Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε θρίλερ εξελίσσεται η κατάληψη των δύο ελληνικών τάνκερ στον Περσικό Κόλπο από τις ιρανικές δυνάμεις «Φρουροί της Επανάστασης», όπου μεταξύ των ναυτικών που κρατούνται όμηροι είναι Ελληνες και ένας Κύπριος. Το γεγονός της κατάληψης των δεξαμενόπλοιων «Delta Poseidon» και «Prudent Warrior» έκαναν γνωστό οι ίδιοι οι Ιρανοί, με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC). 

Διαβάστε ακόμη: Φρουροί της Επανάστασης: Στα άδυτα του «βαθέους κράτους» του Ιράν που κατέλαβε τα ελληνικά δεξαμενόπλοια

Οπως ανέφερε το IRGC «οι ναυτικές δυνάμεις του IRGC κατέλαβαν σήμερα (σ.σ. χθες Παρασκευή) δύο ελληνικά πετρελαιοφόρα στον Περσικό Κόλπο λόγω παραβιάσεων που διαπράχθηκαν». Ωστόσο δεν κατονομάζει το είδος των παραβιάσεων το οποίο υποκίνησε την «πειρατεία». Οι ένοπλοι Ιρανοί κατέλαβαν τα δυο πλοία, με την τύχη τους αυτή τη στιγμή να είναι άγνωστη καθώς έχει – σύμφωνα και με ανακοίνωση της ΠΕΝΕΝ – σταματήσει να λειτουργεί το σύστημα γεωγραφικού εντοπισμού τους (AIS). 

Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, που μίλησε χωρίς να κατονομαστεί και τη δήλωση του οποίου επικαλείται το Associated Press, τα δύο πλοία πλησίασαν τα χωρικά ύδατα του Ιράν χωρίς να εισέλθουν σε αυτά. Στη συνέχεια, είπε ο αξιωματούχος, τα πλοία κινήθηκαν προς τη θαλάσσια περιοχή του Ιράν. Οι κινήσεις αυτές θεωρήθηκαν ύποπτες, αλλά κανένα από τα δύο πλοία δεν είχε προχωρήσει σε έκκληση για βοήθεια. 

Πριν επιβιβαστούν οι Ιρανοί στα πλοία, τα πλησίασαν με στρατιωτικά ελικόπτερα, από όπου κατέβηκαν οι κομάντος, πήραν τον έλεγχο των τάνκερ και αιχμαλώτισαν το πλήρωμά τους. Για την ακρίβεια, οι ιρανικές δυνάμεις επιβιβάστηκαν στα πλοία το απόγευμα της Παρασκευής, στο Στενό του Ορμούζ, χρησιμοποιώντας ένα ελικόπτερο και δύο ταχύπλοα, σύμφωνα με τον διαχειριστή ενός από τα πλοία, που επικαλούνται στο ρεπορτάζ τους οι «Financial Times». 

Οι εικασίες για αντίποινα 

Στο διπλωματικό θρίλερ, οι πρώτες ερμηνείες που δίνονται, συσχετίζουν την καταδρομική επίθεση των Φρουρών της Επανάστασης κατά των δύο ελληνικών πλοίων ως αντίποινα για την κατάσχεση ρωσικού πλοίου που μετέφερε πετρέλαιο από το Ιράν, τον περασμένο Απρίλιο, στην Κάρυστο. 

Υπουργείο Εξωτερικών: Είναι πράξη πειρατείας 

Οργισμένη υπήρξε η αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, προχωρώντας σε έντονο διάβημα κατά του Ιρανού πρέσβη στην Αθήνα, κάνοντας ακόμη λόγο για «βίαιη κατάληψη δύο πλοίων ελληνικής σημαίας στον Κόλπο». Το ΥΠΕΞ προειδοποίησε ότι το συμβάν επισκιάζει το διμερές πλαίσιο των διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας – Ιράν, αλλά και τη σχέση ΕΕ-Ιράν, σε μια περίοδο έντονων διεθνών διαβουλεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:

«Με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε προ ολίγου έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον Ιρανό Πρέσβη στην Αθήνα, αναφορικά με την βίαιη κατάληψη δύο πλοίων ελληνικής σημαίας στον Κόλπο.

