πρώην βασιλιά όσο και τον διάδοχο του θρόνου, Φελίπε για «δολοφονία και υπεξαίρεση», χαρακτηρίζοντας τον τελευταίο «παράσιτο».
Τον Μάρτιο του 2018, δικαστήριο καταδίκασε τον Πάμπλο Χασέλ σε ποινή φυλάκισης δύο ετών και μίας ημέρας καθώς και με πρόστιμο 30.000 ευρώ. Μετά την έφεση, η ποινή έπεσε σε εννέα μήνες και μία ημέρα ενώ παρέμεινε το πρόστιμο, καθώς το δικαστήριο έκρινε ότι «δεν αποτελεί πραγματικό κίνδυνο». Το Ανώτατο Δικαστήριο επικύρωσε τη συγκεκριμένη απόφαση τον Μάιο του 2020.
Οι «περιπέτειες» του Χασέλ με την ισπανική δικαιοσύνη όμως δεν σταματούν εκεί, παρότι μέχρι την περασμένη Τρίτη δεν είχε περάσει ούτε μία μέρα στη φυλακή είχε και κάποιες ακόμα καταδικαστικές αποφάσεις σε βάρος του.
Το 2011 είχε συλληφθεί επειδή σε στίχους τραγουδιού του επαίνεσε καταδικασμένο μέλος της GRAPO. Τον Μάρτιο του 2015 του είχε επιβληθεί για πρώτη φορά ποινή φυλάκισης επειδή έγραψε και ανέβασε στο διαδίκτυο τραγούδια τα οποία εξυμνούσαν τις επιθέσεις της ETA και της Αλ Κάιντα. Το 2016 καταδικάστηκε επειδή έσπρωξε και επιτέθηκε με καθαρτικό υγρό σε δημοσιογράφο κατά τη διάρκεια συνέντευξής τύπου στο πανεπιστήμιο της Λέριντα και το ίδιο έτος δικαστήριο τον έκρινε ένοχο σε ποινή φυλάκισης 2,5 χρόνων επειδή επιτέθηκε σε μάρτυρα κατά τη διάρκεια της δίκης ενός φίλου του. Επίσης το 2018 είχε κριθεί ένοχος για αντίσταση σε αστυνομικούς και κατά το ίδιο έτος για συμμετοχή σε απόπειρα επίθεσης κατά αντιπροσωπείας της τοπικής κυβέρνησης της Λέριντα σε διαδήλωση κατά της σύλληψης του πρώην ηγέτη της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν.
Μάλιστα οι συγκεκριμένες αποφάσεις έπαιξαν ρόλο ώστε να μην έχει ανασταλτικό χαρακτήρα και η τωρινή ποινή φυλάκισης, αφού το δικαστήριο έκρινε ότι «η συμπεριφορά και η φύση των ενεργειών του κατηγορουμένου δεν αξίζουν ένα τέτοιο προνόμιο».
Επιπλέον στις 12 Φεβρουαρίου ένα δικαστήριο της Λέριντα τον έκρινε ένοχο σε ποινή φυλάκισης 2,5 ετών επειδή απείλησε έναν άνδρα σε μπαρ ότι θα τον σκοτώσει. Η απόφαση έγινε γνωστή την περασμένη Πέμπτη (18/2).
Το τελεσίγραφο της κυβέρνησης με βάση την τελευταία απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου και βάσει του οποίου ο Χασέλ έπρεπε να παραδοθεί έληγε στις 20:00 το βράδυ της Παρασκευής (12/2), ωστόσο ο Ισπανός ράπερ με μήνυμά του στο Twitter είχε διαμηνύσει ότι δεν σκοπεύει να παραδοθεί και για να συλληφθεί, η κυβέρνηση θα πρέπει να τον «απαγάγει».
«Θα ήταν μια αναξιοπρεπής ταπείνωση να πάω με τη θέλησή μου σε μια τόσο άδικη καταδίκη. Θα πρέπει να έρθουν να με απαγάγουν», έγραψε συγκεκριμένα.
Στις αρχές του μήνα είχε δώσει συνέντευξη όπου είχε κάνει γνωστούς τους σκοπούς του, ότι δεν σκοπεύει να ζητήσει χάρη, ενώ είχε αρνηθεί να αυτοεξοριστεί στο εξωτερικό όπως έκανε ο συνάδελφός του «Valtonyc», ο οποίος επίσης έχει καταδικαστεί σε φυλάκιση.
