Μενού
poytin-loykasenko
Αλεξάντερ Λουκασένκο, Βλαντίμιρ Πούτιν | Associated Press
  • Α-
  • Α+

Σε μία αποκάλυψη «βόμβα» προχώρησε το Κέντρο «Ντοσιέ» (dossier -center) όπως και έντεκα μέσα ενημέρωσης από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ καθώς ισχυρίζονται πως έχουν στη διάθεση τους έγγραφο για τη στρατηγική του Κρεμλίνου για την ενσωμάτωση της Λευκορωσίας στη Ρωσία έως το 2030. Το έγγραφο έχει τίτλο «Στρατηγικοί στόχοι της Ρωσικής Ομοσπονδίας προς τη λευκορωσική κατεύθυνση». Όπως ισχυρίζεται ο εν λόγω ιστότοπος, το σχέδιο αυτό εκπονήθηκε από κοινού από τη διοίκηση της ρωσικής προεδρίας με τις μυστικές υπηρεσίες FSB και SVR και το Γενικό επιτελείο των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων. Τα σχέδια ως προς τη Λευκορωσία εκπονήθηκαν το 2021 και μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δεν άλλαξαν σε μακροπρόθεσμη βάση.

Σύμφωνα με την εν λόγω στρατηγική, έως το 2030 προτίθεται να ολοκληρώσει τη μεταρρύθμιση του Συντάγματος της Λευκορωσίας λαμβάνοντας υπ όψιν τα ρωσικά συμφέροντα, να επιδιώξει την υπεροχή της ρωσικής γλώσσας έναντι της λευκορωσικής και να εισάγει μια απλουστευμένη διαδικασία χορήγησης ρωσικών διαβατηρίων στους Λευκορώσους.

Εκτός των άλλων το Κρεμλίνο θέλει να ελέγχει τον χώρο των πληροφοριών της Λευκορωσίας, να ανοίξει στη χώρα κέντρα εξετάσεων για τους φοιτητές, όπως επίσης επιστημονικά και πολιτιστικά κέντρα. Προϋποτίθεται, ότι όλα αυτά θα είναι παραρτήματα του οργανισμού Rosotrudnitsestvo (Ρωσική συνεργασία) στα οποία συχνά με κάλυψη εργάζονται Ρώσοι πράκτορες, γράφει το «Ντοσιέ». Έως τα τέλη του 2022 η διοίκηση του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, θα έπρεπε να πείσει την ηγεσία της Λευκορωσίας ότι είναι αναγκαίο να εργασθεί για τη δημιουργία του Ενωσιακού κράτους, το οποίο τυπικά είχε δημιουργηθεί από το 2000.

Τον Νοέμβριο του 2022 στο πλαίσιο του λεγόμενου διατάγματος περί ολοκλήρωσης του Ενωσιακού κράτους, εγκρίθηκαν 28 προγράμματα εμπορικής και οικονομικής ολοκλήρωσης των δύο χωρών. Τα προγράμματα αφορούν στις ενεργειακές και χρηματοπιστωτικές αγορές, στον συγχρονισμό της φορολογικής και τελωνειακής πολιτικής. Τότε εγκρίθηκε και το κοινό στρατιωτικό δόγμα.

Οι απειλές για το σχέδιο της Ρωσίας

Στο στάδιο συμφωνίας αυτών των προγραμμάτων ο Λουκασένκο διαβεβαίωνε ότι η οικονομική ολοκλήρωση με τη Ρωσία δεν απειλεί την κυριαρχία της Λευκορωσίας. Ο Πούτιν τότε συγκεκριμένα, είχε δηλώσει ότι μετά τη δημιουργία της οικονομικής βάσης μπορεί να αρχίσει και η πολιτική σύγκλιση των δύο χωρών. Εκτός από τους στόχους, στο σχέδιο στρατηγικής αναφέρονται και οι απειλές για τα σχέδια της Ρωσίας στη Λευκορωσία, γράφει το «Ντοσιέ». Το Κρεμλίνο εξέφραζε τους φόβους του για την προσέγγιση της Λευκορωσίας με χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, την επιρροή εθνικιστών και φιλοδυτικών πολιτικών στον Λουκασένκο, την άρνηση να διδάσκεται στη Λευκορωσία η ρωσική γλώσσα. Θεωρούσε επίσης απειλή τη χρήση στη Λευκορωσία αμερικανικών και ευρωπαϊκών εμβολίων αντί των ρωσικών κατά της Covid-19.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία άλλαξε τα σχέδια. «Ο μακροπρόθεσμος στόχος της επίτευξης πλήρους ελέγχου επί της Λευκορωσίας είναι ακόμη σε ισχύ» εκτιμά πηγή μέσου ενημέρωσης στα χέρια του οποίου περιήλθε το έγγραφο εσωτερικής χρήσεως του Κρεμλίνου. Εκτός των άλλων όλοι οι εμπειρογνώμονες που ρωτήθηκαν για το περιεχόμενο του εγγράφου, συμφώνησαν ότι ο Λουκασένκο, εξαιτίας της βοήθειας που παρέχει στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, έχει χάσει όλα τα υπολείμματα της ανεξαρτησίας.

Το έγγραφο περιήλθε στα χέρια δημοσιογράφων των ακόλουθων μέσων: Delfi (Εσθονία), Dossier-Center, Kyiv Independent (Ουκρανία), Belarusian Investigative Center (Λευκορωσία), Yahoo News (ΗΠΑ), Süddeutsche Zeitung (Γερμανία), Westdeutscher Rundfunk (Γερμανία), Norddeutscher Rundfunk (Γερμανία), Expressen (Σουηδία), Frontstory (Πολωνία) и VSquare (Όμαδα των χωρών του Βίσεγκράντ).

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA