Αντιμέτωπος με το κίνημα της κατσαρόλας βρίσκεται ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον πραγματικό εχθρό του να μην συνωμοτεί εναντίον του σε σκοτεινά δωμάτια λήψης αποφάσεων κάποιων ανταγωνιστριών χωρών αλλά να τον μάχεται εντός των πυλών και να μην είναι άλλος από τον πληθωρισμό, που καλπάζει πλησιάζοντας το 20%. Η νομισματική κρίση και η περιδίνηση της τουρκικής οικονομίας έχουν σαφέστατα πολιτικό πρόσημο και φέρουν φαρδιά πλατιά την προσωπική υπογραφή του προέδρου της χώρας.
Διαβάστε ακόμη: Τουρκία: Η κατρακύλα της λίρας, ο φόβος του κραχ και τα τρόφιμα με δελτίο φέρνουν εξέγερση κατά του Ερντογάν
Το κυνήγι μαγισσών, που επιδόθηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με αριστοτεχνικό τρόπο τα 18 χρόνια της παραμονής του στην εξουσία, μέσω της επιστράτευσης όταν οι απαιτήσεις το επέβαλαν εξωτερικών εχθρών, που υποτίθεται επιβουλεύονταν την πρόοδο του τουρκικού λαού, δείχνει πλέον ξεπερασμένο και σίγουρα αναποτελεσματικό μπροστά στο οικονομικό τσουνάμι.
Το σύνθημα «παραιτήσου», που ακούστηκε στις γειτονιές της Κωνσταντινούπολης, της Αγκυρας και άλλων μεγάλων τουρκικών πόλεων από φτωχοποιημένους πολίτες σε συγκεντρώσεις με πολιτικά χαρακτηριστικά συνιστά μία νέα πραγματικότητα στη γείτονα, που έχει θορυβήσει το προεδρικό μέγαρο. Σύσσωμη η αντιπολίτευση σφυροκοπά τον Τούρκο πρόεδρο, ζητώντας πρόωρες εκλογές για μια σειρά θεμάτων εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής με την οικονομία όμως να έχει τοποθετηθεί στην κορυφή της ατζέντας. Σε αυτό το κλίμα το ορόσημο των προεδρικών εκλογών τον Ιούνιο του 2023 μοιάζει πολύ μακρινό αφού όπως διαμορφώνεται η κατάσταση, αυτή τη στιγμή ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα πρέπει να εμφανίσει ισχυρές οικονομικές και πολιτικές εφεδρείες, που προς το παρόν δεν φαίνεται ότι διαθέτει, για να εξαντλήσει τη θητεία του.
Το αφήγημα της «μεγάλης Τουρκίας», η υπεράσπιση της «Γαλάζιας Πατρίδας», το σαφάρι υδρογονανθράκων σε Ανατολική Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα και φυσικά οι «κακοί γείτονες Ελληνες», μάλλον δεν συνεπαίρνουν σε ικανοποιητικό βαθμό τα πλήθη, καθώς σκοντάφτουν στα ανυπέρβλητα προβλήματα της καθημερινότητας των Τούρκων πολιτών, που βλέπουν την ζωή τους να έχει δυσκολέψει απίστευτα τον τελευταίο χρόνο. Παρά τις μουδιασμένες, κατά κοινή ομολογία, κυβερνητικές φωνές περί προσωρινής κατάστασης, τα δεδομένα είναι αμείλικτα με το δελτίο για την προμήθεια βασικών ειδών πρώτης ανάγκης να αποκαλύπτει το εύρος του οικονομικού προβλήματος.
