Μενού
  • Α-
  • Α+

Οι αντιαεροπορικές σειρήνες που προειδοποιούν τους πολίτες να σπεύσουν στα καταφύγια ήχησαν ξανά στο Κίεβο, την Χερσώνα και άλλες πόλεις της Ουκρανίας τη νύχτα της Πέμπτης ξημερώματα σήμερα - καθώς οι Ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν πυραυλικές επιθέσεις. Όπως μετέδωσαν ουκρανικά ΜΜΕ ακούστηκαν ισχυρές εκρήξεις τόσο στην πρωτεύουσα της χώρας όσο και στη Χερσώνα που βρίσκεται στα νότια.

Όπως ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων «Euromaidan Press» πέραν της περιοχής του Κιέβου και της Χερσώνας ακούστηκαν εκρήξεις και στο Ιβανό-Φρανκίφσκ καθώς και στην Μπίλα Τσέρκβα και φέρεται να έχει εκδηλωθεί πυρκαγιά και σε μια αποθήκη πετρελαίου.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Διαβάστε ακόμη: Μυστήριο με το πλοίο Moskva – Οι Ουκρανοί λένε ότι το βύθισαν με Neptune, το Κρεμλίνο το αρνείται

«Τρεις εκρήξεις στο Κίεβο τώρα! Η μια μετά την άλλη. Οι σειρήνες ηχούν εδώ και μια ώρα. Ο Πούτιν θα πρέπει να είναι έξω φρενών με τη βύθιση του Moskva. Ε, λοιπόν θα συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε στη Ρωσία», έγραψε στο Twitter η Ουκρανή βουλευτής, Λέσια Βασιλένκο.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Δεδομένου πως οι επιθέσεις έγιναν λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας πως βυθίστηκε το καταδρομικό Moskva, πολλοί αναλυτές συνέδεσαν τα δυο γεγονότα τονίζοντας πως προφανώς αυτές οι επιθέσεις ήταν μια πρώτη και άμεση απάντηση της Ρωσίας η οποία ξεκάθαρα έδειξε εκνευρισμό!

Βυθίστηκε κατά τη ρυμούλκηση

Όπως έγινε γνωστό, αργά τη νύχτα της Πέμπτης, η ρωσική ναυαρχίδα «Moskva» βυθίστηκε κατά τη ρυμούλκησή της, καθώς η επιχείρηση διάσωσης εξελίχθηκε σε φιάσκο. «Κατά τη ρυμούλκηση του καταδρομικού Moskva στο λιμάνι προορισμού, το πλοίο έχασε την σταθερότητά του λόγω βλάβης στο κύτος που δέχθηκε κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς από την έκρηξη πυρομαχικών. Σε συνθήκες φουρτουνιασμένης θάλασσας, το πλοίο βυθίστηκε» αναφέρει το μήνυμα, σύμφωνα με το ρωσικό Ria Novosti. Εν τω μεταξύ, σε αναδιοργάνωση των σχεδιασμών της φαίνεται ότι προχωράει η Ρωσία μετά το πυραυλικό χτύπημα που δέχθηκε η ρωσική ναυαρχίδα «Moskva». Σύμφωνα με αξιωματούχο της άμυνας των ΗΠΑ το Κρεμλίνο αποφάσισε να απομακρύνει τα ρωσικά πλοία από τις ουκρανικές ακτές.

Η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι το πλοίο χτυπήθηκε από δικούς της πυραύλους, τύπου Neptune και η καταστροφή ήταν τόσο μεγάλη που διασώστες δεν μπορούσαν να φτάσουν για τους σχεδόν 510 επιβαίνοντες. Η νότια στρατιωτική διοίκηση του στρατού της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι έπληξε το ρωσικό καταδρομικό Moskva με αντιπλοϊκούς πυραύλους Neptune προκαλώντας του μεγάλες ζημιές, ενώ πρόσθεσε ότι η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας έχει αρχίσει να βυθίζεται.