«Αν αυτό που ζητούν είναι να αποσιωπούσαν το μήνυμα και άλλοι να μην το αναπαράγουν, το γεγονός της σύλληψής μου θα έχει το αντίθετο αποτέλεσμα και μπορεί να είναι πιο χρήσιμο για αυτόν τον σκοπό από το να είμαι εξόριστος», είχε υποστηρίξει.
Η σύλληψη
Τη Δευτέρα ο καλλιτέχνης και περίπου 20 υποστηρικτές του κατέφυγαν σε ένα από τα κτήρια του Πανεπιστημίου της πόλης στην οποία γεννήθηκε της Λέριντα, περίπου 150 χιλιόμετρα δυτικά της Βαρκελώνης και αφού έκλεισαν την κεντρική είσοδο με λουκέτο, «οχυρώθηκαν» στο κτήριο, όπου έστησαν και ορισμένα οδοφράγματα.
«Πρέπει να έρθουν να με αρπάξουν και αυτό θα είναι χρήσιμο για να εκθέσει το πραγματικό πρόσωπο του κράτους, το πρόσωπο μιας ψεύτικης δημοκρατίας», δήλωσε τηλεφωνικά ο ράπερ στο Γαλλικό Πρακτορείο.
«Προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο για το τι συμβαίνει (…) Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή επίθεση στις ελευθερίες μας, όχι σε εμένα», είπε ο Χασέλ, που είναι γνωστός για τις αριστερές πεποιθήσεις του, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters και προσέθεσε λέγοντας πως κινδυνεύει να μείνει δύο χρόνια στη φυλακή, επειδή δεν σκοπεύει να πληρώσει το πρόστιμο που του επιβλήθηκε, εκτός από την ποινή φυλάκισης.
Η αστυνομική επιχείρηση για τη σύλληψη του Χασέλ, ξεκίνησε νωρίς το πρωί της Τρίτης. Οι αστυνομικοί εισήλθαν στο πανεπιστήμιο και άρχισαν να βγάζουν έξω έναν έναν τους υποστηρικτές του ράπερ.
«Εισήλθαμε στο πανεπιστήμιο και ξεκινήσαμε επιχείρηση με στόχο την τήρηση της δικαστικής απόφασης» για τη σύλληψή του, δήλωσε ο εκπρόσωπος της καταλανικής αστυνομίας κατά την έναρξη της επιχείρησης.
«Έχουν στηθεί κάποια οδοφράγματα για να εμποδίσουν την είσοδο της αστυνομίας. Κανένα σοβαρό επεισόδιο προς το παρόν», συνέχισε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας όσο η επιχείρηση βρισκόταν σε εξέλιξη.
Μετά από δύο ώρες και ενώ οι αστυνομικοί τον έβγαζαν από το χώρο του πανεπιστημίου, ο Χασέλ φώναζε «δεν θα καταφέρουν να μας κάνουν να σωπάσουμε ποτέ. Θάνατος στο φασιστικό κράτος».
Ο ράπερ μεταφέρθηκε στη φυλακή «Potent» που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τη Λέριντα.
Τι έχει δηλώσει ο ίδιος για τα τραγούδια του
Ο 32χρονος ράπερ σε συνέντευξη που είχε δώσει στην εφημερίδα El Periodico το 2018 είχε δηλώσει σχετικά με το περιεχόμενο των στίχων του «είμαι ένα πολύ ειρηνικό άτομο. Σιχαίνομαι την άσκοπη βία, αλλά θα μου άρεσε να ζω σε μία δίκαιη κοινωνία. Εφόσον δεν είναι, εκτονώνομαι στα τραγούδια μου».
«Υπάρχουν άνθρωποι που σκανδαλίζονται από τα τραγούδια μου αλλά δεν σκανδαλίζονται από το θάνατο 700 εργατών κάθε χρόνο επειδή δουλεύουν σε μη ασφαλείς συνθήκες», είχε δηλώσει σχετικά με τα εργατικά δυστυχήματα στην Ισπανία, όπου μόνο το 2019 αποτέλεσε την αιτία θανάτου για 695 ανθρώπους.
