Ήταν 23 Σεπτεμβρίου όταν σχεδόν ολόκληρος ο προϋπολογισμός ενός κράτους χάθηκε στα ανοιχτά της Κορνουάλης. Το βρετανικό πλοίο «Merchant Royal» δεν πρόλαβε να πιάσει λιμάνι. Από τότε οι κυνηγοί θησαυρών το βλέπουν στον ύπνο τους. Χρυσός και ασήμι σημερινής αξίας 1,5 δισ. δολαρίων βρίσκονται στο βυθό.
Διαβάστε επίσης: Το ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο Κουρσκ, σαν σήμερα 12 Αυγούστου, εκρήγνυται παρασέρνοντας στο θάνατο τα 118 μέλη του πληρώματος
Το «Merchant Royal» μπορεί να μην ήταν γέρικο σκαρί, όμως είχε ρημάξει τις καρίνες του χρόνια στις θάλασσες της Καραϊβικής όπου τα θερμά νερά και ο υγρός αέρας έκαναν τα ξύλα της βελανιδιάς σπογγώδη και το σαράκι κατέτρωγε τις σανίδες του.
Τον Σεπτέμβριο του 1641 το «Merchant Royal» πλησίαζε επιτέλους στις ακτές της Αγγλίας, όμως το πλήρωμα του έδινε κάθε λεπτό αδιάκοπη μάχη με τα νερά που έμπαιναν στο σκάφος. Ένας θυελλώδης άνεμος που φυσούσε από τον Ατλαντικό ωκεανό είχε μαστιγώσει το πλοίο ενώ ένας νοτιοδυτικός το έσπρωχνε προς τους κοφτερούς υφάλους των νησιών Scilly και την ακτή της Κορνουάλης.
Το τραυματισμένο πλοίο πάλεψε κόντρα στη θύελλα αλλά δεν τα κατάφερε. Οι αντλίες παραδόθηκαν στο νερό και το πλοίο βυθίστηκε. Δεκαοκτώ άντρες πνίγηκαν, ενώ άλλοι 40 κατάφεραν να σωθούν. Εκείνη την ημέρα χάθηκε όμως κάτι πολύ περισσότερο από τις ανθρώπινες ζωές για τους Βρετανούς, τους Ισπανούς και τους τραπεζίτες. Για την ακρίβεια, η αναφορά της αγγλικής κυβέρνησης έγραφε πως «…ήταν η μεγαλύτερη απώλεια που είχε υποστεί η χώρα χάνοντας μόνο ένα πλοίο!»...
Όταν βυθίστηκε το «Merchant Royal» ήταν φορτωμένο με χρυσάφι και ασήμι σημερινής αξία κάπου 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων και πιθανώς μισό εκατομμύριο σε νομίσματα. Τα χρήματα προορίζονταν για τον ισπανικό στρατό που πολεμούσε στη Φλάνδρα και από αυτά εξαρτιόταν ολοκληρωτικά η θέση της Ισπανίας στη Βόρεια Ευρώπη. Το ναυάγιο του «Merchant Royal» θεωρείται ένα από τα πιο πολύτιμα ναυάγια όλων των εποχών και μέχρι σήμερα δεν έχει εντοπιστεί.
Το 2019 ένα αλιευτικό σκάφος ανέσυρε στα δίχτυα του την άγκυρα του θρυλικού πλοίου. Οι ειδικοί αναγνώρισαν το απομεινάρι του πλοίου από το μέγεθος και την ηλικία. Οι κυνηγοί θησαυρών απογοητεύτηκαν αφού το σημείο που βρέθηκε η άγκυρα ήταν στα 92 μέτρα βάθος, όπου λίγοι άνθρωποι μπορούν να καταδυθούν. Επίσης στο σημείο οι καιρικές συνθήκες αλλάζουν ώρα με την ώρα και καθιστούν οποιαδήποτε προσπάθεια επικίνδυνη. Έχουν γίνει – να σημειώσουμε – αρκετές προσπάθειες εντοπισμού του Χρυσού Ναυαγίου, οι οποίες απέβησαν άκαρπες.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.