Η Λευκορωσία αναπτύσσει σταδιακά στρατιωτικές ειδικές δυνάμεις σε τρεις περιοχές κοντά στα νότια σύνορά της με την Ουκρανία, ανακοίνωσαν σήμερα οι λευκορωσικές ένοπλες δυνάμεις καθώς ο πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκασένκο μίλησε για τον ρόλο ρωσικών πυραύλων στην ενίσχυση της άμυνας της χώρας.
Διαβάστε ακόμη: Εγκαταλελειμμένα πτώματα Ρώσων στρατιωτών σε τρένα ψυγεία – Το Κίεβο πληρώνει τις κηδείες
Στενός σύμμαχος της Ρωσίας, η Λευκορωσία ανέφερε τον Μάρτιο ότι οι ένοπλες δυνάμεις της δεν συμμετείχαν στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία («ειδική στρατιωτική επιχείρηση» κατά την Μόσχα) αλλά η χώρα χρησίμευσε ως τόπος εκκίνησης για τη Ρωσία να στείλει χιλιάδες στρατεύματα πέρα από τα σύνορα στις 24 Φεβρουαρίου.
Το Μινσκ διαμαρτύρεται εδώ και μήνες για τις χώρες του ΝΑΤΟ που συγκεντρώνουν στρατιώτες κοντά στα σύνορά του - η Πολωνία, η Λιθουανία και η Λετονία είναι όλα κράτη μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας - και αυξάνει τον όγκο και την ένταση των δικών του στρατιωτικών γυμνασίων ως απάντηση. «Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους συνεχίζουν να ενισχύουν τη στρατιωτική τους παρουσία στα κρατικά σύνορα της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας», δήλωσε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Βίκτορ Γκουλέβιτς. «Η συσταθείσα ομάδα έχει υπερδιπλασιαστεί τους τελευταίους έξι μήνες σε ποσότητα και ποιότητα», πρόσθεσε.
Η Λευκορωσία αναπτύσσει επίσης μονάδες αντιαεροπορικής άμυνας, πυροβολικού και πυραύλων για ασκήσεις στα δυτικά, συμπλήρωσε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου. Ο Λουκασένκο τόνισε ότι η Μόσχα συμφώνησε να βοηθήσει το Μινσκ να κατασκευάσει πυραύλους παρόμοιους με τους Iskander, τους οποίους έχει χρησιμοποιήσει η Ρωσία στην Ουκρανία, και ότι επιθυμεί η Λευκορωσία να συνεχίσει να χρησιμοποιεί ρωσικής κατασκευής πυραυλικά συστήματα εδάφους-αέρος S-400 και S-300. «Είμαστε ρεαλιστές, καταλαβαίνουμε ότι δεν θα μπορέσουμε να νικήσουμε το ΝΑΤΟ. Αλλά μπορούμε να προκαλέσουμε ζημιά, ειδικά σε εκείνα τα εδάφη από τα οποία θα δεχτούμε επίθεση», είπε.
«Ο Πούτιν θέλει να μεταφέρει τον πόλεμο στην Υπερδνειστερία»
Ο Πούτιν φαίνεται πως είναι αποφασισμένος να μεταφέρει τον πόλεμο πέρα από το Ντονμπάς και στην Υπερδνειστερία, σύμφωνα με την επικεφαλής των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, Έιβριλ Χέινς. Ο Πούτιν σχεδιάζει μακροχρόνιο πόλεμο, υπολογίζοντας ότι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη θα χάσουν την αποφασιστικότητά τους.
Ακόμα και αν η Ρωσία καταφέρει να ενισχύσει τις προσπάθειές της, «δεν είμαστε σίγουροι ότι η μάχη στο Ντονμπάς θα τερματίσει αποτελεσματικά τον πόλεμο» είπε η Χέινς, επισημαίνοντας τις «μαξιμαλιστικές βλέψεις» του Ρώσου προέδρου πέρα από την Ουκρανία. «Ο Πούτιν πιθανότατα θα επιβάλει στρατιωτικό νόμο στη Ρωσία για να υποστηρίξει την πολεμική προσπάθεια στην ευρύτερη περιοχή» πρόσθεσε η επικεφαλής των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.
Η Χέινς συνέχισε, λέγοντας πως «ο αβέβαιος χαρακτήρας της μάχης... σε συνδυασμό με την πραγματικότητα ότι ο Πούτιν αντιμετωπίζει μια αναντιστοιχία μεταξύ των φιλοδοξιών του και των σημερινών συμβατικών στρατιωτικών δυνατοτήτων της Ρωσίας σημαίνει ότι οι επόμενοι μήνες θα μπορούσαν να είναι πιο απρόβλεπτοι και δυνητικά κλιμακούμενοι».
Σύμφωνα πάντως με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, ο Ρώσος πρόεδρος είναι εξαιρετικά υπολογιστής και το πρόβλημα του είναι τώρα πως «δεν έχει δρόμο να βγει» από τη σύρραξη, προσθέτοντας πως ο ίδιος και κυβέρνησή του εξετάζουν «τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό».
Νωρίτερα την Δευτέρα, ο κ. Μπάιντεν υπέγραψε νόμο που ενεργοποιεί μέτρο της εποχής του Ρούζβελτ για να επιταχυνθούν οι παραδόσεις στρατιωτικού εξοπλισμού στο Κίεβο, μιλώντας για «άλλο ένα σημαντικό εργαλείο στις προσπάθειές μας να υποστηρίξουμε την κυβέρνηση και τον λαό της Ουκρανίας στον αγώνα τους να υπερασπιστούν τη χώρα και τη δημοκρατία του έναντι του βάρβαρου πολέμου του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν».
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.