Το jararacussu είναι μια εξαιρετικά δηλητηριώδης οχιά και ένα από τα μεγαλύτερα φίδια στη Βραζιλία. Ζει στο παράκτιο Ατλαντικό Δάσος και βρίσκεται επίσης στη Βολιβία, την Παραγουάη και την Αργεντινή. Βραζιλιάνοι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένα μόριο του δηλητηρίου του, ανέστειλε την αναπαραγωγή του κορονοϊού σε κύτταρα πιθήκων και ίσως αποτελεί ένα πιθανό πρώτο βήμα προς ένα φάρμακο για την καταπολέμηση του ιού που προκαλεί την COVID-19.
Διαβάστε ακόμη: Αυστραλία: Φίδι εμφανίστηκε σε σούπερ μάρκετ
«Ήμασταν σε θέση να δείξουμε ότι αυτό το δηλητήριο φιδιού ήταν σε θέση να αναστείλει μια πολύ σημαντική πρωτεΐνη από τον ιό», δήλωσε ο Rafael Guido, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο και συγγραφέας της μελέτης. Το μόριο είναι ένα πεπτίδιο, ή αλυσίδα αμινοξέων, που μπορεί να συνδεθεί με ένα ένζυμο του κορονοϊού που ονομάζεται PLPro, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για την αναπαραγωγή του ιού, χωρίς να βλάψει άλλα κύτταρα. «Είναι το πρώτο βήμα σε ένα μακρύ ταξίδι. Η διαδικασία που ακολουθεί είναι πολύ μεγάλη», συνέχισε.
Ο Guido πρόσθεσε ότι οι επιστήμονες «φοβούνται ότι οι άνθρωποι θα κυνηγήσουν το jararacussu σε όλη τη Βραζιλία, νομίζοντας ότι θα σώσει τον κόσμο ή τον εαυτό τους, την οικογένειά τους». Ο Giuseppe Puorto, ένας ερπετολόγος που διευθύνει τη βιολογική συλλογή του Ινστιτούτου Butantan στο Σάο Πάολο είπε ότι «δεν είναι το ίδιο το δηλητήριο που θα θεραπεύσει τον κορονοϊό. Αυτό που χρησιμοποιούμε είναι κλάσμα του δηλητηρίου».
Οι ερευνητές θα αξιολογήσουν στη συνέχεια την αποτελεσματικότητα διαφορετικών δόσεων του μορίου και το κατά πόσο είναι σε θέση να εμποδίσει τον ιό να εισέλθει αρχικά στα κύτταρα, σύμφωνα με δήλωση του State University of Sao Paulo (Unesp), το οποίο συμμετείχε επίσης στην έρευνα. Δεν έχουν δώσει ακριβής ημερομηνία για το πότε θα είναι έτοιμοι.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.