Μενού
  • Α-
  • Α+

Φόβοι κλιμάκωσης του πολέμου φαίνεται πως ξεπροβάλλουν μετά την επισημοποίηση της εμπλοκής της Λευκορωσίας στις εχθροπραξίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Η ανακοίνωση από τον πρόεδρο της χώρας Αλεξάντρ Λουκασένκο, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις με την έκρηξη στη γέφυρα της Κριμαίας, φαίνεται πως αλλάζει σε μεγάλο βαθμό το τοπίο και ξεκινάει μία νέα φάση στρατιωτικών επιχειρήσεων. Η Λευκορωσία μέχρι στιγμής είχε επιτρέψει στα ρωσικά στρατεύματα να χρησιμοποιήσουν το έδαφός της για το βόρειο τμήμα της εισβολής στην Ουκρανία, από τον Φλεβάρη του 2022, έκτοτε όμως κράτησε μια «φιλορωσική» μεν, επιφυλακτική δε, στάση απέναντι στη λεγόμενη «ειδική επιχείρηση» του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Διαβάστε ακόμη: Ρωσία - Σκληραίνει τη στάση του ο Πούτιν: «Αν συνεχιστούν οι προκλήσεις θα απαντήσουμε ανάλογα»

Πλέον ο πόλεμος αποκτά νέα διάσταση, αφού έχουμε και επίσημα την εμπλοκή μιας 3ης χώρας και η Ουκρανία πλέον δέχεται επίθεση από δυο γειτονικές της χώρες, πράγμα που ενδέχεται να οδηγήσει τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να πιέσει περισσότερο για την ταχεία ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ, ή ακόμα και για την έμπρακτη και με ανθρώπινο δυναμικό στρατιωτική βοήθεια της Δύσης. Σύμφωνα με διεθνείς πολεμικούς αναλυτές, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια απρόβλεπτη κλιμάκωση του πολέμου με οδυνηρές συνέπειες. Η Δύση από την άλλη τώρα έχει να αντιμετωπίσει την εξέλιξη αυτή και στο διπλωματικό επίπεδο, αφού η πολιτική των κυρώσεων που ακολούθησε προς τη Ρωσία μετά την εισβολή, τώρα θα πρέπει να επεκταθεί και προς τη γειτονική της χώρα. Φυσικά κυρώσεις ήδη είχαν γίνει και στη Λευκορωσία, οι οποίες όμως ήταν σαφέστατα μικρότερης κλίμακας σε σχέση με αυτές που επιβλήθηκαν στη Ρωσία.

Γιατί ο Πούτιν έβαλε τον Λουκασένκο στο «παιχνίδι»

Η ανάμειξη της Λευκορωσίας στον πόλεμο έρχεται να αναδείξει το πώς έχουν εξελιχθεί τα πράγματα τους τελευταίους μήνες. Ενώ αρχικά, η Ρωσία χρησιμοποιούσε τη Λευκορωσία ως πέρασμα για τις επιθέσεις στην Ουκρανία και έδειχνε να κερδίζει τον πόλεμο, τον τελευταίο μήνα -τουλάχιστον- η κατάσταση έχει αλλάξει. Η Ουκρανία κατάφερε νίκες στο πεδίο, ανακατέλαβε ολόκληρες περιοχές και σημείωσε τεράστια πλήγματα στον ρωσικό στρατό. Ο Πούτιν πλέον αισθάνεται την ανάγκη να δυναμώσει το στράτευμά του, αλλά και να «διασπάσει» τον ουκρανικό στρατό σε διάφορα μέτωπα με σκοπό να τον αποδυναμώσει. Οι επιτυχίες της ουκρανικής αντεπίθεσης, ο κίνδυνος να χαθεί η Χερσώνα και το τελευταίο χτύπημα στην Κριμαία, έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου στο Κρεμλίνο και έτσι, ο Πούτιν προσπαθεί να συμμαζέψει το «χάος» που άφησε η ουκρανική αντεπίθεση.

Η «θερμή γραμμή» της Πολωνίας

Ωστόσο, στο σημείο που θα επιχειρήσει η Λευκορωσία υπάρχουν και άλλοι κίνδυνοι περεταίρω κλιμάκωσης, αφού εκεί βρίσκονται και τα σύνορα με την Πολωνία. Πρόκειται για μια περιοχή που αποκαλείται «Θερμή γραμμή», λόγω των κακών σχέσεων που επικρατούν μεταξύ των δύο χωρών. Η Πολωνία μάλιστα τάχθηκε από την πρώτη στιγμή αντίθετη με την πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και δεν αποκλείεται εφόσον ο Λουκασένκο επιχειρήσει στρατιωτικά κοντά στα σύνορα, να υπάρξει απάντηση από τη Βαρσοβία και να υπάρξει από τη μια στιγμή στην άλλη και... τέταρτη χώρα στον πόλεμο!

