Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο οι δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας της Λευκορωσίας που βρίσκονται στα σύνορα με την Πολωνία να βοηθούν μετανάστες να περάσουν τα σύνορα ενώ αρνείται πως τους προσκάλεσε ο ίδιος.
Διαβάστε ακόμη: Άρθρο Μητσοτάκη στη Le Figaro: Ο πρόεδρος Λουκασένκο αντλεί έμπνευση από μία στρατηγική που έχει ήδη δοκιμαστεί
Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας είπε στο BBC ότι είναι πολύ πιθανό οι δυνάμεις του να βοήθησαν τους μετανάστες να περάσουν στην Πολωνία, αλλά αρνείται το ότι προσκλήθηκαν από τον ίδιο. Σε αποκλειστική του συνέντευξη στο BBC ο Λουκασένκο σημειώνει: «Πιστεύω πως είναι πιθανό. Είμαστε Σλάβοι και έχουμε καρδιές. Τα στρατεύματά μας γνωρίζουν πως οι μετανάστες κατευθύνονται προς τη Γερμανία. Ίσως να βοηθήθηκαν από κάποιους στρατιώτες, αλλά δεν θα το ψάξω καν αυτό».
Ωστόσο ο Λουκασένκο αρνήθηκε ότι προσκάλεσε τους μετανάστες για να προκαλέσει κρίση στα σύνορα με την Πολωνία: «τους είπα πως δεν πρόκειται να συλλάβω μετανάστες στα σύνορα, να τους κρατήσω εκεί και αν συνεχίσουν να έρχονται και πάλι δεν θα τους σταματήσω καθώς δεν έρχονται στη χώρα μου, αλλά στη δική σας. Αυτό εννοούσα. Όμως δεν τους προσκαλέσαμε, και για να είμαι ειλικρινής, δεν ήθελα να περάσουν από τη Λευκορωσία».
Ο Λουκασένκο είναι στην εξουσία από το 1994, αλλά η επανεκλογή του στον προεδρικό θώκο αμφισβητείται έντονα από τη Δύση και δεν έχει αναγνωριστεί από την ΕΕ. Κατηγορείται από την ΕΕ ότι έχει ενορχηστρώσει τη συνοριακή κρίση με τις γειτονικές χώρες-μέλη της ΕΕ, ως αντίποινα για τις κυρώσεις που έχει υποστεί η χώρα του, εξαιτίας της βίαιης καταστολής των διαμαρτυριών κατά της επανεκλογής του το καλοκαίρι του 2020. Χιλιάδες διαδηλωτές και ακτιβιστές της αντιπολίτευσης συνελήφθησαν, ενώ η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια απελάθηκε από τη χώρα όταν ανακοίνωσε τη νίκη της. Η ομάδα της Τιχανόφσκαγια επέκρινε το BBC για τη συνέντευξη, λέγοντας ότι «δίνει στον δικτάτορα κανάλια επικοινωνίας».
Τουλάχιστον 2.000 μετανάστες, κυρίως από τη Μέση Ανατολή, ήταν εγκλωβισμένοι σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς στα σύνορα με τη Πολωνία μέχρι να μεταφερθούν σε μια κοντινή αποθήκη. Άλλοι 5000 παραμένουν στη Λευκορωσία, ενώ αρκετοί εκατοντάδες, κυρίως Κούρδοι, επαναπατρίστηκαν στο κουρδικό Βόρειο Ιράκ τη Πέμπτη. Αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν κατηγορήσει τον Λουκασένκο για την «απάνθρωπη, μαφιόζικου τύπου προσέγγισή του» στα γεγονότα, υποσχόμενος στους μετανάστες μια εύκολη είσοδο στην ΕΕ, με απώτερο στόχο την αποσταθεροποίησή της.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.