Διαστάσεις εθνικής οικονομικής αυτοχειρίας λαμβάνει η απόφαση του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, να κάνει πόλεμο στην Ουκρανία. Το βαρύ τίμημα, που πληρώνουν οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις στα πεδία των μαχών και το υπέρογκο κόστος διεξαγωγής της ευρείας κλίμακας επιχείρησης δεν μπορούν να συγκριθούν με τον «Αρμαγεδδώνα» οικονομικών κυρώσεων που έπληξε τη Μόσχα. ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ενωση κήρυξαν από κοινού ολομέτωπο οικονομικό πόλεμο στο Κρεμλίνο, υιοθετώντας πρωτόγνωρα μέτρα στραγγαλισμού της ρωσικής οικονομίας, την έκταση των οποίων είναι εξαιρετικά αμφίβολο ότι είχε υπολογίσει ο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Πώς αλλιώς να ερμηνευτεί το γεγονός ότι η Ρωσία ξεκίνησε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο στην Ευρώπη θέλοντας να καταλάβει μία χώρα 45 εκατομμυρίων κατοίκων ακριβώς τη στιγμή που οι οικονομικές σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ενωση βρίσκονταν στο υψηλότερο επίπεδο ιστορικά. Η εθνική καταστροφή, που συντελείται από τις δυνάμεις εισβολής στην Ουκρανία, αναμένεται να προκαλέσει άμεσα συντριπτικό πλήγμα στα μακροοικονομικά μεγέθη της ρωσικής οικονομίας ενώ είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα αλλάξει δραματικά την καθημερινότητα του μέσου Ρώσου πολίτη πολλαπλασιάζοντας την κοινωνική δυσαρέσκεια για την ηγεσία της χώρας.
Διαβάστε ακόμη: Πόλεμος στην Ουκρανία: Γιατί ο Πούτιν αυτοκτόνησε οικονομικά εισβάλλοντας στην Ουκρανία
Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρα από τις μαζικές αποχωρήσεις επιχειρηματικών κολοσσών από τη Ρωσία και τον διεθνή αποκλεισμό των ρωσικών τραπεζών παρατηρούνται ήδη σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της ρωσικής πραγματικής οικονομίας. Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση της ελληνικής πρεσβείας στη Μόσχα, οι εισαγωγείς τροφίμων αντιμετωπίζουν ήδη καθυστερήσεις και ακυρώσεις των παραγγελιών. Οι ξένοι προμηθευτές των Ρώσων εισαγωγέων φοβούνται ότι δεν θα είναι σε θέση να πληρώσουν για τα αγαθά εκ των υστέρων, όπως συμβαίνει συνήθως. Μέχρι στιγμής φαίνεται να επηρεάζεται κυρίως η αγορά λαχανικών και φρούτων, ωστόσο, το ίδιο πρόβλημα μπορεί να προκύψει και με άλλα προϊόντα, όπως αλκοόλ, ψάρια, φοινικέλαιο κ.λπ. Στο πλαίσιο αυτό, πολλοί ξένοι εταίροι, ιδίως από την Ευρωπαϊκή Ενωση, έχουν ήδη αρχίσει να απαιτούν 100% προπληρωμή των παραγγελιών από τους Ρώσους εταίρους τους φέρνοντάς τους σε εξαιρετικά δυσχερή θέση.
Από το κλίμα ευφορίας στη Μόσχα στις ουρές στα ΑΤΜ
Οι εικόνες με τους κατοίκους της Μόσχας να σχηματίζουν μεγάλες ουρές στα ΑΤΜ των τραπεζών με έκδηλη ανησυχία για το τι θα ξημερώσει για τους ίδιους δεν θυμίζει σε τίποτα το κλίμα ευφορίας, που επικρατούσε στην πρωτεύουσα της Ρωσίας λίγες μόνο μέρες πριν την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία. Αιτία η δημοσιοποίηση της εξειδικευμένης έρευνας-αξιολόγησης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, βάσει της οποίας, η Μόσχα χαρακτηρίστηκε ως η καλύτερη μητρόπολη του κόσμου όσον αφορά στην ποιότητα ζωής και στο επίπεδο ανάπτυξης υποδομών.
Στον πρώτο δείκτη περιλαμβάνονται ο τομέας της υγείας, ο πολιτισμός και η αναψυχή, η εκπαίδευση, η επιστήμη και η τεχνολογία, το επίπεδο ανάπτυξης υποδομών, η ασφάλεια και οι δημόσιοι χώροι. Η Μόσχα λοιπόν ανακηρύχτηκε νικήτρια στην κατηγορία αυτή με 68,3 βαθμούς ξεπερνώντας το Λονδίνο (61,59 βαθμοί) και το Παρίσι (57,16 βαθμοί).