Οι ανωτέρω πράξεις ισοδυναμούν ουσιαστικά με πράξεις πειρατείας. Ο Γενικός Γραμματέας καταδίκασε έντονα τις πράξεις αυτές, οι οποίες αντιβαίνουν θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και της Διεθνούς Ναυσιπλοΐας.

Κάλεσε για την άμεση απελευθέρωση των πλοίων και των πληρωμάτων τους. Τόνισε επίσης ότι οι πράξεις αυτές θα έχουν ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στις σχέσεις ΕΕ-Ιράν.

Συγκεκριμένα, νωρίτερα σήμερα ελικόπτερο του ιρανικού πολεμικού ναυτικού προσνηώθηκε στο ελληνικής σημαίας πλοίο Delta Poseidon το οποίο έπλεε σε διεθνή ύδατα (22 ναυτικά μίλια από τις ακτές του Ιράν) στον Κόλπο. Στη συνέχεια ένοπλοι αιχμαλώτισαν το πλήρωμα του πλοίου, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται δύο Έλληνες πολίτες.

Αντίστοιχο συμβάν αναφέρθηκε ότι συνέβη και σε άλλο πλοίο ελληνικής σημαίας, στο οποίο επέβαιναν επτά Έλληνες πολίτες, και που ευρίσκετο πλησίον των ιρανικών ακτών.

Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη προβεί σε ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας, καθώς και συμμάχων και εταίρων της Ελλάδας. Υπό το φως των ανωτέρω, το Υπουργείο Εξωτερικών συνιστά στους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν ταξίδια στο Ιράν.

Τα πλοία ελληνικής σημαίας καλούνται να ακολουθούν τις οδηγίες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με το οποίο το Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε στενό συντονισμό και συνεχή επικοινωνία». 

Κατάληψη ελληνικών τάνκερ: Αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου 

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης ζητά με ερώτησή του στην Κομισιόν την άμεση απελευθέρωση των ελληνόκτητων τάνκερ. «Ένοπλοι Ιρανοί αποβιβάστηκαν με ελικόπτερα στο Delta Poseidon της εταιρείας Delta Tankers και το κατέλαβαν. Το ίδιο συνέβη και στο Prudent Warrior της εταιρείας Polembros Shipping. Μεταξύ των πληρωμάτων που αιχμαλωτίστηκαν, βρίσκονται 9 Έλληνες ναυτικοί και στα δύο πλοία. Οι ανωτέρω πράξεις ισοδυναμούν ουσιαστικά με πράξεις κρατικής πειρατείας. Οι πράξεις αντιβαίνουν θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και της Διεθνούς Ναυσιπλοΐας», τονίζει o κ. Κεφαλογιάννης και ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε τι μέτρα προτίθεται να προβεί για την άμεση απελευθέρωση των δύο πλοίων και των ναυτικών.

Από την πλευρά του ο τομεάρχης Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Νεκτάριος Σαντορινιός χαρακτηρίζει «απαράδεκτη ενέργεια» την κατάσχεση των τάνκερ. «Η κατάσχεση των δυο ελληνικών πλοίων στο Ιράν αποτελεί μια απαράδεκτη ενέργεια από πλευράς των τοπικών αρχών, που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ως αντίποινο για την παρακράτηση ρωσικού πλοίου, με ιρανικό φορτίο, που έλαβε χώρα από τις ελληνικές αρχές πριν μέρες στην Κάρυστο», αναφέρει σε ανακοίνωσή του. Προσθέτει ότι «παρακολουθώντας με ανησυχία την εξέλιξη του περιστατικού ζητάμε από την ελληνική κυβέρνηση:

  1. Να διασφαλίσει, ως οφείλει, την ασφάλεια των Ελλήνων επιβαινόντων ναυτικών και την άμεση επιστροφή των δυο πλοίων ελληνικής σημαίας
  2. Οφείλει να ενημερώσει τον ελληνικό λαό για το νομικό πλαίσιο της παρακράτησης του ρωσικού πλοίου, καθώς και των αξιώσεων που έχουν εγερθεί κατά αυτού. Επίσης οφείλει να επιδείξει απόλυτη διαφάνεια στην ενημέρωση της κοινής γνώμης σχετικά με την επιχείρηση μεταφόρτωσης του πετρελαϊκού φορτίου από το συγκεκριμένο κατασχεθέν πλοίο». 

