Για τους νέους της εποχής εκείνης ήταν η προσωποποίηση της αντίδρασης και της επανάστασης. Για τις κοπέλες ήταν ο ομορφότερος άνδρας που πέρασε ποτέ από τον πλανήτη. Για τα αγόρια ήταν αυτός που θα ήθελαν να μοιάσουν. Ο Τζέις Ντιν ήταν κάτι παραπάνω από ηθοποιός. Ήταν ένα σύμβολο της εποχής του. Ένα φαινόμενο. Είχε την ικανότητα χωρίς να κάνει το παραμικρό να γίνεται το επίκεντρο της προσοχής. Μαγνήτιζε τα βλέμματα. Αγαπούσε πολύ τα αυτοκίνητα και την ταχύτητα. Προτιμούσε να τρέχει σε πίστες. Φοβόταν τους αυτοκινητόδρομους. Και εκεί, τελικά, μια ημέρα σαν σήμερα, έχασε τη ζωή του. Το «φως» του έσβησε μέσα σε μια άμορφη μάζα σιδερικών. Μέσα στην αγαπημένη του Πόρσε.
Το φαινόμενο του κινηματογράφου που έκανε μόλις τρεις ταινίες
Ο Τζέιμς Μπάιρον Ντιν, όπως ήταν το πλήρες του όνομα, γεννήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου 1931 στην Ιντιάνα των ΗΠΑ. Ουσιαστικά μεγάλωσε με τους θείους του αφού όταν ήταν μόλις οκτώ χρονών η μητέρα του πέθανε, ενώ ο πατέρας του, τους είχε εγκαταλείψει χρόνια πριν. Αντίθετα, με αυτό που θα ενσάρκωνε στους ρόλους του, ο Ντιν δεν ήταν αυτό που θα λέγαμε ατίθασο παιδί. Ήταν μετρημένος και είχε σαν μέντορά του ένα Μεθοδιστή πάστορας ο οποίος ήταν αυτός που ανακάλυψε τις καλλιτεχνικές προοπτικές που είχε ο Ντιν. Ο πάστορας θα τον κάνει να αγαπήσει το θέατρο. Ο νεαρός θα βρεθεί στη Νέα Υόρκη για να κυνηγήσει το όνειρό του. στο περίφημο Actors Studio να παίρνει μαθήματα υποκριτικής με την περιβόητη Μέθοδο του Λι Στράσμπεργκ.
Αρχικά ο Ντιν θα κάνει πολλά διαφημιστικά, λόγω της εμφάνισής του, παίζει κάποια ρολάκια σε σίριαλ, ενώ θα του δοθεί και η ευκαιρία να πατήσει το σανίδι του Μπρόντγουεϊ, στην παράσταση «Οι Ανήθικοι», ένα θεατρικό του Αντρέ Ζιντ.Αυτή ακριβώς η εμφάνισή του θα είναι που θα του ανοίξει το δρόμο για το Χόλιγουντ. Ο σπουδαίος Ηλίας Καζάν ήθελε ένα νεαρό ηθοποιό για να πρωταγωνιστήσει στο δραματικό φιλμ «Ανατολικά της Εδέμ». Αρχικά επεδίωξε να κλείσει είτε τον Μάρλον Μπράντο είτε τον Μοντγκόμερι Κλιφτ, αλλά ο σεναριογράφος Πολ Όσμπορν και ο Τζον Στάινμπεκ, στου οποίου το ομώνυμο βιβλίο θα στηριζόταν το σενάριο της ταινίας, τον έπεισαν να πάρει τον Ντιν για τον ρόλο του μοναχικού και περιθωριακού επαναστάτη Καλ Τρσακ. Για το ρόλο του αυτό ο Ντιν θα κερδίσει μια υποψηφιότητα για Όσκαρ.
