Στο πένθος βυθίστηκε και επίσημα η Βρετανία μετά την ανακοίνωση του θανάτου της βασίλισσας Ελισάβετ σε ηλικία 96 ετών στο κάστρο του Μπαλμόραλ. Την ανακοίνωση έκανε μέσα από τον επίσημο λογαριασμό της στο Instagram η βασιλική οικογένεια. «Η βασίλισσα πέθανε ειρηνικά στο Balmoral σήμερα το απόγευμα. Ο βασιλιάς και η βασιλική σύζυγος θα παραμείνουν στο Balmoral απόψε και θα επιστρέψουν αύριο στο Λονδίνο». Με την ανακοίνωση του θανάτου της, ενεργοποιείται, σύμφωνα με το πρωτόκολλο, η επιχείρηση «Γέφυρα του Λονδίνου», η οποία λεπτομερώς ορίζει όλα όσα προβλέπονται τα επόμενα 24ωρα, μέχρι την ταφή της μονάρχη, που βρέθηκε στο θρόνο της Γηραιάς Αλβιόνας για 70 ολόκληρα χρόνια.
Οταν η μονάρχης αφήνει την τελευταία της πνοή, για 12 μέρες η χώρα βυθίζεται σε πένθος. Τράπεζες και χρηματιστήριο κλείνουν και ουσιαστικά η χώρα σχεδόν παραλύει, αφού σχεδόν κανένας δεν πηγαίνει στη δουλειά. Ειδικά, την ημέρα της κηδείας, η απώλεια στο ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν) θα είναι μεταξύ του 1,2 και 6 δισεκατομμυρίων λιρών, χώρια το κόστος των εκδηλώσεων και της κηδείας.
Τι αλλάζουν σε εθνικό ύμνο και νομίσματα
Επίσης, το πρωτόκολλο προβλέπει αρκετές αλλαγές, από τη στιγμή που φεύγει από τη ζωή η Βασίλισσα και τη διαδέχεται ο Κάρολος, όπως για παράδειγμα, να αλλαχτούν οι στίχοι του εθνικού ύμνου της Μεγάλης Βρετανίας και από «Queen» να γίνει ξανά σε «King». Η σορός της θα παραμείνει σε λαϊκό προσκύνημα στο Westminster Hall για τρεις μέρες, ενώ η κηδεία της θα γίνει 12 μέρες, μετά το θάνατό της. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση θα διασφαλίσει ότι όλες οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες μέσα σε δέκα λεπτά, για ν' αποφύγουν ένα κύμα δημόσιας οργής. Το υπουργείο Μεταφορών έχει ήδη ειδοποιηθεί ότι το Λονδίνο θα είναι γεμάτο, για πρώτη φορά τόσο πολύ στην ιστορία του, με τρένα και λεωφορεία γεμάτα με ανθρώπους που θα ταξιδέψουν στην πρωτεύουσα για να θρηνήσουν τη βασίλισσα, ενώ γεμάτα θα είναι τα ξενοδοχεία και όλα τα καταλύματα.
Από την πλευρά της η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε ότι τα χαρτονομίσματα με την εικόνα της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ παραμένουν σε ισχύ μετά τον θάνατό της. «Μια νέα ανακοίνωση σχετικά με τα υπάρχοντα χαρτονομίσματα της Τράπεζας της Αγγλίας θα ακολουθήσει μόλις ολοκληρωθεί η περίοδος του πένθους», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση. Η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ ήταν η πρώτη μονάρχης που απεικονίστηκε σε χαρτονομίσματα της Τράπεζας της Αγγλίας. «Με βαθιά θλίψη πληροφορήθηκα τον θάνατο της Μεγαλειότητάς της, της βασίλισσας. Εκ μέρους όλων στην Τράπεζα (της Αγγλίας) θα ήθελα να εκφράσω βαθύτατα συλλυπητήρια στη βασιλική οικογένεια», δήλωσε ο διοικητής Άντριου Μπέιλι.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.