Οι ΗΠΑ δίνουν το «ΟΚ» για να ξεκινήσει η τροφοδοσία της Ευρώπης με πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα, με στόχο να απεμπλακεί η «Γηραιά Ηπειρος» από τη σχέση εξάρτησης που έχει με τη Ρωσία. Οπως αναφέρει το Reuters σε αποκλειστικό του δημοσίευμα η ιταλική εταιρεία πετρελαίου Eni SpA και η ισπανική Repsol SA θα μπορούσαν να αρχίσουν να στέλνουν πετρέλαιο Βενεζουέλας στην Ευρώπη ακόμα και μέσα στον επόμενο μήνα για να αντισταθμίσουν το ρωσικό αργό.
Οι πληροφορίες αντλούνται από 5 αξιωματούχους που αναφέρουν στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο ότι ο Μπάιντεν ρίχνει νερό στο κρασί του για χάρη της Ευρώπης και κυρίως για να βλάψει τον Πούτιν, «παγώνοντας» τις κυρώσεις που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ εδώ και δύο χρόνια στη Βενεζουέλα.
Ο όγκος του πετρελαίου που αναμένεται να λάβουν η Eni και η Repsol δεν είναι μεγάλος, είπε ένας εξ αυτών και οποιαδήποτε επίδραση στις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου θα είναι μέτρια. Ωστόσο, το «πράσινο φως» της Ουάσιγκτον για την επανέναρξη των ροών πετρελαίου της Βενεζουέλας προς την Ευρώπη θα μπορούσε να δώσει μια συμβολική ώθηση στον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο.
Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έδωσε το σύνθημα στις δύο εταιρείες να συνεχίσουν τις αποστολές. Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ελπίζει ότι το αργό πετρέλαιο της Βενεζουέλας μπορεί να βοηθήσει την Ευρώπη να μειώσει την εξάρτησή της από τη Ρωσία και να ανακατευθύνει ορισμένα από τα φορτία της Βενεζουέλας από την Κίνα. Το να παρακινηθεί ο Μαδούρο να ξαναρχίσει τις πολιτικές συνομιλίες με την αντιπολίτευση της Βενεζουέλας είναι ένας άλλος στόχος, είπαν δύο από τους ανθρώπους στο Reuters.
Οι δύο ευρωπαϊκές εταιρείες ενέργειας, οι οποίες έχουν κοινοπραξίες με την κρατική εταιρεία πετρελαίου της Βενεζουέλας PDVSA, μπορούν να υπολογίζουν τα αργά φορτία ως «απάντηση» σε απλήρωτα χρέη και καθυστερημένα μερίσματα, ανέφεραν οι πηγές που επικαλείται το Reuters. Ο όρος που έθεσαν οι Αμερικανοί είναι «το πετρέλαιο να πάει στην Ευρώπη αποκλειστικά, πουθενά αλλού».
Η Ουάσιγκτον πιστεύει ότι η PDVSA δεν θα ωφεληθεί οικονομικά από αυτές τις συναλλαγές χωρίς μετρητά, σε αντίθεση με τις τρέχουσες πωλήσεις πετρελαίου της Βενεζουέλας στην Κίνα, είπε αυτό το πρόσωπο. Η Κίνα δεν έχει υπογράψει τις δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία και συνέχισε να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο παρά τις εκκλήσεις των ΗΠΑ. Οι εξουσιοδοτήσεις ήρθαν τον περασμένο μήνα, αλλά λεπτομέρειες και περιορισμοί μεταπώλησης δεν έχουν αναφερθεί προηγουμένως. Η Eni (ENI.MI) αρνήθηκε να σχολιάσει, επικαλούμενη μια πολιτική μη σχολιασμού «σε θέματα πιθανής εμπορικής ευαισθησίας». Η Repsol (REP.MC) δεν απάντησε σε αιτήματα για σχολιασμό.
Η αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας, Ντέλσι Ροντρίγκεζ, έγραψε στο Twitter τον περασμένο μήνα ότι ήλπιζε ότι οι πρωτοβουλίες των ΗΠΑ «θα ανοίξουν το δρόμο για την πλήρη άρση των παράνομων κυρώσεων που επηρεάζουν ολόκληρο τον λαό μας». Η Κίνα έχει γίνει ο μεγαλύτερος πελάτης για το πετρέλαιο της Βενεζουέλας, με έως και το 70% των μηνιαίων αποστολών που προορίζονται για τα διυλιστήρια της.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.