Πόσο σημαντικό ήταν το Moskva για του Ρώσους

Η βύθιση του Moskva ήταν ένα ισχυρό πλήγμα για τον ρωσικό στόλο. Σύμφωνα με το bbc.com το συγκεκριμένο καταδρομικό αποτελούσε τη ναυαρχίδα του ρωσικού πολεμικού ναυτικού και είχε χρησιμοποιηθεί κυρίως στη Συρία το 2015 για την υποστήριξη των χερσαίων δυνάμεων, καθώς διέθετε ένα αρκετά ανεπτυγμένο πυραυλικό σύστημα, το οποίο του έδινε την δυνατότητα, τόσο να εξαπολύει σφοδρές επιθέσεις, όσο και να πραγματοποιήσει άμυνα μέχρις εσχάτων. Ουσιαστικά αποτελούσε ένα κινητό οχυρό στη Μαύρη Θάλασσα και φέρεται να είχε εξαπολύσει τις σφοδρές πυραυλικές επιθέσεις στη Μαριούπολη, όσο καιρό διεξάγονταν η πολιορκία από τον ρωσικό στρατό.   Το οπλισμένο με πυραύλους καταδρομικό κλάσης Atlant, μήκους 186 μέτρων, ετέθη σε υπηρεσία το 1983, την σοβιετική εποχή, με την ονομασία Slava (Δόξα). Αποστολή του, η καταστροφή αεροπλανοφόρων.

Μετονομάσθηκε σε Moskva τον Μάιο 1995. Ήταν οπλισμένο με 16 αντιπλοϊκούς πυραύλους Bazalt/Voulkan, με πυραύλους Fort, τη ναυτική εκδοχή των πυραύλων S-300 μεγάλου βεληνεκούς, και με πυραύλους μικρού βεληνεκούς Ossa. Διέθετε επίσης εκτοξευτές ρουκετών, κανόνια και τορπίλες. Σύμφωνα με το πρακτορείο Ria Novosti, το Moskva εκσυγχρονίσθηκε δύο φορές στην ιστορία του, την δεύτερη κατά την περίοδο 2018-2020. Το πλήρωμά του αποτελούνταν από 680 άνδρες, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Τρεις πόλεμοι και διπλωματικές αποστολές

Ο πρώτος του πόλεμος ήταν η ρωσική εισβολή στη Γεωργία το 2008. Η Ρωσία δεν έχει δώσει πληροφορίες για τις αποστολές του, αλλά σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματικό της Γεωργίας, το ρωσικό καταδρομικό εισήλθε στο λιμάνι του Οτσαμτσιρέ για να βομβαρδίσει στην κοιλάδα του Κοντορί τις γεωργιανές στρατιωτικές δυνάμεις, οι οποίες απώλεσαν τότε τον έλεγχο και της τελευταίας ζώνης που κατείχαν ακόμη στην αυτονομιστική περιοχή της Αμπχαζίας.

Ο τότε πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ είχε εκφράσει την «ευγνωμοσύνη» του προς το πλήρωμα του πολεμικού πλοίου για το «θάρρος και την αποφασιστικότητά» του κατά την διάρκεια της σύρραξης.  Μετά την επέμβαση της Ρωσίας στο πλευρό του Μπασάρ αλ Άσαντ στον πόλεμο στη Συρία, το Moskva αναπτύχθηκε από τον Σεπτέμβριο του 2015 μέχρι τον Ιανουάριο του 2016 στην ανατολική Μεσόγειο για να διασφαλίσει, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, την «αντιαεροπορική άμυνα» της ρωσικής βάσης του Χμεϊμίμ.

Λίγο μετά, ο Βλαντίμιρ Πούτιν παρασημοφόρησε όλο το πλήρωμα με το μετάλλιο του Ναχίμοφ, για το «θάρρος και την αποφασιστικότητά» του. Από την Σεβαστούπολη της Κριμαίας, που αποτελεί την βάση του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, το Moskva συμμετείχε στην επίθεση που εξαπέλυσε στις 24 Φεβρουαρίου 2022 ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά της Ουκρανίας.  Το καταδρομικό Moskva, όταν ακόμη ονομαζόταν Slava, συμμετείχε στην συνάντηση κορυφής της Μάλτας, ανάμεσα στον σοβιετικό ηγέτη Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και τον αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους, η οποία πραγματοποιήθηκε επί του πλοίου Maxime Gorki τον Δεκέμβριο 1989, αμέσως μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.

Το πλοίο συμμετείχε επίσης στη διάσκεψη για τον πυρηνικό αφοπλισμό στη Γιάλτα τον Αύγουστο του 1990. Έλαβε μέρος σε στρατιωτικές ασκήσεις και είχε επισκεφθεί πολλά ευρωπαϊκά, ασιατικά και αφρικανικά λιμάνια.  Είχε επίσης φιλοξενήσει ξένους ηγέτες. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν υποδέχθηκε εκεί με στρατιωτικές τιμές τον Αύγουστο του 2014 στο Σότσι τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φάταχ Αλ-Σίσι ή, κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην Ιταλία, τον τότε πρωθυπουργό της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.