Ο δεύτερος δείκτης εξετάζει τις συνθήκες στέγασης, μεταφορών, κοινωνικών υποδομών, τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών και την χρήση του αστικού χώρου. Η Μόσχα με 83,2 βαθμούς βρέθηκε στην πρώτη θέση με το Παρίσι σε αυτή την κατηγορία να λαμβάνει 76,3 βαθμούς και το Λονδίνο 75,9. Επιπλέον, η πρωτεύουσα της Ρωσίας κατατάχτηκε μεταξύ των τριών κορυφαίων μεγαλουπόλεων σε μια συνολική αξιολόγηση μαζί με τη Σιγκαπούρη και το Τορόντο με τους δείκτες αυτούς να μοιάζουν πολύ μακρινοί πλέον μέσα στο κλίμα αβεβαιότητας και οικονομικής ασφυξίας, που πλανάται πάνω από τη Μόσχα και τη ρωσική επικράτεια.
Η μέχρι πρότινος ειδυλλιακή εικόνα της Μόσχας, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, συμβάδιζε με την αλματώδη ανάπτυξη των βασικών δεικτών της ρωσικής οικονομίας, ως αποτέλεσμα της εκτόξευσης των οικονομικών συναλλαγών με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ειδικότερα, το πλεόνασμα εξωτερικού εμπορίου της Ρωσίας αυξήθηκε στα 21,4 δισ. δολάρια τον Ιανουάριο έχοντας υπερδιπλασιαστεί σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2021 όταν είχε ανέλθει σε 9 δισ. δολάρια λόγω της αύξησης των εξαγωγών αγαθών. Σε αυτές τις συνθήκες, η Ρωσία εκθρόνισε την Κίνα και κατέλαβε την πρώτη θέση ως προμηθευτής τροφίμων της Ε.Ε. Ετσι, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης έγιναν οι μεγαλύτεροι αγοραστές ρωσικών τροφίμων το 2021, προχωρώντας σε προμήθειες αγροτοβιομηχανικών προϊόντων αξίας 4,7 δισ. δολαρίων, δηλαδή 41% περισσότερα από το 2020. Την ίδια χρονιά οι ρωσικές εξαγωγές τροφίμων προς την Κίνα μειώθηκαν κατά 12%, στα 3,5 δισ. δολάρια.
Είναι ενδεικτικό πως το 2021 οι εξαγωγές σιταριού σε αξία από τη Ρωσία στην Ε.Ε. παρουσίασαν αύξηση 88% σε ετήσια βάση ενώ σε ποσότητες καταγράφηκε αύξηση 39%, ανερχόμενες σε 1,4 εκατ. τόνους. Σε αξία οι εξαγωγές του ρωσικού αγροτοβιομηχανικού τομέα το 2021 σημείωσαν νέο ρεκόρ και αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 23% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, το οποίο, με τη σειρά του, ήταν επίσης ρεκόρ. Το 2020 η Ρωσία εξήγαγε γεωργικά προϊόντα αξίας 30,6 δισ. δολαρίων ενώ το 2021 οι εξαγωγές αυξήθηκαν στα 37,7 δισ. δολάρια.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο ενεργειακός αποκλεισμός της Ρωσίας από τη Δύση αναμένεται να επιφέρει το βαρύτερο πλήγμα στην εθνική οικονομία κυρίως όταν ολοκληρωθεί η ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από τη Μόσχα, διαδικασία, που έχει ήδη δρομολογηθεί από τις Βρυξέλλες. Είναι χαρακτηριστικό πως τον Φεβρουάριο, όταν βρίσκονταν σε εξέλιξη οι προπαρασκευαστικές κινήσεις για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Gazprom αύξησε θεαματικά τις εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Στην Ιταλία οι παραδόσεις αυξήθηκαν κατά 135,5%, στην Πολωνία (41,1%), στη Βουλγαρία (26,4%), στη Σλοβενία (53,7%), στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη (17,6%) τη στιγμή, που η Ρωσία συνεχίζει να παρέχει 50 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως στη Γερμανία.
Οι οδυνηρές εξελίξεις για τη Μόσχα στον ενεργειακό τομέα θέτουν εν αμφιβόλω και το μεγάλο πρόγραμμα ανάπτυξης μονάδων παραγωγής υδρογόνου, που υπολογίζονταν ότι θα απέφερε κέρδη από εξαγωγές της τάξης των 13 δισ. δολαρίων. Το φιλόδοξο αυτό πρόγραμμα προϋποθέτει επενδύσεις άνω των 33 δισ. δολαρίων στην παραγωγή και στις υποδομές με στόχο την εξαγωγή 2,2 εκατ. τόνων υδρογόνου το 2030.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό, η δημιουργία της βιομηχανίας υδρογόνου, θα απασχολήσει έως και 1 εκατ άτομα, και θα επιφέρει έως και 3,9–5,6 τρις ρούβλια σε φορολογικά έσοδα με τις ρωσικές αρχές να εκτιμούν ότι ο κλάδος θα μπορούσε ενδεχομένως να αυξήσει το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της χώρας κατά 0,25–0,47% ετησίως από το 2025 έως το 2030. Όλα αυτά βέβαια πριν την απόφαση του Βλαντίμιρ Πούτιν να κάνει πόλεμο στην Ουκρανία.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.