Ας ξεκινήσουμε με τις συστάσεις για τους μη μυημένους. Οι Mayhem είναι ένα νορβηγικό Black Metal συγκρότημα. Για την ακρίβεια είναι οι θρύλοι του συγκεκριμένου μουσικού ιδιώματος καθώς πάνω στη μουσική τους στήθηκε μια ολόκληρη σχολή στην οποία «φοίτησαν» εκατοντάδες μπάντες τα επόμενα χρόνια.
Οι Mayhem, ωστόσο, πέρα απ' όλα τα άλλα κατέχουν και ένα μαύρο ρεκόρ που μάλλον δύσκολα μπορεί να «σπάσει» οποιοδήποτε άλλο συγκρότημα, οποιουδήποτε ιδιώματος, οπουδήποτε στη Γη. Είναι το μοναδικό συγκρότημα στον πλανήτη που όταν το 1994 κυκλοφόρησε το εμβληματικό άλμπουμ «De Mysteriis Dom Sathanas» ένας από τους μουσικούς είχε δολοφονηθεί, ένας άλλος είχε αυτοκτονήσει ενώ ο τρίτος (από τα συνολικά πέντε μέλη) βρισκόταν στη φυλακή για την άγρια δολοφονία του πρώτου! Πρόκειται ξεκάθαρα για έναν δίσκο για τον οποίο κυριολεκτικά... σκοτώθηκαν να τον βγάλουν.
Ζωή «βγαλμένη» μέσα από το πιο αληθινό θρίλερ
Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, η νεολαία της Νορβηγίας κινείται στους ρυθμούς του Black Metal. Τηρουμένων των αναλογιών είναι κάτι ανάλογο με αυτό που έγινε μερικά χρόνια νωρίτερα στη Βρετανία με τους Punks. Απλά στη Νορβηγία δεν έβλεπες «μοϊκάνες», πολύχρωμα λοφία, σκισμένα τζιν και μπουφάν γεμάτα παραμάνες.
Έβλεπες πιτσιρικάδες με μακριά μαλλιά και μάτια γεμάτα μίσος, ντυμένους στα μαύρα, με μπλούζες που είχαν πάνω τους ανάποδους σταυρούς, πεντάλφες και τράγους. Αυτοί οι οργισμένοι πιτσιρικάδες δεν... άραζαν στις πλατείες, προτιμούσαν να κινούνται στο σκοτάδι και να καίνε εκκλησίες! Είναι ενδεικτικό πως μόνο την περίοδο 1992-1996 πυρπολήθηκαν στη Νορβηγία πάνω από 100 χριστιανικές εκκλησίες.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, τρία νεαρά αγόρια από το Όσλο αποφασίσουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να φτιάξουν μια από τις δεκάδες Black Metal μπάντες που δημιουργούνταν εκείνη την εποχή. Μόνο που οι Mayhem (όπως αποφάσισαν να ονομαστούν) ήθελαν να κάνουν θόρυβο. Και τον έκαναν.
Στις 8 Απριλίου του 1991 ο τραγουδιστής του συγκροτήματος Per Yngve Ohlin (που είχε το προσωνύμιο «Dead» δηλαδή νεκρός), αυτοκτόνησε στο σπίτι που μοιράζονταν με την μπάντα. Βρέθηκε νεκρός με τις φλέβες του κομμένες και με ανοιχτό το κεφάλι αφού αυτοπυροβολήθηκε με κυνηγετική καραμπίνα η οποία ανήκε στον κιθαρίστα του συγκροτήματος Oystein Aarseth. Ο «Euronymous» όπως ήταν γνωστός ο κιθαρίστας, ήταν αυτός που βρήκε τον τραγουδιστή του συγκροτήματος. Και κάπου εδώ ξεκινάει το θρίλερ. πριν καλέσει την αστυνομία πήγε σε ένα κοντινό κατάστημα και αγόρασε μια φωτογραφική μηχανή μίας χρήσης. Επέστρεψε στο σπίτι και αφού έκανε μερικές… διορθώσεις στο χώρο (όπως ο ίδιος είπε αργότερα «τακτοποίησε» το μαχαίρι και την καραμπίνα δίπλα στον αυτόχειρα), φωτογράφισε το πτώμα. Η φωτογραφία αυτή έγινε αργότερα το εξώφυλλο του bootleg live album «Dawn of the Black Hearts»!
Επιπλέον, λέγεται, και σε μεγάλο βαθμό έχει επιβεβαιωθεί πως ο «Euronymous» είχε κάνει στιφάδο τα κομμάτια του εγκεφάλου του Ohlin και έφτιαξε κολιέ με κομμάτια του κρανίου του.
Η άγρια δολοφονία που συγκλόνισε τον κόσμο της μουσικής
Οι Mayhem είχαν καταφέρει να συγκεντρώσουν πάνω τους όλα τα βλέμματα. Ταυτόχρονα με όλα τα παραπάνω έπαιζαν και μουσική και είχαν αναδειχθεί σε ένα από τα δυνατότερα «χαρτιά» του Black Metal. Μια ημέρα σαν σήμερα, ωστόσο, τα πάντα άλλαξαν. Ο Varg Vikernes (ο οποίος στο μεταξύ είχε μπει στο συγκρότημα) ταξίδεψε 518 χιλιόμετρα από το Μπέρκεν μέχρι το Όσλο προκειμένου να... τσακωθεί με τον «Euronymous» για τα οικονομικά του συγκροτήματος (ή κατά άλλους για το ποιος θα έχει την πρωτοκαθεδρία σε μια μουσική σκηνή που καθημερινά γινόταν και μεγαλύτερη). Η κατάσταση ανάμεσα στους δυο ξέφυγε και έτσι ο Varg Vikernes στην κυριολεξία κατέσφαξε τον «Euronymous». Σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση το θύμα είχε δεχθεί 23 μαχαιριές σε διάφορα σημεία του σώματος του. Δύο στο κεφάλι, πέντε στο λαιμό, και 16 φορές στην πλάτη!
Λίγες ημέρες αργότερα ο Vikernes (που συμμετείχε στο γκρουπ ως «Count Grishnackh») συνελήφθη και τον Μάιο του 1994 καταδικάστηκε σε 21 χρόνια για τη δολοφονία του «Euronymous» και τους εμπρησμούς τεσσάρων εκκλησιών. Ένας από αυτούς τους εμπρησμούς είχε προκαλέσει τεράστια αίσθηση στη Νορβηγία αφού επρόκειτο για έναν ιστορικότερους ναούς της χώρας, τον περίφημο Fantoft Stave στο Μπέρκεν, που χτίστηκε το 1150! Ο εμπρησμός είχε γίνει στις 6 Ιουνίου 1992. Ο δράστης τότε δεν είχε συλληφθεί αλλά όλοι θεωρούσαν βασικό ύποπτο τον Vikernes. Εκείνος κρατούσε το στόμα του κλειστό μέχρι που τον συνέλαβαν για τον φόνο του «Euronymous». Τότε, προφανώς, ο Vikernes…. «απελευθερώθηκε» και έβαλε τη φωτογραφία της καμμένης εκκλησίας Fantoft, στο εξώφυλλο στο album Aske (στα Νορβηγικά σημαίνει τέφρα) του one man band συγκροτήματος Burzum!
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.