Μενού
  • Α-
  • Α+

Ολο και περισσότερο ανησυχούν οι κυβερνήσεις δυτικών χωρών για την ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων ανάμεσα στην Τουρκία και τη Ρωσία και προειδοποιούν για τον κίνδυνο η Τουρκία να πληγεί από μέτρα αντιποίνων (σ.σ. κυρώσεις), αν βοηθήσει την Ρωσία να παρακάμψει τις δικές της κυρώσεις, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα των Financial Times. Και αυτό, γιατί μόλις πριν από 24 ώρες, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν να ενισχύσουν την συνεργασία τους στους τομείς των μεταφορών, της γεωργίας, των χρηματοοικονομικών και των κατασκευών. 

Διαβάστε ακόμη: Ρωσία: Συμφωνία Πούτιν – Ερντογάν για ενίσχυση της οικονομικής και ενεργειακής συνεργασίας

Χαρακτηριστικά, έξι δυτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν στους Financial Times ότι ανησυχούν για την συμφωνία αυτή. Αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε πως το μπλοκ των 27 κρατών - μελών παρακολουθεί «όλο και πιο στενά» την συνεργασία των δύο πλευρών, εκφράζοντας την ανησυχία του για τις όλο και πιο στενές εμπορικές σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία. Ένας άλλος περιέγραψε τη συμπεριφορά της Τουρκίας προς τη Ρωσία ως «καιροσκοπική» προσθέτοντας ότι «προσπαθούμε να κάνουμε τους Τούρκους να λάβουν σοβαρά τις ανησυχίες μας».

«Μην γίνετε αγωγός παράνομων ρωσικών χρημάτων»

Το ρεπορτάζ της εφημερίδας υπογραμμίζει την επανειλημμένη και σαφή θέση της Ουάσιγκτον προς κάθε χώρα που σκέφτεται να βοηθήσει τη Μόσχα να αποφύγει τις κυρώσεις, χαρακτηρίζοντας από την άλλη την ΕΕ ως «πιο επιφυλακτική» στο συγκεκριμένο σημείο. Μάλιστα, υπενθυμίζεται η συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Wally Adeyemo με Τούρκους αξιωματούχους και τραπεζίτες τον Ιούνιο στην Κωνσταντινούπολη, για να τους προειδοποιήσει να μην γίνουν αγωγός παράνομων ρωσικών χρημάτων.

Ιδιαίτερης αναφοράς χρήζει και η πρόταση ανώτερου αξιωματούχου προς τις δυτικές κυβερνήσεις να καλέσουν εταιρείες και τράπεζες να αποχωρήσουν από την Τουρκία, αν ο Ερντογάν τηρήσει τις χθεσινές δεσμεύσεις του προς τον Πούτιν. Συγκεκριμένα, φέρεται να είπε ότι τα κράτη που έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα θα μπορούσαν να στραφούν κατά της Άγκυρας «καλώντας τις δυτικές εταιρείες, είτε να αποχωρήσουν από την Τουρκία είτε να συρρικνώσουν τις σχέσεις τους με αυτή, λόγω του κινδύνου που θα δημιουργούσε η Τουρκία σε περίπτωση που επεκτείνει τις σχέσεις της με τη Ρωσία». Σύμφωνα πάντα με τους Financial Times, η πρόταση αυτή απορρίφθηκε, καθώς αμφισβητήθηκε η πρακτική και η νομική της εφαρμογή.

Άλλος Ευρωπαίος αξιωματούχος πάντως δεν απέκλεισε «ενδεχόμενες αρνητικές ενέργειες αν η Τουρκία έρθει πολύ κοντά με τη Ρωσία», ενώ ισχυρίστηκε ότι ορισμένα μεμονωμένα κράτη-μέλη θα μπορούσαν να αναλάβουν δράση. «Θα μπορούσαν για παράδειγμα να ζητήσουν περιορισμούς στη χρηματοδότηση του εμπορίου ή να ζητήσουν από τις μεγάλες χρηματοπιστωτικές εταιρείες να μειώσουν τη χρηματοδότηση τουρκικών εταιρειών».

Ερντογάν: «Θα αγοράζουμε αέριο σε ρούβλια»

Από την πλευρά, του ο Τούρκος πρόεδρος μόλις σήμερα επιβεβαίωσε ότι οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στην Τουρκία θα πληρωθούν σε ρούβλια, κάτι που μετέδωσαν τα τουρκικά ΜΜΕ. «Μια θετική πτυχή της επίσκεψής μας στο Σότσι είναι η συμφωνία μας με τον Πούτιν για το ρούβλι. Οι συναλλαγές μας σε ρούβλια θα εξασφαλίσουν οφέλη για την Τουρκία και τη Ρωσία», δήλωσε ο αρχηγός του τουρκικού κράτους σε δημοσιογράφους κατά την πτήση επιστροφής του από το Σότσι στην νότια Ρωσία, όπου συνάντησε χθες Παρασκευή τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν ότι οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στην Τουρκία «θα πληρωθούν εν μέρει σε ρούβλια», ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ.

Ο ρόλος της συνάντησης του Σότσι

Κατά τη συνάντηση της Παρασκευής, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να «ενισχύσουν τις εμπορικές ανταλλαγές» μεταξύ των χωρών τους και «να ανταποκριθούν στις αμοιβαίες προσδοκίες στους τομείς της οικονομίας και της ενέργειας», σύμφωνα με κοινή τους δήλωση, την οποία έδωσε στη δημοσιότητα το Κρεμλίνο. Πούτιν και Ερντογάν υποστήριξαν κυρίως τη θέσπιση «συγκεκριμένων μέτρων» για την ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς των μεταφορών, της γεωργίας, της βιομηχανίας και των οικονομικών, καθώς και στον τουρισμό. Από την πολιτική σκοπιά οι δύο ηγέτες τόνισαν «...την καθοριστική σημασία των σχέσεων ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας για τη διασφάλιση της περιφερειακής και διεθνούς σταθερότητας», διευκρινίζει η ανακοίνωση.

Κατά την έναρξη της συνάντησής τους στο ρωσικό θέρετρο του Σότσι, ο επικεφαλής του Κρεμλίνου ευχαρίστησε τον Τούρκο πρόεδρο για τις προσπάθειές του που κατέστησαν δυνατή την εξεύρεση συμφωνίας μεταξύ της Μόσχας και της Ουκρανίας όσον αφορά τις παραδόσεις των ουκρανικών σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας. «Χάρη στην άμεση συμμετοχή σας και τη μεσολάβηση της γραμματείας του ΟΗΕ, το πρόβλημα σε σχέση με τις παραδόσεις των ουκρανικών σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας επιλύθηκε. Οι παραδόσεις έχουν ήδη αρχίσει και θα ήθελα να σας ευχαριστήσω γι' αυτό», δήλωσε.

Υπογράμμισε ακόμα τον ρόλο της Άγκυρας στη διαμετακόμιση του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, μέσω του αγωγού φυσικού αερίου TurkStream. «Οι Ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει να είναι ευγνώμονες στην Τουρκία γιατί διασφαλίζει την αδιάλειπτη διαμετακόμιση του ρωσικού φυσικού αερίου», είπε ο Πούτιν.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.