Επιπλέον κατά τη συνέντευξη στο El Periodico, επεσήμανε ότι έχει δυσκολευτεί να βρει δουλειά εξαιτίας του ποινικού του μητρώου, το οποίο τον οδήγησε να μεταναστεύσει στη Γαλλία για να εργαστεί στο μάζεμα σταφυλιών «σε άθλιες συνθήκες».
Στην ίδια συνέντευξη είχε δηλώσει προφητικά «εάν καταλήξω στη φυλακή θα αισθάνομαι πιο ελεύθερος από ποτέ, επειδή θα αντιμετωπίσω τους φόβους μου και θα αισθάνομαι υπερήφανος. Θα ξυπνάω κάθε πρωί με το κεφάλι ψηλά».
Οι αντιδράσεις
Μετά την ετυμηγορία του δικαστηρίου έχουν διοργανωθεί διαδηλώσεις υποστήριξης. Μάλιστα 200 προσωπικότητες του ισπανόφωνου κόσμου του πολιτισμού, ανάμεσά τους ο σκηνοθέτης Πέδρο Αλμοδόβαρ και ο ηθοποιός Χαβιέρ Μπαρδέμ, υπέγραψαν κείμενο υπέρ του.
«Η φυλάκιση του Πάμπλο Χασέλ κάνει όλο και πιο εμφανές το γεγονός ότι το ξίφος κρέμεται πάνω από τα κεφάλια των δημόσιων προσώπων που τολμούν ν’ ασκήσουν κριτική στις ενέργειες της κυβέρνησης. Γνωρίζουμε ότι αν επιτρέψουμε ο Πάμπλο να φυλακιστεί, αύριο θα μπορούν να έρθουν για οποιονδήποτε από εμάς μέχρι να συνθλίψουν και τον τελευταίο ψίθυρο διαφωνίας», αναφέρει μεταξύ άλλων το κείμενο.
Σε ένδειξη υποστήριξης, η καλλιτέχνιδα Σίντα Βιδάλ ζωγράφισε ένα τεράστιο γκράφιτι που εικονίζει τον Χασέλ να τραγουδάει, πάνω από τον τέως βασιλιά Χουάν Κάρλος. «Είναι απαράδεκτο να πάει ένας καλλιτέχνης στη φυλακή επειδή εξέφρασε τις ιδέες του», τόνισε η 38χρονη εικαστικός.
Ενστάσεις για το συγκεκριμένο νόμο αλλά και τη σύλληψη του Χασέλ έχουν εκφράσει οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως η Διεθνής Αμνηστία, η οποία με ανακοίνωση που εξέδωσε στέκεται στο πλευρό του ράπερ, υποστηρίζοντας ότι «κανείς δεν πρέπει να έρχεται αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη επειδή εξέφρασε τον εαυτό του στα social media ή επειδή έγραψε κάτι το οποίο θεωρείται προσβλητικό ή σοκαριστικό».
«Η φυλάκιση του Πάμπλο Χασέλ είναι ένας υπερβολικός και ασύμμετρος περιορισμός της ελευθερίας της έκφρασής του, αλλά δεν είναι ο μόνος που υποφέρει από τις επιπτώσεις άδικων νόμων», προσθέτει η ανακοίνωση.
«Εάν αυτά τα άρθρα του Ποινικού Κώδικα δεν τροποποιηθούν, η ελευθερία της έκφρασης θα συνεχίσει να αποσιωπάται και η καλλιτεχνική έκφραση θα συνεχίσει να εμπίπτει σε περιορισμούς», καταλήγει η Διεθνής Αμνηστία.
Ογκώδεις διαδηλώσεις
Η σύλληψη του Πάμπλο Χσσέλ είχε σαν αποτέλεσμα από το βραδύ της Τρίτης να ξεσπάσουν ογκώδεις διαδηλώσεις τόσο από υποστηρικτές του ράπερ όσο και προασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αρχικά στην Καταλονία, στη συνέχεια όμως επεκτάθηκαν και σε πόλεις της υπόλοιπης Ισπανίας, όπως η Μαδρίτη και η Βαλένθια.
Στη Μαδρίτη, στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας, την Πουέρτα ντελ Σολ, χιλιάδες άτομα συγκεντρώθηκαν τόσο την Τετάρτη όσο και την Πέμπτη, όπου διαδήλωσαν αρχικά ειρηνικά, χειροκροτώντας ρυθμικά και φωνάζοντας συνθήματα όπως «Όχι άλλη αστυνομική βία» και «Ελευθερία στον Πάμπλο Χασέλ».
