Μενού
  • Α-
  • Α+

Υπήκοοι δυτικών χωρών και ντόπιοι που δεν θέλουν να ζήσουν στο «σκοτάδι» ενός θεοκρατικού καθεστώτος εγκαταλείπουν με κάθε τρόπο και με απόγνωση το Αφγανιστάν, ενώ η νέα ηγετική ομάδα των Ταλιμπάν ετοιμάζεται να αναλάβει τα ηνία μιας χώρας πολύπαθης. Νέα πρόσωπα έχουν διαδεχτεί τον Μουλά Μοχάμεντ Ομάρ, τον ηγέτη του 1996 όταν και πάλι η εξουσία είχε βρεθεί στα χέρια τους. Μετά το 2001 και την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους ζούσε κρυμμένος. Τόσο καλά, που ο θάνατός του το 2013, επιβεβαιώθηκε από το γιο του το 2015! Τώρα, όλα είναι διαφορετικά. Οι Ταλιμπάν όμως έχουν την ίδια σκληρή εικόνα.

Διαβάστε ακόμα: «Μου είπαν να κάνω άκρη επειδή είμαι γυναίκα»: Ανταποκρίτρια του CNN περιγράφει σκηνές τρόμου από την Καμπούλ

Το 1996 η Καμπούλ ήταν μια μικρή πόλη με λιγοστό, εξαθλιωμένο από την πείνα πληθυσμό, χωρίς οικονομική δραστηριότητα, χωρίς τηλεπικοινωνίες, ενώ οι δημόσιες συγκοινωνίες εκτελούνταν με λεωφορεία του 1970 από τη Γερμανία ή με... αρχαία ρωσικά αυτοκίνητα. Η σημερινή Καμπούλ είναι αλλιώς. Έχει εξελιχθεί σε μητρόπολη με 5 εκατομμύρια ανθρώπους, είναι πολυσύχναστη και πολύ διαφορετική. Ακόμα και οι επαρχίες είναι πια διαφορετικές. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, νέα πρόσωπα έχουν αναδειχθεί και στην ηγεσία των Ταλιμπάν και – υπερβατικά μιλώντας – ράβουν κοστούμι για θέσεις εξουσίας.

Haibatullah Akhundzada

Είναι γνωστός ως «ο ηγέτης των πιστών», είναι 60 ετών και είναι άγνωστο πού βρίσκεται. Θεωρείται ο ανώτατος ηγέτης των Ταλιμπάν και έχει τον τελικό λόγο στα πολιτικά, θρησκευτικά και στρατιωτικά ζητήματα που απασχολούν τους Ταλιμπάν.

https://www.youtube.com/watch?v=U6rzvAiToQo

Ο Akhundzada ανέλαβε εξουσία όταν ο προκάτοχός του  Akhtar Mansour σκοτώθηκε σε αμερικανική επίθεση με drone κοντά στα σύνορα Αφγανιστάν - Πακιστάν το 2016. Για 15 χρόνια, μέχρι που έγινε... άφαντος, δίδασκε σε τζαμί στο Κουτσλάκ, μια πόλη στο νοτιοδυτικό Πακιστάν

Mullah Mohammad Yaqoob

Είναι ο γιος του Μουλά Ομάρ ο οποίος είναι υπεύθυνος για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των Ταλιμπάν. Τα τοπικά ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι ζει στο Αφγανιστάν. Το 2016 σε εσωτερικές αλλαγές στην ιεραρχία είχε προταθεί ως γενικός αρχηγός, ο ίδιος ωστόσο προτίμησε τον Akhundzada γιατί θεωρούσε εαυτόν άπειρο στα πεδία της μάχης. Πιστεύεται ότι είναι περίπου 30 ετών.

Sirajuddin Haqqani

Είναι ο γιος του μουτζαχεντίν διοικητή Jalaluddin Haqqani, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τα οικονομικά των Ταλιμπάν και για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στα σύνορα με το Πακιστάν. Είναι μεταξύ 40 και 50 ετών και είναι αγνώστου διαμονής. Οι Haqqani θεωρούνται εμπνευστές των βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας στο Αφγανιστάν και έχουν κατηγορηθεί για πολλές επιθέσεις ενάντια σε σημαντικά πρόσωπα στο Αφγανιστάν, όπως η επιδρομή σε κορυφαίο ξενοδοχείο της Καμπούλ, η απόπειρα δολοφονίας του τότε προέδρου Χαμίντ Καρζάι και η επίθεση αυτοκτονίας στην πρεσβεία της Ινδίας.

Mullah Abdul Ghani Baradar

Είναι επίσης συνιδρυτής των Ταλιμπάν και ήταν επικεφαλής στη διαπραγματευτική ομάδα στη Ντόχα που προσπαθούσε να επιτύχει πολιτική συμφωνία για κατάπαυση πυρός και ειρήνη στο Αφγανιστάν. Ωστόσο, η διαδικασία δεν προχώρησε.

https://www.youtube.com/watch?v=e64C8r6pzyQ

Θεωρείτο ένα από τα... πρωτοπαλίκαρα ότου Μουλά Ομάρ, συνελήφθη το 2010 από τις δυνάμεις ασφαλείας στην πόλη Καράτσι του νότιου Πακιστάν και αφέθηκε ελεύθερος το 2018.

 Sher Mohammad Abbas Stanekzai

https://www.youtube.com/watch?v=HpbRUstpZAk

Πρόκειται για τον «πολιτικό νου» των Ταλιμπάν, ο οποίος για πολλά χρόνια ζούσε στη Ντόχα του Κατάρ. Έχει λάβει μέρος σε διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση του Αφγανιστάν και έχει εκπροσωπήσει τους Ταλιμπάν σε διπλωματικές αποστολές.

Abdul Hakim Haqqani

Είναι ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας των Ταλιμπάν. Ήταν για χρόνια ο σκιώδης ηγέτης των Ταλιμπάν και θεωρείται έμπιστος του αρχηγού Akhundzada.

Πηγές: Guardian, Reuters

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA