Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε συμφωνία για το όγδοο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία κατέληξαν οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι πρεσβευτές της ΕΕ κατέληξαν σε μια γενική συμφωνία για νέες κυρώσεις που θα πλήξουν τον πόλεμο του Βλαντιμίρ Πούτιν με την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου ενός ανώτατου ορίου τιμών στις πωλήσεις ρωσικού πετρελαίου, σύμφωνα με επτά Ευρωπαίους διπλωμάτες, όπως μετέδωσε το Politico.

Πρόκειται για το 8ο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας, που προτάθηκε από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν την περασμένη εβδομάδα, αφού ο Ρώσος πρόεδρος απείλησε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα και κινητοποίησε εκατοντάδες χιλιάδες εφέδρους. Μια σειρά από χώρες της ΕΕ είχαν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τα νέα μέτρα, ειδικά για το ανώτατο όριο της τιμής του πετρελαίου, και οι λεπτομέρειες πρέπει ακόμη να υπογραφούν γραπτώς την Τετάρτη (5/10)

Οι νέες απαγορεύσεις σε εισαγωγές ρωσικών προϊόντων, αναμένεται να στερήσουν τη Ρωσία από επιπλέον 7 δισ. ευρώ, όπως είχε τονίσει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε δηλώσεις της προς τον Τύπο. Η απαγόρευση στις περισσότερες εισαγωγές αργού πετρελαίου από τη Ρωσία θα τεθεί σε ισχύ τον Δεκέμβριο και το πιο πρόσφατο σχέδιο κυρώσεων βασίζεται σε αυτά τα μέτρα. Οι εισαγωγές άνθρακα έχουν ήδη καταργηθεί και οι προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη έχουν διακοπεί σοβαρά - πρώτα από τα παιχνίδια ισχύος του Πούτιν και στη συνέχεια από το σαμποτάζ δύο υποθαλάσσιων αγωγών Nord Stream.

Η γενική συμφωνία συμφωνήθηκε στην αίθουσα σε μια συνάντηση των πρεσβευτών την Τρίτη (4/10) και η τελική έκδοση του κειμένου αναμένεται να εγκριθεί από τους πρεσβευτές την Τετάρτη (5/10), είπαν οι διπλωμάτες, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, επειδή οι συζητήσεις ήταν ιδιωτικές. Τα σχέδια μέτρων προβλέπουν τη νομική βάση του ανώτατου ορίου τιμών, το οποίο είχε προηγουμένως συμφωνηθεί από τις χώρες της G7. Δεν υπάρχει ακόμη απόφαση για την πραγματική τιμή ή το εύρος τιμών του μελλοντικού ανώτατου ορίου.

Η Μάλτα, η Ελλάδα και η Κύπρος, των οποίων οι στόλοι δεξαμενόπλοιων μεταφέρουν το μεγαλύτερο μέρος του ρωσικού πετρελαίου, ανησυχούσαν για τον αντίκτυπο του ανώτατου ορίου στις τιμές του πετρελαίου στους στόλους τους. Αυτό οδήγησε σε ορισμένες παραχωρήσεις προς αυτές τις χώρες, σύμφωνα με ένα προσχέδιο του κειμένου της Δευτέρας και το οποίο είδε το Politico.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.