Οι επιθέσεις των Ρώσων εντείνονται στο εργοστάσιο Αζοφστάλ της Μαριούπολης τη στιγμή που ένας από τους τελευταίους Ουκρανούς μέλος του Αζόφ που βρίσκονται στο σημείο υποστηρίζει πως άμαχοι έχουν παγιδευτεί κάτω από συντρίμμια. Στο μεταξύ, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναφέρει πως η Μόσχα απέρριψε την πρότασή του για πασχαλινή εκεχειρία.
Ο υποδιοικητής Svyatoslav Palamar από το τάγμα του Αζόφ μιλώντας στο BBC ισχυρίστηκε ότι οι Ρώσοι βομβαρδίζουν συνεχώς το εργοστάσιο χάλυβα της Μαριούπολης. «Όλα τα κτήρια στο Αζοφστάλ έχουν πρακτικά καταστραφεί. Ρίχνουν βόμβες, βόμβες που καταστρέφουν αποθήκες και προκαλούν τεράστιες καταστροφές. Έχουμε τραυματίες και νεκρούς μέσα στις αποθήκες. Μερικοί άμαχοι παραμένουν εγκλωβισμένοι κάτω από τα κτίρια που κατέρρευσαν», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Διαβάστε ακόμη: Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι ήρωες του πολέμου – Ιστορίες γενναιότητας στη φλεγόμενη χώρα
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι άμαχοι βρίσκονται σε άλλες τοποθεσίες, μακριά από τους μαχητές: «Βρίσκονται σε υπόγεια όπου στο καθένα έχουν βρει καταφύγιο 80-100 άτομα, αλλά δεν είναι σαφές πόσοι είναι συνολικά οι άμαχοι, καθώς ορισμένα κτίρια είχαν καταστραφεί και οι μαχητές δεν μπορούν να φτάσουν σε αυτά λόγω των βομβαρδισμών». Οι είσοδοι σε ορισμένες από τις αποθήκες έχουν «μπλοκαριστεί» από βαριές πλάκες από σκυρόδεμα που μόνο βαριά μηχανήματα μπορούν να μετακινήσουν, επισήμανε. «Διατηρούμε επαφή με τους πολίτες που μένουν σε μέρη που μπορούμε να φτάσουμε. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν μικρά παιδιά εκεί μόλις τριών μηνών», είπε.
Ο αναπληρωτής Διοικητής του Συντάγματος Αζόφ ανέφερε στο Radio Liberty: «Ήταν το αυτοσχέδιο νοσοκομείο μας... Βαριές βόμβες πέφτουν στο χαλυβουργείο Αζοφστάλ, και τώρα πολλοί άνθρωποι βρίσκονται κάτω από τα ερείπια... Το Αζοφστάλ βομβαρδίστηκε και καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς. Βγάζουμε κόσμο από τα ερείπια».
Ο Svyatoslav Palamar απυήθηνε έκκληση για ασφαλή διέλευση αμάχων από το χαλυβουργείο και ζήτησε από μια τρίτη χώρα ή έναν διεθνή οργανισμό να ενεργήσει ως εγγυητής για την ασφάλειά τους. «Αυτοί οι άνθρωποι έχουν ήδη περάσει πολλά, μέσα από εγκλήματα πολέμου. Δεν εμπιστεύονται τους Ρώσους και είναι φοβισμένοι», τόνισε και ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται θέμα παράδοσης στους Ρώσους. «Όσο για την παράδοση με αντάλλαγμα την ασφαλή διέξοδο για τους αμάχους, ελπίζω να ξέρουμε όλοι με ποιον έχουμε να κάνουμε. Γνωρίζουμε σίγουρα ότι όλες οι εγγυήσεις, όλες οι δηλώσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας δεν αξίζουν τίποτα».
Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Απέρριψαν την πρόταση για εκεχειρία – Διοργανώνουν ψευτοδημοψήφισμα
Ταυτόχρονα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ρωσία απέρριψε την πρόταση για εκεχειρία κατά τη διάρκεια του Πάσχα των Ορθοδόξων. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας ανέφερε, πάντως, στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ότι εξακολουθεί να τρέφει ελπίδες για ειρήνευση. Επίσης κατηγόρησε τη Ρωσία ότι επιδιώκει να οργανώσει ψευτοδημοψήφισμα για την ανεξαρτησία των περιφερειών της Χερσώνας και της Ζαπορίζιας, που έχει καταλάβει ο στρατός της και απέρριψε την πασχαλινή εκεχειρία. Στο διάγγελμά του το βράδυ της Πέμπτης ο κ. Ζελένσκι απαίτησε οι κάτοικοι των κατεχόμενων ζωνών να μη δίνουν κανένα προσωπικό δεδομένο, όπως οι αύξοντες αριθμοί των διαβατηρίων τους, όταν τους τα ζητούν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.