Ωστόσο, η αστυνομία κραδαίνοντας γκλομπ επιτέθηκε στο πλήθος, αφού ορισμένοι διαδηλωτές άρχισαν να πετούν γυάλινα μπουκάλια και πέτρες. Κάποιοι διαδηλωτές απάντησαν βάζοντας φωτιά σε κάδους για να στήσουν οδοφράγματα στους στενούς δρόμους της Μαδρίτης και ν’ αρχίσουν συγκρούσεις, οι οποίες κράτησαν ώρες, με τις αστυνομικές δυνάμεις να κάνουν χρήση δακρυγόνων, πλαστικών σφαιρών και χειροβομβίδων κρότου – λάμψης.
To Σάββατο και παρά το γεγονός ότι οι αστυνομικές δυνάμεις ενισχύθηκαν, στο κέντρο της ισπανικής πρωτεύουσας συγκεντρώθηκαν περίπου 400 άτομα. Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα για ελευθερία στον Πάμπλο Χασέλ και χειροκροτούσαν παρόλο που τους επιτηρούσε μέχρι και ελικόπτερο της αστυνομίας.
Μένος των διαδηλωτών για τα ΜΜΕ
Στη Βαλένθια το βράδυ της Πέμπτης εκατοντάδες άτομα βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για τη φυλάκιση του Πάμπλο Χασέλ αλλά και για την αστυνομική βία στις διαδηλώσεις. Οι διαδηλωτές αναποδογύρισαν κάδους και μπλόκαραν δρόμους φωνάζοντας συνθήματα προς τους αστυνομικούς. Μάλιστα ένας διαδηλωτής χτύπησε την κάμερα ενός δημοσιογράφου του τοπικού τηλεοπτικού δικτύου À Punt.
Στην Καταλονία όπου η οργή ξεχειλίζει οι κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας συνεχίστηκαν το Σάββατο για πέμπτη μέρα, σε πόλεις όπως η Γέιδα, η Ταραγόνα αλλά και στην πρωτεύουσα Βαρκελώνη, όπου παρότι ξεκίνησαν ειρηνικά στη συνέχεια κάποιοι από τους διαμαρτυρόμενους έστησαν οδοφράγματα και συγκρούστηκαν με την αστυνομία.
Κάποιοι πέταξαν πέτρες στον συναυλιακό χώρο «Palau de la Musica», ενώ λεηλατήθηκε και ο μεγαλύτερος εμπορικός δρόμος της πόλης, όπου στόχος των διαμαρτυρομένων έγιναν καταστήματα μεγάλων εταιρών.
Την Παρασκευή στη Βαρκελώνη και στη Χιρόνα οι αστυνομικές δυνάμεις συγκρούστηκαν με διαδηλωτές οι οποίοι έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων και επιτέθηκαν σε τράπεζες.
Στη Βαρκελώνη τις προηγούμενες μέρες οι διαδηλωτές έστησαν οδοφράγματα και πέταξαν πέτρες και άλλα αντικείμενα στις δυνάμεις καταστολής, οι οποίες έκαναν χρήση δακρυγόνων, πλαστικών σφαιρών και χειροβομβίδων κρότου – λάμψης. Μάλιστα μία 19χρονη κοπέλα έχασε το μάτι της από πλαστική σφαίρα, ένα γεγονός που έχει προκαλέσει «τριγμούς» και στον κυβερνητικό συνασπισμό σχετικά με την εκτεταμένη χρήση βίας από την αστυνομία.
Την Πέμπτη κάποιοι από τους διαδηλωτές επιτέθηκαν στα γραφεία της εφημερίδας El Periódico de Catalunya, σπάζοντας παράθυρα και γράφοντας συνθήματα στην μπροστινή πόρτα, ενώ φώναζαν συνθήματα για τη «χειραγώγηση του ισπανικού τύπου».
Το Σάββατο οι διαδηλώσεις επεκτάθηκαν και στον νότο της χώρας και συγκεκριμένα την Ανδαλουσία με διαμαρτυρίες να πραγματοποιούνται στις μεγάλες πόλεις της περιφέρειας όπως η Σεβίλλη, η Κόρδοβα και η Μάλαγα, ενώ αντίστοιχες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και στο βορά σε πόλεις όπως η Σαντανέρ στην περιφέρεια της Καντάμπριας και στο Λογρόνιο την πρωτεύουσα της αυτόνομης κοινότητας Λα Ριόχα.
