Τα ξένα στρατεύματα υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν θα εγκαταλείψουν τη χώρα, σε συντονισμό με την αποχώρηση των ΗΠΑ από τις 11 Σεπτεμβρίου, δήλωσε ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν. Με τη συγκεκριμένη απόφαση, οι Ηνωμένες Πολιτείες αφήνουν να εννοηθεί ότι μια απόσυρση αντιπροσωπεύει μια de facto αποδοχή της αποτυχίας.
Ο Μπλίνκεν συναντήθηκε με αξιωματούχους στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες την Τετάρτη (14/4) και είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον αρχηγό του στρατού του Πακιστάν σχετικά με την ειρηνευτική διαδικασία.
Η 11η Σεπτεμβρίου είναι μια εξαιρετικά συμβολική ημερομηνία, καθώς φέτος συμπληρώνονται 20 χρόνια από την ημέρα των επιθέσεων της Αλ Κάιντα στις Ηνωμένες Πολιτείες που ώθησαν τον τότε Πρόεδρο Τζορτζ Μπους να ξεκινήσει τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, ο οποίος έχει κοστίσει τις ζωές 2.400 Αμερικανών και περίπου 2 τρισεκατομμύρια δολάρια σε έξοδα. Ο αριθμός των αμερικανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν κορυφώθηκε σε περισσότερους από 100.000 στρατιώτες το 2011.
Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε δει τον Ρεπουμπλικανό προκάτοχό του Ντόναλντ Τραμπ να ορίζει ως ημερομηνία απόσυρσης την 1η Μαΐου. Ωστόσο, η απόφαση του Μπάιντεν ήταν να κρατήσει στρατεύματα στο Αφγανιστάν πέρα από αυτή την προθεσμία.
Η Σύνοδος Κορυφής για το Αφγανιστάν, που αρχίζει στις 24 Απριλίου στην Κωνσταντινούπολη, πρόκειται να συμπεριλάβει τα Ηνωμένα Έθνη και το Κατάρ.
Οι Ταλιμπάν, που εκδιώχθηκαν από την εξουσία το 2001 από τις δυνάμεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, δήλωσαν ότι δεν θα λάβουν μέρος σε συναντήσεις που θα λαμβάνουν αποφάσεις για το Αφγανιστάν έως ότου όλες οι ξένες δυνάμεις εγκαταλείψουν τη χώρα. Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Zabihullah Mujahid κάλεσε την Τετάρτη τις Ηνωμένες Πολιτείες να τηρήσουν τη συμφωνία που πέτυχαν με την κυβέρνηση Τραμπ. «Εάν η συμφωνία τηρηθεί, θα επιλυθούν και τα υπόλοιπα προβλήματα», έγραψε ο Mujahid στο Twitter.
Στην πρωτεύουσα της Καμπούλ του Αφγανιστάν, αξιωματούχοι δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες. «Τώρα που υπάρχει μια ανακοίνωση για την απόσυρση ξένων στρατευμάτων, πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να συνυπάρξουμε", δήλωσε ο Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ, ανώτερος αξιωματούχος της ειρήνης και πρώην προεδρικός υποψήφιος. «Πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει νικητής στις συγκρούσεις και ελπίζουμε ότι και οι Ταλιμπάν το συνειδητοποιούν.»
Ο Γουαχίντ Ομέρ, διευθυντής του Γραφείου Δημοσίων Υποθέσεων της αφγανικής κυβέρνησης, δήλωσε ότι ο Αφγανός Πρόεδρος Ασράφ Γκάνι θα μιλήσει με τον Μπάιντεν στο εγγύς μέλλον για να συζητήσει το σχέδιο απόσυρσης. Ο Ομέρ δήλωσε ότι οι αφγανικές δυνάμεις διεξάγουν τη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων από μόνες τους και θα συνεχίσουν να το κάνουν.
Πηγή: Reuters.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.