«Δεν θέλουν απλώς να κάνουν απογραφή (...). Ούτε να σας μοιράσουν ανθρωπιστική βοήθεια οποιοδήποτε είδους. Πρόκειται για τη χάλκευση ενός λεγόμενου δημοψηφίσματος στην επικράτειά μας, αν φθάσει διαταγή από τη Μόσχα να οργανωθεί αυτή η κωμωδία», είπε. Η Ουκρανία ήδη κατηγόρησε στις αρχές Μαρτίου πως επιδιώκει να σκηνοθετήσει στη Χερσώνα «δημοψήφισμα» κατ’ εικόνα εκείνου του 2014, όταν προχώρησε στην προσάρτηση της χερσονήσου τις Κριμαίας. Η προσάρτηση χαρακτηρίζεται παράνομη από το Κίεβο και τις δυτικές χώρες.
Στην ανατολική Ουκρανία, οι δύο περιφέρειες των φιλορώσων αυτονομιστών Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ έχουν ήδη ανακηρύξει την ανεξαρτησία τους ως «λαϊκές δημοκρατίες», έπειτα από δημοψηφίσματα που επίσης χαρακτηρίζουν άκυρα, ως μη γενόμενα, το Κίεβο και η διεθνής κοινότητα. «Δεν θα υπάρξει λαϊκή δημοκρατία της Χερσώνας. Αν κάποιος θελήσει νέα προσάρτηση, νέες ακόμη πιο ισχυρές κυρώσεις θα πλήξουν τη Ρωσία», διεμήνυσε ο κ. Ζελένσκι.
Η Χερσώνα είναι η πρώτη μεγάλη ουκρανική πόλη που κατέλαβε ο ρωσικός στρατός μετά την εισβολή που άρχισε την 24η Φεβρουαρίου. Λίγο πιο βορειοανατολικά, τα ρωσικά στρατεύματα έχουν κυριεύσει επίσης γιγάντιο τομέα γύρω από την πόλη Ζαπορίζια, η ίδια η πόλη πάντως εξακολουθεί να ελέγχεται από τους Ουκρανούς.
Στρατιωτική βοήθεια «μαμούθ» από τις ΗΠΑ
Υπενθυμίζεται πως την Μεγάλη Πέμπτη (21/4) ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας 800 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία. Σε αυτό το νέο πακέτο βοήθειας περιλαμβάνονται «όπλα βαρέος πυροβολικού, δεκάδες ολμοβόλα, 144.000 πυρομαχικά καθώς και μη επανδρωμένα αεροσκάφη», ανέφερε ο Τζο Μπάιντεν. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «δεν θα καταφέρει ποτέ» να καταλάβει την Ουκρανία, δεσμεύτηκε ο Μπάιντεν, ο οποίος αμφισβήτησε ότι οι Ρώσοι ελέγχουν πλήρως τη Μαριούπολη. «Είναι συζητήσιμο το αν ελέγχει (ο Πούτιν) τη Μαριούπολη. Δεν υπάρχει ακόμη καμία απόδειξη ότι η Μαριούπολη χάθηκε», τόνισε. Παράλληλα, ο Μπάιντεν κάλεσε το Κογκρέσο να εγκρίνει πρόσθετη χρηματοδότηση ώστε να σταλεί και άλλη βοήθεια στο Κίεβο. «Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο χρονικό σημείο, όπου θα στήσουν (οι Ρώσοι) το σκηνικό για την επόμενη φάση αυτού του πολέμου», προειδοποίησε, διαβεβαιώνοντας ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους «ενεργούν όσο γρηγορότερα γίνεται» για να παράσχουν στην Ουκρανία τον εξοπλισμό και τα όπλα που χρειάζεται.
ΟΗΕ: Ο πόλεμος στην Ουκρανία επιδείνωσε την κατάσταση για τους πρόσφυγες σε όλο τον κόσμο
Η ένοπλη σύρραξη στην Ουκρανία επιδείνωσε τις συνθήκες για τους πρόσφυγες σε όλο τον κόσμο, ανέφερε εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR). «Η σύγκρουση επιδείνωσε περαιτέρω την κατάσταση για πολλούς από τους περίπου 84 εκατ. εκτοπισμένους σε όλο τον κόσμο, καθώς η τροφή έγινε ακόμα λιγότερη και πολύ πιο ακριβή παγκοσμίως», εξήγησε ο Ρόλαντ Μπανκ, ο εκτελών χρέη επικεφαλής του γραφείου της UNHCR στη Γερμανία, σε σχόλιά του που δημοσιεύουν σήμερα τα έντυπα του γερμανικού ομίλου μέσων ενημέρωσης Funke.
Εκατομμύρια άνθρωποι ήδη είχαν χάσει το εισόδημά τους λόγω της πανδημίας και των οικονομικών συνεπειών της και μετά βίας βγάζουν τα απαραίτητα για να ζήσουν, πρόσθεσε ο Μπανκ. Πλέον οι τιμές των τροφίμων αυξάνονται παντού, κάποιες φορές δραματικά. Οι αυξανόμενες τιμές των καυσίμων επίσης εγείρουν νέες προκλήσεις για τις ανθρωπιστικές οργανώσεις και το έργο της UNHCR, πρόσθεσε Μπανκ.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.