Από την έναρξη των διαδηλώσεων στις οποίες πρωτοστατούν κυρίως φοιτητές και νέοι άνθρωποι έχουν συλληφθεί περίπου 80 άτομα, ενώ έχουν τραυματιστεί περίπου 100.
Οι περιπτώσεις των «Valtonyc» και «César Strawberry»
Πριν από περίπου τρία χρόνια τον Φεβρουάριο του 2018 και ο ράπερ Τζοσέπ Μικέλ Αρένας Μπελτράν γνωστός με το ψευδώνυμο «Valtonyc» καταδικάστηκε σε 3,5 χρόνια φυλάκιση για εξύμνηση της τρομοκρατίας, συκοφαντία, προσβολή της μοναρχίας και απειλές που περιέχονταν στους στίχους των τραγουδιών του. Οι στίχοι του ράπερ για τους οποίους κατηγορήθηκε υπόσχονταν «σφαίρες» σε ακροδεξιούς πολιτικούς και «κρεμάλα» στον βασιλιά. Ο «Valtonyc» ζει από το 2018 αυτοεξόριστος στο Βέλγιο, το οποίο έχει αρνηθεί την έκδοσή του στην Ισπανία.
Ο «Valtonyc» μίλησε μετά τη σύλληψη του Χασέλ στο γαλλικό πρακτορείο και δήλωσε ότι αισθάνεται «ντροπή» και «θυμό για τον τρόπο μεταχείρισης ενός συναδέλφου του, ο οποίος κάνει αυτό που κάνουν οι καλλιτέχνες, το οποίο είναι να προκαλούν».
Από τον Νοέμβριο του 2013 μέχρι και τον Ιανουάριο του 2014 ο Σέζαρ Μοντάνια Λέμαν, γνωστός με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο «César Strawberry», τραγουδιστής και στιχουργός των συγκροτημάτων «Def Con Dos» και «Strawberry Hardcore», δημοσίευσε έξι tweet τα οποία σχετίζονταν με την ένοπλη ομάδα GRAPO, καθώς και με τον πρώην φύλακα στις φυλακές Χοσέ Αντόνιο Ορτέγκα Λάρα, ο οποίος είχε απαχθεί από την ETA.
Έτσι το δικαστήριο αποφάσισε το 2017 ότι με αυτές του τις αναρτήσεις εξυμνεί την τρομοκρατία και ταπεινώνει τα θύματα της και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης ενός έτους.
Τελικά δεν πήγε στη φυλακή επειδή οι ποινές φυλάκισης κάτω των δύο ετών εάν δεν υπάρχει άλλη καταδικαστική απόφαση συνήθως αναστέλλονται. Ωστόσο ο ίδιος πιστεύει ότι η κυβέρνηση και το δικαστικό σύστημα έχουν ξεκινήσει μία εκστρατεία για τον περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης και ο ίδιος όπως και καλλιτέχνες με την ίδια φιλοσοφία βρίσκονται στο επίκεντρο και είναι ο «κύριος στόχος».
Σκέψεις για αλλαγή ενός αναχρονιστικού νόμου
Η διαταγή του δικαστηρίου για τη σύλληψη του Χασέλ έφερε ξανά στο προσκήνιο την ανάγκη αναθεώρησης του Ποινικού Κώδικα και την ανάγκη αλλαγής του αναχρονιστικού νόμου εθνικής ασφαλείας του 2015, ο οποίος από πολλούς αποκαλείται «νόμος φίμωτρο» και περιορίζει σημαντικά την ελευθερία της έκφρασης, παραπέμποντας περισσότερο στην εποχή της δικτατορίας του Φράνκο και λιγότερο σ’ ένα σύγχρονο δημοκρατικό κράτος. Ο συγκεκριμένος νόμος επιφέρει ποινές φυλάκισης εάν θεωρείται ότι με το μήνυμα ή με την καλλιτεχνική του έκφραση κάποιος πραγματοποιεί ενέργειες όπως είναι το να προτρέπει σε πράξεις βίας, υβρίζει τα θεία, εξυμνεί την τρομοκρατία ή προσβάλλει τη μοναρχία.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ισπανίας του οποίου αρμόδιος υπουργός είναι ο Χουάν Κάρλος Κάμπο του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα «μία μεταρρύθμιση» για την ελευθερία της έκφρασης ώστε «οι φραστικές παρεκβάσεις στο πλαίσιο καλλιτεχνικών, πνευματικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων» να μην αποτελούν ποινικό αδίκημα και να μην τιμωρούνται με ποινές φυλάκισης.