Τουρκία: Ο «οικονομικός πόλεμος» του Ερντογάν κατρακύλησε την τουρκική λίρα
Ο «οικονομικός πόλεμος ανεξαρτησίας», που κήρυξε ο Ερντογάν «βούλιαξε» για ακόμα μία φορά φέτος την τουρκική λίρα έχοντας χάσει σχεδόν το 40% της αξίας του. Η θεαματική υποχώρηση της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου ύστερα από την προεδρική επιθετική ρητορική δείχνει ότι ο Τούρκος πρόεδρος δεν διδάχθηκε από την οικονομική κρίση το καλοκαίρι του 2018, όταν οι αμερικανικοτουρκικές σχέσεις δοκιμάστηκαν με αφορμή την υπόθεση του Αμερικανού πάστορα, Αντριου Μπράνσον, και τη συνακόλουθη επιβολή οικονομικών κυρώσεων από τις ΗΠΑ.
Πώς η κατάρρευση της τουρκικής οικονομίας θα έχει αντίκτυπο στις οικονομίες άλλων χωρών
Η ελεύθερη πτώση της τουρκικής λίρας είναι ένα θέμα που απασχολεί σοβαρά τις διεθνείς αγορές, καθώς μία ενδεχόμενη κατάρρευση της τουρκικής οικονομίας θα είχε σημαντικό αντίκτυπο στις οικονομίες και άλλων χωρών, κυρίως ευρωπαϊκών. Συγκεκριμένες ευρωπαϊκές τράπεζες (ισπανικές, γαλλικές, γερμανικές και ιταλικές) είναι εκτεθειμένες συνολικά κατά 100 δισ. δολάρια στην Τουρκία με τα ισπανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να αντιμετωπίζουν μακράν τον μεγαλύτερο κίνδυνο σε περίπτωση οικονομικού κραχ στη γείτονα. Το γεγονός αυτό εξηγεί σε μεγάλο βαθμό τη σταθερή φιλοτουρκική στάση της Ισπανίας στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης καθώς και τη χείρα βοηθείας, που έτεινε την περασμένη εβδομάδα ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην Αγκυρα.
Στριμωγμένος ο Ερντογάν στην πιο δύσκολη στιγμή της πολιτικής του διαδρομής στην Τουρκία
Οι διεθνείς αναλυτές διαπιστώνουν ότι η πολιτική Ερντογάν έχει αποκοπεί από τον οικονομικό πραγματισμό και εκκινεί περισσότερο από αφετηρίες προσωπικής εμμονής του προέδρου. Δεν μπορεί να εξηγηθεί αλλιώς το γεγονός ότι οι αυτοκαταστροφικοί χειρισμοί της Αγκυρας όχι μόνο δεν εγκαταλείπονται πριν είναι πολύ αργά αλλά επαναλαμβάνονται με συνέπεια ειδικά στο ζήτημα των χαμηλών επιτοκίων οδηγώντας την εθνική οικονομία στον γκρεμό. Ο μεγαλύτερος φόβος αυτή τη στιγμή είναι ότι στις παρούσες συνθήκες με τις αυξητικές τάσεις του πληθωρισμού να υποθηκεύουν την ανάπτυξη και να γονατίζουν τους Τούρκους πολίτες, οι τελευταίοι θα χάσουν την εμπιστοσύνη τους στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα με την πιθανότητα μαζικής απόσυρσης καταθέσεων από τις τουρκικές τράπεζες να τρομάζει.
Η ελληνική πλευρά παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή τις ραγδαίες οικονομικές εξελίξεις στην Τουρκία δεδομένου ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται στριμωγμένος στην πιο δύσκολη στιγμή της μακράς πολιτικής διαδρομής του. Αλλωστε, παραδοσιακά η Αγκυρα φροντίζει να «εξάγει» τα προβλήματα στην εσωτερική πολιτική σκηνή στο πεδίο των ελληνοτουρκικών σχέσεων επιχειρώντας με αυτό τον τρόπο να αλλάξει την ατζέντα. Για το λόγο αυτό, το επόμενο διάστημα θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμο αναφορικά με τη στάση του τουρκικού καθεστώτος στα ζητήματα της ΑΟΖ της Κύπρου, του μεταναστευτικού αλλά και των ανυπόστατων διεκδικήσεων του στο Αιγαίο.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.