Επίσης ο Τομέας Ναυτιλίας του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής επισημαίνει ότι «ένα εξαιρετικά σοβαρό γεγονός συνέβη σήμερα το απόγευμα, που υπερβαίνει κάθε προηγούμενο! Οι ένοπλες δυνάμεις των φρουρών της Ιρανικής επανάστασης κατέλαβαν δύο πλοία Ελληνικών συμφερόντων, αιχμαλωτιζοντας τα πληρώματα τους, τα φορτία τους, αλλά και τα ίδια τα πλοία! Ο χώρος της Ελληνικής Ναυτιλίας παρακολουθεί με τεράστια ανησυχία τις εξελίξεις».

Τονίζει ακόμη ότι «ο τομέας Ναυτιλίας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής εκφράζει την αλληλεγγύη του στις οικογένειες των πληρωμάτων και καλεί τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής να προβεί άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες. Σε μια περίοδο έντασης σε παγκόσμιο επίπεδο, η φωνή της λογικής και της ψυχραιμίας θα πρέπει να επικρατήσει».

«Η πολιτική του “σημαιοφόρου” των αμερικανοΝΑΤΟϊκών σχεδιασμών που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση εκθέτει τη χώρα και τον ελληνικό λαό σε μεγάλους κινδύνους», τονίζει το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ. «Η επιδρομή και κατάληψη δυο ελληνικών τάνκερ από τις ιρανικές ένοπλες δυνάμεις αποτελεί εξαιρετικά σοβαρή κι επικίνδυνη εξέλιξη, ιδιαίτερα από τη στιγμή που -από ό,τι φαίνεται- έρχεται ως “αντίποινα” στην κατάσχεση ιρανικού φορτίου πετρελαίου από τις ελληνικές αρχές, κατόπιν οδηγιών των ΗΠΑ, πριν λίγες μέρες» αναφέρει το ΚΚΕ. 

«Η πολιτική του “σημαιοφόρου” των αμερικανοΝΑΤΟϊκών σχεδιασμών που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση σε όλα τα μέτωπα, μεταξύ των οποίων και οι κυρώσεις προς το Ιράν, εκθέτει τη χώρα και τον ελληνικό λαό σε μεγάλους κινδύνους, όπως αποδεικνύει και το γεγονός της κατάληψης των ελληνικών πλοίων. Αυτό που οφείλει εδώ και τώρα να κάνει η κυβέρνηση είναι να μεριμνήσει για την απελευθέρωση κι ασφαλή επιστροφή των πληρωμάτων των δύο πλοίων», τονίζει στην ανακοίνωσή του.

Τέλος η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία «καταδικάζει την βίαιη κατάληψη των δύο Ελληνόκτητων και υπό Ελληνική σημαία δεξαμενοπλοίων που έγινε την Παρασκευή 27-5-2022 το μεσημέρι σε διεθνή ύδατα του Κόλπου από τις Ιρανικές ένοπλες δυνάμεις». Όπως σημειώνει η Ομοσπονδία, «ανεξάρτητα από την όποια επικαλούμενη αιτιολογία η κατάληψη εμπορικών πλοίων και η ομηρία πληρωμάτων αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και συνιστά επικίνδυνη εξέλιξη για τη διεθνή ναυσιπλοΐα, τα πληρώματα και το διεθνές εμπόριο.

Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία καλεί την Ελληνική Κυβέρνηση και όλα τα εμπλεκόμενα διεθνή fora να προβούν επειγόντως σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να αφεθούν άμεσα ελεύθεροι όλοι οι Ναυτεργάτες που υπηρετούν στα παραπάνω πλοία και να διασφαλιστεί ο άμεσος και ασφαλής επαναπατρισμός τους».  

Ποιοι είναι οι Φρουροί της Επανάστασης

Οι Φρουροί της Επανάστασης που ανέλαβαν την ευθύνη για την κατάληψη των δύο ελληνικών πλοίων θεωρούνται ότι είναι οι θεματοφύλακες του το καθεστώς της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ενώ έχουν αρκετή δύναμη, τόσο μέσα στη χώρα, όσο και στο εξωτερικό, ιδιαίτερα όμως στη Μέση Ανατολή, όπου έχουν δραστηριοποιηθεί έντονα τα τελευταία χρόνια.

Στα τέλη του περασμένου Απριλίου οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν ότι κατέσχεσαν στον Κόλπο ένα πλοίο που μετέφερε λαθραία 250.000 λίτρα καυσίμων και συνέλαβαν επτά μέλη του πληρώματος. «Ναυτικές δυνάμεις κατέσχεσαν ένα πλοίο που μετέφερε λαθραία πετρέλαιο στον Κόλπο», δήλωσε αξιωματούχος δημοσίων σχέσεων των Φρουρών, ο Γκολαμχοσεΐν Χοσεϊνί. Εκείνο το περιστατικό είχε ακολουθήσει μια σειρά κατασχέσεων πλοίων στις θαλάσσιους οδούς στον Κόλπο, όπου παράγεται και μεταφέρεται μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πετρελαίου. Στα μέσα Απριλίου, το Ιράν είχε ανακοινώσει την κατάσχεση ενός ακόμα ξένου πλοίου που μετέφερε περισσότερα από 220.000 λίτρα λαθραία καύσιμα και τη σύλληψη των 11 μελών του πληρώματός του, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο Αγιατολάχ Χομεϊνί με την ίδρυση των Φρουρών της Επανάστασης πριν 43 χρόνια, πέτυχε δυο πράγματα. Το πρώτο ήταν να ενώσει όλες τις παραστρατιωτικές ομάδες που έδειξαν πίστη στον ίδιο τα δυο χρόνια που κράτησε η επανάσταση που έριξε τελικά τον Σάχη και το δεύτερο ήταν να «δέσει» πως θα υπήρχε ένα ένοπλο σώμα που θα προστάτευε την χώρα από εξωτερικούς αλλά και εσωτερικούς εχθρούς.

Η συμμετοχή τους στον πόλεμο Ιράν-Ιράκ (1980-88) οδήγησε στην επέκταση τόσο του ρόλου του όσο και της ισχύος του, καθιστώντας το κυρίαρχη στρατιωτική δύναμη του Ιράν, με δικό του στρατό, ναυτικό και αεροπορία και, αργότερα, με δική του πτέρυγα πληροφοριών. Αφού πέρασαν μέσα από πολλά και διάφορα κύματα οι Φρουροί γνώρισαν τεράστια άνθηση υπό την προεδρία του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ (2005-13), βετεράνου των Φρουρών. Ήταν η περίοδος που τόσο η πολιτική εκπροσώπηση όσο και η οικονομική ισχύς του IRGC διογκώθηκαν. Ήταν τότε που από «βαθύ κράτος» έγινε «κράτος εν κράτει». 

Οι Φρουροί της Επανάστασης έχουν τεράστια οικονομική επιρροή. Σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναλυτών το 1/3 του ιρανικού ΑΕΠ παράγεται από επιχειρήσεις που ελέγχονται από την οργάνωση. Το Reuters το 2019 είχε γράψει για τους Φρουρούς πως είναι «μια βιομηχανική αυτοκρατορία με τεράστια πολιτική επιρροή». Υπολογίζεται πως σήμερα οι Φρουροί της Επανάστασης διαθέτουν μια δύναμη περίπου 250.000 ανδρών!

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.