Πύραυλοι στον εναέριο χώρο της Μολδαβίας

Παράλληλα, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση από τη Μολδαβία, τρεις πύραυλοι Cruise που εκτόξευσε η Ρωσία κατά της Ουκρανία διέσχισαν τον εναέριο χώρο της. Μάλιστα κλήθηκε για εξηγήσεις ο Ρώσος πρέσβης στη χώρα, Ολεγκ Βασνέτσοφ. «Τρεις πύραυλοι Cruise που εκτοξεύθηκαν κατά της Ουκρανίας σήμερα το πρωί από ρωσικά πλοία στην Μαύρη Θάλασσα διέσχισαν τον εναέριο χώρο της Μολδαβίας. Εδωσα οδηγίες να κληθεί ο πρεσβευτής της Ρωσίας για να δώσει εξηγήσεις», έγραψε στο Twitter ο Mολδαβός υπουργός Εξωτερικών Νίκου Ποπέσκου. Ακόμη δεν έχει γίνει γνωστή η στάση που θα κρατήσει η Μολδαβία σε περίπτωση που επιχειρηθεί να παραβιαστεί ξανά ο εναέριος χώρος της χώρας. 

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Λουκασένκο: Απειλές από Πολωνία, Λιθουανία και Ουκρανία

Την ίδια ώρα, ο Αλεξάντρ Λουκασένκο γίνεται όλο και πιο προκλητικό, καθώς σε δήλωσή του προς τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τόνισε πως: «Η έκρηξη στη γέφυρα της Κριμαίας θα μοιάζει με βόλτα σε πάρκο αν αγγίξετε την επικράτειά μας»! Παράλληλα, υποστήριξε ότι πάνω από 1.000 Ρώσοι στρατιώτες θα φτάσουν άμεσα στη Λευκορωσία. Συγκεκριμένα, ο Λευκορώσος ηγέτης αφότου ανακοίνωσε ότι η Λευκορωσία και η Ρωσία θα αναπτύξουν μια κοινή στρατιωτική ομάδα εργασίας, ως απάντηση σε αυτό που αποκάλεσε «επιδείνωση της έντασης στα δυτικά σύνορα της χώρας εξαπέλυσε απειλές προς τον Ουκρανό πρόεδρο: «Έχω ήδη αναφέρει ότι η Ουκρανία δεν συζητά απλώς, αλλά σχεδιάζει χτυπήματα στο έδαφος της Λευκορωσίας. Η απάντησή μου είναι απλή: Πείτε στον Ουκρανό πρόεδρο και σε άλλους τρελούς ότι η γέφυρα της Κριμαίας θα μοιάζει με μια βόλτα στο πάρκο αν αγγίξουν έστω και ένα μέτρο της επικράτειάς μας με τα βρώμικα χέρια τους» δήλωσε ο Λουκασένκο σύμφωνα με την Belta.

Ο Λουκασένκο ισχυρίζεται ότι η Ουκρανία, μαζί με Πολωνία και Λιθουανία ετοίμαζαν επίθεση στο έδαφος της χώρας του και γι' αυτό άρχισε να ενώνει τις δυνάμεις του με αυτές της Ρωσίας. Ωστόσο, ο Λουκασένκο δεν ανέφερε πού ακριβώς θα αναπτυχθούν τα κοινά στρατεύματα. «Μην υπολογίζετε σε μεγάλο αριθμό στρατευμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Αλλά θα είναι περισσότερα από 1.000 άτομα», διευκρίνησε σύμφωνα με τον ιστότοπο Zerkalo. «Η εκπαίδευση στην Πολωνία, τη Λιθουανία και την Ουκρανία μαχητών, συμπεριλαμβανομένων Λευκορώσων ριζοσπαστών, για να πραγματοποιήσουν δολιοφθορές, τρομοκρατικές ενέργειες και στρατιωτική εξέγερση στη χώρα, μετατρέπεται σε άμεση απειλή», πρόσθεσε κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με στρατιωτικούς αξιωματούχους, κατηγορώντας την ΕΕ και τις ΗΠΑ ότι επιδιώκουν να «επιδεινώσουν την κατάσταση».

