Πολωνός στρατιώτης που υπηρετούσε στα σύνορα με τη Λευκορωσία σκοτώθηκε σε πυροβολισμό από λάθος στον οποίο ενεπλάκη πολωνικό όπλο, δήλωσε εκπρόσωπος των δυνάμεων ασφαλείας της Πολωνίας. «Σύμφωνα με προκαταρκτικά ευρήματα, υπήρξε ένας πυροβολισμός από στρατιωτικό όπλο, ως αποτέλεσμα του οποίου πέθανε ο στρατιώτης, και στο συμβάν δεν ενεπλάκησαν τρίτα μέρη», αναφέρεται σε δήλωση από τον διοικητή της μονάδας του στρατιώτη.
Διαβάστε ακόμη: Στα σύνορα Πολωνίας - Λευκορωσίας η Ευρώπη αναστενάζει - 15.000 στρατιώτες απέναντι σε χιλιάδες πρόσφυγες
Στο μεταξύ, στα σύνορα Πολωνίας και Λευκορωσίας συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η έλευση προσφύγων που έχουν προορισμό την Γερμανία. Η αντιπαράθεση της πολωνικής κυβέρνησης με την Ευρώπη δεν βρίσκεται κοντά σε επίλυση, ενώ πολύ μακριά από έναν υγιή διάλογο βρίσκεται και η ΕΕ με την Λευκορωσία, με τις δύο πλευρές να ανταλλάζουν απειλές για κυρώσεις.
Ανθρωπιστικές οργανώσεις κατηγορούν τους κυβερνώντες ακροδεξιούς της Πολωνίας ότι παραβιάζουν το διεθνές δικαίωμα στο άσυλο απωθώντας τους ανθρώπους πίσω στη Λευκορωσία αντί να αποδέχονται τις αιτήσεις τους για προστασία. Η Πολωνία λέει ότι οι ενέργειές της είναι νόμιμες. Πρόσφατη δημοσκόπηση δείχνει ότι η μεγάλη πλειονότητα των Πολωνών θα ήθελε βοήθεια από την ΕΕ, αλλά η κυβέρνηση μέχρι στιγμής δεν συμφωνεί. «Έχουμε τους καλύτερους συνοριοφύλακες στην Ευρώπη», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μαριούς Καμίνσκι στα τέλη Σεπτεμβρίου. «Δεν σκοπεύουμε να κλείσουμε τα σύνορα αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του PiS Ρίσαρντ Τερλέσκι σε δημοσιογράφους την Τρίτη.
Από τις αρχές Νοεμβρίου, έχουν καταγραφεί 4.300 απόπειρες διέλευσης των συνόρων, σύμφωνα με τις πολωνικές αρχές. Οι Πολωνοί συνοριοφύλακες κατέγραψαν περίπου 1.000 απόπειρες διέλευσης τις τελευταίες δύο ημέρες, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων προσπαθειών «μεγάλης κλίμακας» με ομάδες άνω των 100 ατόμων που προσπαθούσαν να παραβιάσουν τον φράχτη.Οι πολωνικές αρχές έχουν συλλάβει μικρό αριθμό ατόμων και έστειλαν αμέσως άλλους πίσω στη Λευκορωσία.
Φόβοι για μεγαλύτερη πολιτική κρίση
Ο αυταρχικός πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, έχει κατηγορηθεί και στο παρελθόν ότι δημιούργησε μια μεταναστευτική κρίση στα σύνορα με την Πολωνία, τη Λετονία και τη Λιθουανία, οδηγώντας την πρώτη να εγκρίνει νομοσχέδιο τον Οκτώβριο για την κατασκευή τείχους κατά μήκος των συνόρων της με τη Λευκορωσία. Η κυβέρνηση του Λουκασένκο έχει επανειλημμένα αρνηθεί τέτοιους ισχυρισμούς και κατηγορεί την Δύση ότι εργαλειοποιεί τους μετανάστες. Η Ρωσία , ο μεγαλύτερος (και πιο σημαντικός) πολιτικός και οικονομικός εταίρος της Λευκορωσίας, υπερασπίστηκε τον Λουκασένκο και αρνήθηκε περαιτέρω ανάπτυξη στη συγκεκριμένη κρίση.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.