Ουκρανία και Ρωσία είναι έτοιμες για δεύτερη φορά σε τρεις ημέρες να κάτσουν ξανά στο διπλωματικό τραπέζι και να συζητήσουν για το τι μέλλει γενέσθαι με τον πόλεμο ανάμεσά τους. Η Ευρώπη παρακολουθεί με απαισιοδοξία πράττοντας τα δέοντα κι έχοντας δείξει πρόθεση για ενότητα και σύσσωμη καταδίκη της Ρωσίας και του Πούτιν. Τα πράγματα για πρώτη φορά μετά από 70 χρόνια στην Ευρώπη είναι αβέβαια. «Είναι η πρώτη φορά που οι διεθνολόγοι δεν έχουμε ξεκάθαρη εκτίμηση για την επόμενη ημέρα», δηλώνει στο Reader ο διεθνολόγος, Γιώργος Τζογόπουλος.
1.Με ποιον τρόπο θα τελειώσει ο πόλεμος;
«Η κατάσταση μπορεί να εκτονωθεί από δύο κατευθύνσεις. Ο σημαντικότερος είναι να βρεθεί διπλωματική οδός μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Αυτό είναι το ιδανικό. Από την άλλη, η χώρα που μπορεί να μεσολαβήσει για να σταματήσει ο πόλεμος, δεν είναι άλλη από το Ισραήλ, καθώς είναι η μόνη που έχει καλές σχέσεις και με τις δύο. Για αυτό βρίσκεται και ο Ολαφ Σολτς στο Τελ Αβίβ. Από την άλλη, οι ΗΠΑ έχουν πει ότι δεν θα παρέμβουν, ενώ η Κίνα προσπαθεί να γίνει ο “πυροσβέστης” ανάμεσά τους, αλλά δεν έχει κάνει τίποτα χειροπιαστό μέχρι στιγμής. Φυσικά, το πιο πιθανό είναι να εκτονωθεί η κατάσταση μέσα από τις μάχες και να κριθεί η επόμενη ημέρα από τα αποτελέσματά τους».
2.Αν συνεχιστεί ο πόλεμος πώς πιστεύετε ότι θα είναι ο κόσμος σε 6 μήνες από σήμερα;
«Έχουμε θερμό πόλεμο αυτή τη στιγμή, όχι ψυχρό. Από τη στιγμή που ο Πούτιν έχει απειλήσει ακόμα και με πυρηνικό πόλεμο, βρισκόμαστε απέναντι σε αστάθμητους παράγοντες για πρώτη φορά. Είναι η πρώτη φορά που οι διεθνολόγοι δεν μπορούν να εκτιμήσουν με ακρίβεια την επόμενη ημέρα».
3.Πόσο τρομάζει η απόφαση της Γερμανίας να ισχυροποιηθεί στρατιωτικά με πρόγραμμα - μαμούθ;
«Υπάρχουν απλά οι ιστορικοί συνειρμοί. Καμία σχέση δεν έχει η τότε Γερμανία με τη Γερμανία του σήμερα και μιλάμε για μια κρίση που τρέχει. Η Γερμανία κοιτά το μέλλον της Ευρώπης και προσβλέπει σε ανακωχή. Όσο για την Ευρώπη, δεν στοχεύει να γίνει μεγαλύτερη δύναμη από αυτή που είναι, απλά κατάλαβε ότι υπάρχει πραγματικό πρόβλημα πολέμου. Οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα θα παραμείνουν οι μεγαλύτερες δυνάμεις στον κόσμο και μετά τη λήξη αυτού του πολέμου. Η Ευρώπη θα βρίσκεται δίπλα στις ΗΠΑ»
4.Για πρώτη φορά οι 27 της Ευρώπης εμφανίζονται ενωμένοι. Αντέχουμε όλοι σε αντίποινα; Ποιες χώρες θα πληγούν περισσότερο;
«Αυτό είναι το βασικό ερώτημα. Οι κυρώσεις οδηγούν σε κυρώσεις. Πρέπει να οδηγήσει κάπου όλο αυτό. Επίσης δεν έχουν όλες οι χώρες της ΕΕ την ίδια σκληρή στάση κατά της Ρωσίας. Για παράδειγμα η Ουγγαρία δεν δέχεται την αποστολή φονικών όπλων προς την Ουκρανία από την επικράτειά της».
5.Αν ο Πούτιν κλείσει το φυσικό αέριο ποια θα είναι η επόμενη μέρα για την Ευρώπη;
«Η Ευρώπη θα καλύψει τις ανάγκες της από άλλες οδούς, όπως είναι οι ΗΠΑ, η Αφρική και το Κατάρ. Κανείς δεν είναι βέβαιος για πόσο καιρό θα είναι διαθέσιμο αυτό το απόθεμα φυσικού αερίου. Φυσικά, μπορεί να αξιοποιήσει και άλλες πηγές ενέργειας που ήδη διαθέτει η Ευρώπη»
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.