Πάντως δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην περίπτωση του Πάμπλο Χασέλ, ενώ δεν έδωσε και χρονοδιάγραμμα για το πότε αυτό θα συμβεί.
Ένα σημείο στο οποίο οι Unidas Podemos διαφωνούν με τους κυβερνητικούς τους εταίρους είναι ότι θέλουν οι διατάξεις και τα άρθρα που αφορούν εξύβριση του στέμματος και των κυβερνητικών θεσμών, προσβολή των θείων και εξύμνηση της τρομοκρατίας να μην τιμωρούνται πλέον από τον νόμο. Γι’ αυτό το λόγο την Τρίτη κατέθεσαν στην Κάτω Βουλή το «το δικό τους νομοσχέδιο για την προστασία της ελευθερίας της έκφρασης», γεγονός για το οποίο ενημέρωσαν τους εταίρους τους το απόγευμα της Δευτέρας.
Από την πλευρά του το Σοσιαλιστικό Κόμμα αναφέρει ότι η μεταρρύθμιση που έχει εξαγγελθεί θα περιλαμβάνει αλλαγές στις διατάξεις που αφορούν την εξύμνηση της τρομοκρατίας και προσβολή των θείων, αλλά δεν έχει κάνει λόγο στην πλήρη εξάλειψή τους, όμως σημειώνει ότι επειδή ο νόμος επηρεάζει θεμελιώδη δικαιώματα, η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι «πολύ προσεκτική με τις προτάσεις της μεταρρύθμισης».
Το υπουργείο Δικαιοσύνης στην ανακοίνωση παραδέχθηκε ότι η ερμηνεία αυτών των εγκλημάτων «δημιουργεί ανασφάλεια» και ότι «είναι δύσκολο να καθοριστεί που τελειώνει η άσκηση ενός θεμελιώδους δικαιώματος όπως είναι η ελευθερία της έκφρασης και που ξεκινάει η παραβατική συμπεριφορά».
Επιπλέον οι Podemos κατέθεσαν αίτημα ώστε να δοθεί «χάρη» τόσο στον Χασέλ όσο και στον «Valtonyc».
«Τριγμοί» στον κυβερνητικό συνασπισμό
Οι φωνές για αλλαγή του νόμου αλλά και ο τρόπος αντιμετώπισης των διαδηλώσεων έχει προκαλέσει κάποιους «τριγμούς» στον κυβερνητικό συνασπισμό του Σοσιαλιστικού Κόμματος και του εταίρου τους Unidas Podemos.
Παρόλο που το Σοσιαλιστικό Κόμμα έχει καταδικάσει τη βία στις διαδηλώσεις, η αντίδραση των Podemos ήταν σίγουρα διαφορετική, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος, Πάμπλο Ετσενίκε με ανάρτησή του στο Twitter, να τάσσεται ανοιχτά υπέρ των διαδηλώσεων.
«Οι νεαροί αντιφασίστες που καλούν για δικαιοσύνη και ελευθερία της έκφρασης στους δρόμους, έχουν όλη την υποστήριξη μου», έγραψε στο Twitter την Τετάρτη. Επίσης οι Podemos έχουν ασκήσει και έντονη κριτική στον κυβερνητικό τους εταίρο για τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων από την αστυνομία, ιδιαίτερα στην περίπτωση της νεαρής διαδηλώτριας η οποία έχασε το μάτι της.
Από την πλευρά του το Σοσιαλιστικό Κόμμα έχει υιοθετήσει μία πιο σκληρή γραμμή απέναντι στις διαμαρτυρίες υποστηρίζοντας ότι οι βίαιες διαδηλώσεις δεν έχουν καμία σχέση με την ελευθερία της έκφρασης.
Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, Κάρμεν Κάλβο άσκησε έντονη κριτική στον Ετσενίκε για την υποστήριξη που επέδειξε στους διαδηλωτές.
