Μενού
  • Α-
  • Α+

«Εγκαταλείψτε την Ουκρανία», είναι η σαφής οδηγία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών προς τους Ελληνες, που βρίσκονται στη χώρα, μετά τα σημάδια κλιμάκωσης της έντασης με τη Ρωσία και τη συνεχή συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στη ρωσο-ουκρανική μεθόριο.Τις ραγδαίες εξελίξεις και το ενδεχόμενο μιας ρωσικής εισβολής παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα οι περίπου 100.000 Ελληνες ομογενείς, που ζουν στην Ουκρανία και αποτελούν την ζωντανή απόδειξη των στενών δεσμών με τη χώρα μας. Ιδιαίτερα μετά τη δολοφονία δύο ομογενών και το σοβαρό τραυματισμό δύο ακόμα από Ουκρανούς στρατιώτες στα ανατολικά της χώρας για ασήμαντη αφορμή.  Η ελληνική εθνική μειονότητα που κατοικεί στην Ουκρανία, είναι αναγνωρισμένη επίσημα από το ουκρανικό κράτος με την πλειονότητά των ομογενών να είναι συγκεντρωμένοι γύρω από την πόλη της Μαριούπολης. 

Διαβάστε ακόμηΟυκρανία: Βίντεο από το σημείο που σκοτώθηκαν από πυρά στρατιωτών οι Ελληνες

91.548 Ελληνες σύμφωνα με την απογραφή του 2001

Σύμφωνα με την ουκρανική απογραφή του 2001 στη χώρα κατοικούν 91.548 Έλληνες, οι οποίοι αποτελούν το 0,02% του πληθυσμού της. Η ελληνική παρουσία στον Εύξεινο Πόντο χρονολογείται στην αρχαιότητα. Οι πρώτες ελληνικές αποικίες στις ακτές της σημερινής Ουκρανίας ιδρύθηκαν κατά τον 6ο αιώνα π.Χ.. Οι κάτοικοι αυτών τον αποικιών έκαναν συχνά εμπόριο με άλλους λαούς της Μαύρης Θάλασσας (Σκύθες, Κιμμέριους, Γότθους, Μαιώτες). Μετά την εισβολή των Μογγόλων στις στέπες του βορρά, Ελληνες παρέμειναν μόνο στους νότιους λόφους της Κριμαίας και χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, στους τουρκόφωνους Ουρούμ και στους Πόντιους, που είχαν τα ελληνικά σαν μητρική γλώσσα.

Οι Ελληνες συνυπήρχαν με τους Τατάρους της Κριμαίας μέχρι που η Ρωσική Αυτοκρατορία κατέλαβε την Κριμαία. Τότε η αυτοκράτειρα Αικατερίνη η Μεγάλη αποφάσισε να μετατοπίσει τον πληθυσμό των Ποντίων στις βόρειες ακτές της Θάλασσας του Αζόφ. Αυτοί εγκαταστάθηκαν σε διάφορα χωριά γύρω από το Ντονέτσκ και τη Μαριούπολη. Το 1937 ο Ιωσήφ Στάλιν οργάνωσε εκκαθαρίσεις εναντίον των Ελλήνων με αποτέλεσμα 30.000 ομογενείς να μεταφερθούν σε Γκουλάγκ της Σιβηρίας.

Το 1994 ιδρύθηκε στην ιστορική πόλη της Οδησσού το Παράρτημα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού ύστερα από την άδεια λειτουργίας του υπουργείου Δικαιοσύνης της Ουκρανίας. Σκοπός του ιδρύματος είναι η προώθηση και διάδοση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού στην Ουκρανία. Στο πλαίσιο αυτό, ο δήμος της Οδησσού παραχώρησε με συμβολικό μίσθωμα τρία οικήματα, ένα από τα οποία υπήρξε η ιστορική οικία του Γρηγορίου Ιωάννου Μαρασλή, όπου συνεδρίαζαν και τα μέλη της Φιλικής Εταιρείας.

