Η Φρίντα Κάλο ήταν πολλά πράγματα. Όποιος προσπαθήσει να της βάλει μια μόνο ταμπέλα προκειμένου να την περιγράψει είναι δεδομένο πως θα αποτύχει με πάταγο. Η Φρίντα Κάλο ήταν πάνω απ' όλα μια μαχήτρια της ζωής που δεν το έβαλε κάτω ακόμα και όταν όλα πήγαιναν στραβά. Η σπουδαία Μεξικανή ζωγράφος γεννήθηκε μια ημέρα σαν σήμερα. Ή και όχι;
Μια ζωή γεμάτη εμπόδια
Η Μαγκνταλένα Κάρμεν Φρίντα Κάλο ι Καλντερόν γεννήθηκε στις 6 Ιουλίου 1907 στο χωριό Κογιοακάν, που σήμερα αποτελεί τμήμα του ιστορικού κέντρου της Πόλης του Μεξικού, της πρωτεύουσας του Μεξικού. Η ίδια βέβαια με το πέρασμα του χρόνου και αφού είχε βρει την, αυτό που σχηματικά θα λέγαμε, πολιτική της ταυτότητα, έλεγε παντού πως είχε γεννηθεί στις 7 Ιουλίου 1910. Όχι, δεν το έκανε για να λέει πως είναι νεότερη. Η Κάλο ήταν η τελευταία γυναίκα πάνω στον πλανήτη που θα είχε ανάγκη κάτι τέτοιο. Το έκανε επειδή το 1910 ξεκίνησε η Μεξικανική επανάσταση η οποία κράτησε 10 χρόνια.
Κάτι ανάλογο έκανε και με τις ρίζες του πατέρας της ο οποίος ήταν Γερμανός με Ουγγρικές ρίζες. Η δήθεν εβραϊκή καταγωγή του πατέρα της ήταν ένα ακόμα εφεύρημα της Κάλο το οποίο εξυπηρετούσε το αντιναζιστικό πνεύμα της κομμουνίστριας ζωγράφου!
Τα εμπόδια στη ζωή της Φρίντα ξεκίνησαν από μικρή ηλικία. Ήταν μόλις 6 ετών όταν ήρθε αντιμέτωπη με την πολιομυελίτιδα. Η ασθένεια διατάραξε την παιδική της ηλικία και την έκανε να μην μπορεί να χρησιμοποιήσει μέρος του δεξιού της ποδιού. Επιπλέον, το δεξί της πόδι σταμάτησε να μεγαλώνει. Οι συμμαθητές της την αποκαλούσαν με το παρατσούκλι «Frida la coja», δηλαδή Φρίντα η κουτσή.
Αυτό όμως δεν την εμπόδισε. Σε ηλικία 16 ετών καταφέρνει να είναι ανάμεσα στα 35 παιδιά (σε σύνολο 2000) που έγιναν δεκτά στο καλύτερο σχολείο της περιοχής της: Στο Εθνικό Προπαρασκευαστικό Σχολείο της Πόλης του Μεξικού. Στόχος της είναι να σπουδάσει ιατρική. Εκεί συναντά για πρώτη φορά τον Ντιέγκο Ριβέρα, που ζωγράφιζε μια τοιχογραφία στο αμφιθέατρο της σχολής.
Στα 18 της η Φρίντα έρχεται πάλι αντιμέτωπη με την σκληρή μοίρα της. Ενώ βρίσκεται σε αστικό λεωφορείο ένα φορτηγό πέφτει πάνω του με δύναμη. Η σύγκρουση ειναι σφοδρη. Η Κάλο είναι από αυτούς που τραυματίζονται σοβαρότερα. Καθηλώθηκε στο κρεβάτι και χρειάστηκε να κάνει πάνω από 30 χειρουργεία! Ουσιαστικά ουδέποτε συνήλθε από εκείνο το τροχαίο.
Αλλά ούτε αυτό δεν την εμπόδισε. Εγκατέλειψε τα όνειρα για την ιατρική και βρήκε το δικό της, προσωπικό σωσίβιο στην Τέχνη. Στη ζωγραφική. Ξεκινά μαθήματα ζωγραφικής. Το 1929 θα δείξει τα έργα της στον Ντιέγκο Ριβέρα και την ίδια χρονιά θα... παντρευτούν.
Η γυναίκα που επαναστάτησε
Η Φρίντα αλλάζει εμφάνιση υιοθετώντας το ντύσιμο των ιθαγενών Τεχουάνα, που θα γίνει το σήμα κατατεθέν της. Λουλουδάτο κεφαλομάντηλο, χαλαρή μπλούζα, χρυσά κοσμήματα και μακρόστενη πτυχωτή φούστα.
Το 1928 γίνεται μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος του Μεξικού. Το 1937, προσέφερε πολιτικό άσυλο στον κομμουνιστή επαναστάτη Λεόν Τρότσκι και τη γυναίκα του. Πάλεψε για τη χειραφέτηση των γυναικών και ήθελε να γίνει η φωνή τους. Χρησιμοποιώντας τη ζωγραφική ως μέσο έκφρασης των πολιτικών της μηνυμάτων, διακήρυξε με τόλμη την αντιαμερικανική στάση της.
Τα ερωτικά της ήταν εξίσου θυελλώδη. Παραμένει δίπλα στον Ντιέγκο Ριβέρα παρότι και οι δύο έχουν εραστές. Ο Λέον Τρότσκι και η Ζοζεφίν Μπέικερ είναι οι πιο διάσημοι δικοί της, ενώ ανάμεσα στις ερωμένες του ζωγράφου συγκαταλέγεται μέχρι και η μικρότερη αδελφή της Φρίντα, Κριστίνα.
Από το 1930 έως το 1933 Κάλο και Ριβέρα έζησε στις ΗΠΑ, όπου ο ζωγράφος είχε λάβει παραγγελίες από διάφορες πόλεις για να ζωγραφίσει τοιχογραφίες. Κατά την διάρκεια της παραμονής της η Κάλο είχε δύο δύσκολες εγκυμοσύνες που κατέληξαν σε αποβολές.
Το 1943, η Κάλο διορίστηκε καθηγήτρια ζωγραφικής στην Σχολή Καλών Τεχνών « La Esmeralda». Η υγεία της όμως διαρκώς χειροτέρευε και έβρισκε ανακούφιση στο αλκοόλ και τα ναρκωτικά. Το 1953 θα πραγματοποιηθεί η πρώτη της ατομική έκθεση στην Πόλη του Μεξικού, ενόσω η ίδια βρίσκεται στο νοσοκομείο. Φτάνει στα εγκαίνια με ασθενοφόρο και ξαπλωμένη σε ένα κρεβάτι στο κέντρο της αίθουσας συζητά με τους επισκέπτες.
Στις 13 Ιουλίου 1954, πεθαίνει από πνευμονική εμβολή, σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή. Υπερβολική δόση ηρεμιστικών, θα είναι η ανεπίσημη και ανεπιβεβαίωτη, μέχρι σήμερα, φήμη.
Το περίφημο Casa Azul (το γαλάζιο σπίτι) εκεί που γεννήθηκε και πέθανε η σπουδαία αυτή γυναίκα, είναι πλέον «Μουσείο της Φρίντα Κάλο», αποτελεί ένα πολύ δημοφιλές αξιοθέατο στο Μεξικό. Οι στάχτες της βρίσκονται στο κρεβάτι της μέσα σε ένα δοχείο που φέρει το σχήμα του προσώπου της.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.