«Είναι άλλο πράγμα να ενθαρρύνουμε μία δημοκρατία να είναι αυστηρή σχετικά με την ελευθερία της έκφρασης και άλλο να υποστηρίζουμε καταστάσεις που υπάρχουν τραυματισμοί και συλλήψεις», δήλωσε η Κάλβο, το πρωί της Πέμπτης.
Μιλώντας σε μία εκδήλωση στην Εξτρεμαδούρα την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, «έσπασε» τη σιωπή του μετά από τρεις μέρες και παραδέχθηκε ότι ο ποινικός κώδικας σε σχέση με την ελευθερία της έκφρασης χρειάζεται αλλαγές, ωστόσο διαφώνησε ότι οι βίαιες διαδηλώσεις είναι σωστός τρόπος για να συμβεί αυτό.
«Σε μία δημοκρατία και η Ισπανία είναι μία δημοκρατία, οποιαδήποτε μορφή βίας δεν είναι αποδεκτή. Γιατί οι βίαιες διαδηλώσεις δεν είναι ελευθερία, είναι μία επίθεση στις ελευθερίες των υπόλοιπων πολιτών», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Αυτό ήταν και μία έμμεση απάντηση στον ηγέτη των Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας, που είναι επίσης δεύτερος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ο οποίος δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως δεν υπάρχει στην Ισπανία «μια κατάσταση πολιτικής κανονικότητας και πλήρους δημοκρατίας».
Σε συνέντευξη που έδωσε στο ραδιόφωνο Cadena SER, την Παρασκευή, ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος στην αυτόνομη κοινότητα της Εξτρεμαδούρα, Γκιγέρμο Φερνάντεθ Βάρα, έκανε μία σύνοψη για το ποιο θεωρεί ότι είναι το βασικό σημείο «τριβής» στον κυβερνητικό συνασπισμό.
«Υπάρχει ένα κόμμα, το οποίο προσπαθεί να κυβερνήσει και ένα άλλο, το οποίο προσπαθεί να μην είναι κυβέρνηση».
Ακόμα πιο σκληρή γραμμή απέναντι στις διαδηλώσεις υιοθέτησε ο υπουργός Εσωτερικών, Φερνάντο Γκράντε-Μαρλάσκα, ο οποίος ευχαρίστησε την αστυνομία για τις προσπάθειες της, υποστηρίζοντας ότι θα συνεχίσει «να εγγυάται τα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλης της κοινωνίας ενάντια σε μία μειονότητα, της οποίας η λάθος ιδέα για την έννοια των δικαιωμάτων, την έχει κάνει να βρει διέξοδο στη βία».
Η δεξιά αντιπολίτευση είχε επικρίνει σφοδρά τον Σάντσεθ για το γεγονός ότι μέχρι την Παρασκευή δεν είχε πει λέξη για τις διαδηλώσεις.
Συγκεκριμένα η επικεφαλής της κυβέρνησης της Μαδρίτης, Ισαμπέλ Ντίαθ Αγιούσο και ο δήμαρχος της πόλης, Χοσέ Λουίς Μαρτίνεθ Αλμέιντα και οι δυο προερχόμενοι από το κόμμα της αντιπολίτευσης, το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, προχώρησαν ένα βήμα παρακάτω ζητώντας την παραίτηση του Πάμπλο Ιγκλέσιας, από τη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης καθώς θεωρούν ότι «υποκίνησε τη βία στις διαδηλώσεις και είναι υπεύθυνος για τους βανδαλισμούς».
Ο Παμπλό Χασέλ έγινε ο πρώτος επιφανής Ισπανός πολίτης που οδηγήθηκε στη φυλακή με βάση τον αναχρονιστικό νόμο του 2015 επειδή υποστήριξε τις ιδέες του και άσκησε την τέχνη του, όμως η σύλληψή του ίσως οδηγήσει στην κατάργηση ή τουλάχιστον στην τροποποίηση των ποινών του συγκεκριμένου νόμου. Όπως έγραψε και ο ράπερ πριν συλληφθεί: «Δεν μπορούμε να τους αφήσουμε να μας επιβάλλουν τι θα πούμε, τι θα αισθανθούμε ή τι θα κάνουμε».
Με πληροφορίες από BBC, Guardian, El Pais, Independent και ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε Ακόμα:
Οι πρώτες εικόνες από την προσεδάφιση του Perseverance της NASA στον Άρη
Ραφαέλε Κούτολο: Πέθανε ο πανίσχυρος νονός της «Καμόρα»
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.