Ουκρανία: Δραστηριοποιούνται 45 ελληνικές εταιρείες

Παρά τους ισχυρούς ιστορικούς δεσμούς Ελλάδας και Ουκρανίας και τις προφανείς προοπτικές ανάπτυξης των διμερών σχέσεων υπάρχει αναξιοποίητο δυναμικό στον τομέα του διμερούς εμπορίου, που ακολουθεί (με την εξαίρεση της περσινής, ιδιαίτερης λόγω πανδημίας, χρονιάς) αυξητική τάση, με τη χώρα μας να έχει θετικό ισοζύγιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία των ελληνικών διπλωματικών αρχών στο Κίεβο, στην Ουκρανία δραστηριοποιούνται σήμερα περί τις 45 ελληνικές εταιρείες, κυρίως στο χώρο της εμπορίας τροφίμων, φρούτων και λαχανικών, επιλογής προσωπικού για την ελληνική ναυτιλία (εκτιμάται ότι 40.000 Ουκρανοί ναυτικοί απασχολούνται σε πλοία ελληνικής ιδιοκτησίας), παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών, τουρισμού και εστίασης.

Υπάρχει μία, μεσαίου μεγέθους για τα ουκρανικά δεδομένα, κατασκευαστική εταιρεία, που δραστηριοποιείται τα τελευταία 30 χρόνια ενώ εξακολουθεί να δραστηριοποιείται η Τράπεζα Πειραιώς με μικρή κεφαλαιοποίηση και λίγα παραρτήματα. Ειδικότερα, μεταξύ των ελληνικών εταιρειών, που δραστηριοποιούνται στην ουκρανική αγορά συγκαταλέγονται οι : Τράπεζα Πειραιώς, Coca Cola Hellenic, Ηφαιστος, Alumil, Etem, Profilco, HGI (υαλουργία - πρώην Yioula), Chipita, Printec, Neokem, Ukravtomatika κ.α. 

Με βάση τα στατιστικά στοιχεία της Εθνικής Τράπεζας της Ουκρανίας, το απόθεμα των εισερχομένων από την Ελλάδα ξένων άμεσων επενδύσεων ανερχόταν στις 31.12.2020 σε 36,5 εκατ. δολάρια ΗΠΑ, μειωμένο κατά 5 εκατ. ή 12% από τις αρχές του έτους (31.12.2019 = 41,5 εκατ. δολάρια ΗΠΑ). Κατά την εν λόγω ημερομηνία, οι ελληνικές επενδύσεις αποτελούσαν το 0,07% του συνόλου των ξένων άμεσων επενδύσεων στη χώρα. Πάντως, υπάρχουν και συμμετοχές ελληνικών κεφαλαίων σε καταστατικά επιχειρήσεων, που έχουν καταχωρηθεί ως εισερχόμενες από άλλες χώρες και όχι από την Ελλάδα. Αντίθετα, οι ουκρανικές επενδύσεις στην Ελλάδα είναι μηδενικές. 

«Εξαιρετικά θετική» η εικόνα της Ελλάδας και της Ουκρανίας

Οι 5 κυριότερες κατηγορίες εξαγωγών από την Ελλάδα στην Ουκρανία είναι λάδια από πετρέλαιο, φρούτα, λιπάσματα, οπτάνθρακας (κοκ) από πετρέλαιο και σωλήνες χαλκού. Αντίστοιχα, οι 5 κυριότερες κατηγορίες εισαγωγών από την Ουκρανία είναι κουκιά σόγιας, σιτάρι και σμιγάδι, σιδηροκράματα, λάδια ηλιοτρόπιου και πλατέα προϊόντα έλασης από σίδηρο.   Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αποτιμά την εικόνα της Ελλάδας στην Ουκρανία ως εξαιρετικά θετική καθώς ο μέσος Ουκρανός αισθάνεται ιδιαίτερα συνδεδεμένος με τη χώρα μας με μακραίωνους δεσμούς, οι οποίοι ξεκίνησαν από την εμφάνιση των αρχαίων Ελλήνων στα νότια παράλια της χώρας και εδραιώθηκαν στο πέρασμα του χρόνου, μέσω της ομοδοξίας και της αδιάκοπης παρουσίας Ελλήνων ομογενών στην περιοχή. Το ενδιαφέρον για τη χώρα μας είναι μεγάλο στην Ουκρανία, όσον αφορά στην αναψυχή και στις διακοπές αλλά και για τον ιστορικό και θρησκευτικό τουρισμό, γεγονός που αποτυπώνεται και στους σχετικούς δείκτες. 

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος, ο αριθμός των Ουκρανών τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα μας, έβαινε σταθερά αυξανόμενος κατά την τελευταία τριετία πριν την πανδημία. Ειδικότερα, από τους 232.064 τουρίστες του 2017, περάσαμε στους 262.795 το 2018 (αύξηση 12,9%), για να φθάσουμε στους 447.124 τουρίστες το 2019 (αύξηση 70,6% και υπερδιπλασιασμός μέσα σε δύο χρόνια). 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA