Ιδιαίτερα έκρυθμη η κατάσταση στην περιοχή της Μάγχης με δεκάδες γαλλικά αλιευτικά να καταπλέουν έξω από το Τζέρσεϊ για να διαμαρτυρηθούν για τους περιορισμούς που επιβάλλονται στους Γάλλους αλιείς μετά το Brexit.
Χαρακτηριστικό της έντασης που επικράτησε από το πρωί της Πέμπτης (6/5) στην περιοχή έξω από το νησί Τζέρσεϊ είναι ένα βίντεο που ήρθε στο φως της δημοσιότητας όπου και αποτυπώνεται μία γαλλική τράτα 10 μέτρων να πέφτει πάνω σε βρετανικό σκάφος.
Το σκάφος του Jonathan Ruff χτυπήθηκε στην πρύμνη από το γαλλικό πλοίο Lasgot τη στιγμή που βγήκε στη θάλασσα για να αντιμετωπίσει τους δεκάδες Γάλλους «εισβολείς».
Επίδειξη ισχύος από τα γαλλικά αλιευτικά - Αποχώρησαν το απόγευμα
Τα σχεδόν πενήντα γαλλικά αλιευτικά που βρίσκονταν στα ανοιχτά του Τζέρσεϊ από σήμερα το πρωί σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους όρους της αλιείας που επιβλήθηκαν στους Γάλλους ψαράδες μετά το Brexit άρχισαν το απόγευμα να αναχωρούν από τα ύδατα του μεγαλύτερου από τα Αγγλονορμανδικά νησιά στη Μάγχη, όπως δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Οι αξιωματούχοι του Τζέρσεϊ «παραμένουν στη θέση τους», δήλωσε ο Λουντοβίκ Λαζαρό, ψαράς από τη νορμανδική πόλη Γκρανβίλ (Μάγχη), στο τέλος μιας συνάντησης μεταξύ των Γάλλων ψαράδων και ενός υπουργού του Τζέρσεϊ. «Τώρα εναπόκειται στους υπουργούς να μεριμνήσουν. Δεν θα μπορέσουμε πια να κάνουμε πολλά», πρόσθεσε.
«Η επίδειξη δύναμης έγινε. Ο πολιτικός είναι αυτός που πρέπει να αναλάβει», δήλωσε ο Ντιμιτρί Ρογκόφ, πρόεδρος της περιφερειακής επιτροπής αλιέων της Νορμανδίας.
«Δεν εξαρτάται από τους ψαράδες να πάνε και να αποκλείσουν το Τζέρσεϊ για να πάρουν αυτό που θέλουν», πρόσθεσε. «Τώρα, εάν δεν υπάρξει επιτυχής έκβαση, ο υπουργός πρέπει να κόψει το φως».
Προχθές, Τρίτη, η Γαλλίδα υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων Ανίκ Ζιραρντέν δήλωσε ότι η Γαλλία ήταν έτοιμη να καταφύγει σε «αντίποινα» εάν οι βρετανικές αρχές συνεχίσουν να περιορίζουν την πρόσβαση των Γάλλων ψαράδων στα ύδατα του Τζέρσεϊ, υπονοώντας πιθανές επιπτώσεις στη «μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος με υποβρύχιο καλώδιο» που τροφοδοτεί το νησί από τη Γαλλία.
Σήμερα η Ανίκ Ζιραρντέν άσκησε περισσότερη πίεση: «Εύχομαι οι βρετανικές αρχές να επανεξετάσουν την απόφασή τους» να συμπεριλάβουν νέους περιορισμούς πρόσβασης στις άδειες αλιείας που χορηγούνται στους Γάλλους ψαράδες.
Σύμφωνα με το Παρίσι, το Ηνωμένο Βασίλειο δημοσίευσε την περασμένη Παρασκευή έναν κατάλογο 41 γαλλικών αλιευτικών, από 344 αιτήσεις, που έχουν άδεια αλιείας στα ύδατα του Τζέρσεϊ, αλλά ο κατάλογος αυτός συνοδεύεται από νέες απαιτήσεις «που δεν συμφωνήθηκαν, συζητήθηκαν, κοινοποιήθηκαν προηγουμένως» στο πλαίσιο της συμφωνίας για το Brexit που επιτεύχθηκε μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών, και ισχύει από την 1η Ιανουαρίου.
Το χρονικό της έντασης
Σύμφωνα με το BBC, όλα περίπου ξεκίνησαν στις 6:00 το πρωί (ώρα Βρετανίας), όταν δεκάδες ψαράδικα άρχισαν να κινούνται από τις τις ακτές της Νορμανδίας και της Βρετάνης προς το Τζέρσεϊ και να συγκεντρώνονται έξω από το λιμάνι του νησιού «St Helier». Περίπου μισή ώρα αργότερα έκαναν κίνηση για να εισέλθουν στο λιμάνι και άναψαν φωτοβολίδες, ενώ υπήρχαν και πανό διαμαρτυρίας σχετικά με το ψάρεμα στην περιοχή. Από την άλλη πλευρά περίπου 30 ντόπιοι συγκεντρώθηκαν στην αποβάθρα όπου κρέμασαν σημαίες.Το πρωί της Πέμπτης ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, υποστήριξε ότι τα δύο σκάφη, θα παραμείνουν στο νησί για να «παρακολουθήσουν την κατάσταση σαν ένα προληπτικό μέτρο».
Από την άλλη πλευρά μία πηγή από της γαλλικής προεδρίας υποστήριξε ότι η χώρα παρατηρεί την κατάσταση πολύ στενά και προσθέτει ότι «προς το παρόν τα πράγματα είναι ήρεμα και ελπίζουμε ότι θα παραμείνουν έτσι. Θέλουμε να είμαστε σε θέση να επιστρέψουμε στις διαπραγματεύσεις και να αποκτήσουμε τις άδεις ψαρέματος που αναφέρονται στη συμφωνία». Παρόλο που στην πλειοψηφία τους τα σκάφη διαμαρτυρήθηκαν ειρηνικά, υπήρξε και το περιστατικό όπου ένα βρετανικό και ένα γαλλικό ψαράδικο παραλίγο να εμβολίσουν το ένα το άλλο.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.