Μέσα στο 1955, εκτός από την «Εδέμ», ο Τζέιμς Ντιν γύρισε και την ταινία ορόσημο τόσο για τον ίδιο όσο και για μια ολόκληρη γενιά. Το εμβληματικό, πλέον σήμερα, «Επαναστάτης χωρίς Αιτία». Ο Ντιν γίνεται το απόλυτο ίνδαλμα της νεολαίας, με τους πιτσιρικάδες να ντύνονται, να μιλούν, να συμπεριφέρονται όπως αυτός. Η φήμη του, πλέον, έχει εκτοξευθεί σε αδιανόητα ύψη και μέσα στο 1955 προλαβαίνει να γυρίσει και τρίτη ταινία. Αυτή τη φορά συμμετάσχει στον «Γίγα» του Τζορτζ Στίβενς, δίπλα στους πρωταγωνιστές Ελίζαμπεθ Τέιλορ και Ροκ Χάτσον. Ο σεναριογράφος Ουίλιαμ Μπαστ, που υπήρξε ένας από τους πιο στενούς φίλους του Ντιν, έχει αναφέρει πολλές φορές ότι δεν έβλεπες κάτι διαφορετικό από τον ίδιο στους ρόλους του. «Αυτό που έβλεπες στη μεγάλη οθόνη, ήταν και στη ζωή του. Ένας καρδιοκατακτητής με μποέμ απόψεις, ο οποίος δεν ήταν άναρχος αλλά είχε σίγουρα αναρχική ψυχή. Έκανε τα πάντα με τον δικό του τρόπο»
Η αγαπημένη του Πόρσε και το τέλος
Η επιτυχία είναι πρωτόγνωρη. Όχι μόνο για τον Ντιν αλλά για οποιονδήποτε άλλο. Μέσα σε ένα χρόνο είχε καταφέρει να κάνει όλα όσα άλλοι θα χρειάζονταν μια ολόκληρη καριέρα για να τα πραγματοποιήσουν. Όλα, όμως, έγιναν πολύ γρήγορα. Υπερβολικά γρήγορα. Τόσο γρήγορα που από τις τρεις ταινίες που γύρισε ο Ντιν πρόλαβε να δει ολοκληρωμένη μόνο τη μία! Βέβαια και ο ίδιος ο Τζέιμς Ντιν λάτρευε την ταχύτητα. Φοβόταν, όμως, τους αυτοκινητόδρομους. Προτιμούσε να τρέχει σε πίστες. Αυτό, μάλιστα, ήταν κάτι που είχε πει και σε μια από τις τελευταίες συνεντεύξεις που είχε δώσει.
«Οι άνθρωποι λένε ότι οι αγώνες δρόμου με αυτοκίνητο είναι επικίνδυνοι. Αλλά εγώ θα εκμεταλλευτώ τις πιθανότητές μου στην αγωνιστική πίστα κάθε μέρα παρά σε έναν αυτοκινητόδρομο. Οδηγείτε προσεκτικά στον αυτοκινητόδρομο, η ζωή που σώζετε μπορεί να είναι η δική μου», είχε πει ο Ντιν. Ο ηθοποιός είχε τεράστια αγάπη για τους αγώνες αυτοκινήτων, ενώ ήταν γνωστό ότι επένδυε τα χρήματά του σε εντυπωσιακά και γρήγορα αυτοκίνητα, όπως το Triumph Tiger T110 και την περίφημη Porsche 550 Spyder (η οποία έμεινε γνωστή στην ιστορία και ως «Little Bastard»). Είχε, μάλιστα, την επιθυμία να δημιουργήσει μια καριέρα στο μηχανοκίνητο αθλητισμό. Δυστυχώς, όμως, η μοίρα είχε άλλα σχέδια για εκείνον.
Εκείνη την Πόρσε την είχε κάνει δώρο στον εαυτό του για τις επιτυχίες στον κινηματογράφο! Όταν τον είχε δει με αυτό το αυτοκίνητο η τραγουδίστρια Έρθα Κιτ του είχε πει: «Τζειμς, δε μου αρέσει αυτό το αυτοκίνητο. Θα σε σκοτώσει». Και τελικά αυτό έγινε. Μια ημέρα σαν σήμερα, στις 30 Σεπτεμβρίου 1955, έφευγε από τα γυρίσματα της τελευταίας του ταινίας και πήγαινε σε έναν αγώνα ταχύτητας σε πίστα, όταν σε μια στροφή συγκρούστηκε μετωπικά με το αυτοκίνητο ενός φοιτητή. Ο Τζέιμς Ντιν βγήκε νεκρός μέσα από την άμορφη μάζα σιδερικών. Ήταν μόλις 24 ετών όταν έχασε τη ζωή του σε εκείνο το φρικτό τροχαίο δυστύχημα. Ο βίαιος θάνατός του προκάλεσε εθνικό πένθος στη νεολαία και συνέβαλε στο να μετατραπεί σε είδωλό της, ακόμη μεγαλύτερο απ’ όσο όταν ζούσε.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.