Πούτιν: «Αν συνεχίσετε, θα απαντήσουμε»

Εξάλλου, τη Δευτέρα, ο Ρώσος πρόεδρος αποφάσισε να κάνει ακόμη πιο σκληρή τη στάση της η Ρωσία απέναντι στην Ουκρανία, έπειτα από την επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας, με τις απειλές να παίρνουν πλέον τον πιο επίσημο τόνο. Αφενός το Υπουργείο Αμυνας της χώρας με ενημέρωσή του ανέφερε πως οι σημερινοί βομβαρδισμοί στο Κίεβο ήταν «επιθέσεις με όπλα ακριβείας μεγάλης εμβέλειας κατά ενεργειακών, στρατιωτικών και επικοινωνιακών υποδομών», αφετέρου ο Βλαντίμιρ Πούτιν σε ομιλία του στο Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας ξεκαθάρισε πως η στάση του θα σκληρύνει!

«Αν οι επιθέσεις συνεχιστούν η απάντηση θα είναι σκληρή. Οι απαντήσεις μας θα είναι της ίδιας κλίμακας με τις απειλές που δεχόμαστε» ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος μιλώντας προς τα μέλη του Συμβουλίου ενώ είπε πως «με τις ενέργειές του το καθεστώς του Κιέβου έχει βάλει ουσιαστικά τον εαυτό του στο ίδιο επίπεδο με τις διεθνείς τρομοκρατικές ομάδες, με τις πιο απεχθή ομάδες. Είναι απλά αδύνατο να αφήσουμε αναπάντητα εγκλήματα αυτού του είδους». Παράλληλα κατηγόρησε την Ουκρανία, γιατί «έχουν διαπραχθεί σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων και απόπειρες παρόμοιων εγκλημάτων κατά εγκαταστάσεων ηλεκτρικής ενέργειας και υποδομών μεταφοράς φυσικού αερίου της χώρας μας, συμπεριλαμβανομένης απόπειρας υπονόμευσης ενός από τα τμήματα του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου Turkish Stream. Όλα αυτά αποδεικνύονται από αντικειμενικά στοιχεία , συμπεριλαμβανομένης της μαρτυρίας των ίδιων των συλληφθέντων δραστών αυτών των τρομοκρατικών επιθέσεων».

Βομβαρδίζει μέρη με αμάχους για αντίποινα

Νεκροί και δεκάδες τραυματίες είναι ο πρώτος απολογισμός από τις ρωσικές επιθέσεις στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, Κίεβο, αλλά και σε άλλες περιοχές με τα διεθνή Μέσα να τις χαρακτηρίζουν ως αντίποινα του Βλαντίμιρ Πούτιν για τα όσα έγιναν στην Κριμαία με την ανατίναξη της κομβική σημασίας, γέφυρα. Σύμφωνα με τους αξιωματούχους μόνο στο Κίεβο όπου βομβαρδίστηκαν μη στρατιωτικοί στόχοι, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 8 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί πάνω από 24. Την ίδια στιγμή βίντεο που έχουν αναρτηθεί στο Telegram κάνουν λόγο για χτύπημα σε θερμοηλετρικό εργοστάσιο του Κιέβου.

Από νωρίς το πρωί της Δευτέρας έχουν σημειωθεί εκρήξεις στις περιοχές δυτικά του Κιέβου και ιδιαίτερα στις πόλεις Λβιβ, Τερνόπιλ, Χμελνίτσκι και Ζίτομιρ, καθώς και στο Ντνιπροπετρόφσκ, νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας. Νωρίτερα είχαν ηχήσει οι σειρήνες με τον κόσμο να οδηγείται σε σταθμούς μετρό και σε καταφύγια ώστε να προφυλαχθεί. Σε καταφύγιο ξενοδοχείου στο Κίεβο φυγαδεύτηκε ο Επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ Ντιντιέ Ρέιντερς μετά τις εκρήξεις .

«Το πρωί, ο επιτιθέμενος εκτόξευσε 75 πυραύλους, 41 από τους οποίους καταρρίφθηκαν από την αντιαεροπορική άμυνά μας», δήλωσε με ανάρτησή του στην εφαρμογή Telegram ο αρχηγός των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων Βαλέρι Ζαλούζνι, διευκρινίζοντας πως η Ρωσία χρησιμοποίησε επίσης «μη επανδρωμένα αεροπλάνα μάχης». Ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα έγραψε στο Twitter: «Η μόνη τακτική του Πούτιν είναι ο τρόμος στις ειρηνικές πόλεις της Ουκρανίας, αλλά δεν θα διαλύσει την Ουκρανία. Αυτή είναι και η απάντησή του σε όσους θέλουν να μιλήσουν μαζί του για την ειρήνη: ο Πούτιν είναι ένας τρομοκράτης που μιλάει με πυραύλους».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA