Η απόφαση του BBC να βάλει στον «πάγο» τον δημοφιλή παρουσιαστή και άλλοτε σταρ της Εθνικής Αγγλίας Γκάρι Λίνεκερ λόγω της κριτικής που άσκησε στη βρετανική κυβέρνηση για τη μεταναστευτική πολιτική που θέλει να εφαρμόσει, έχει μετατραπεί σε μείζον πολιτικό ζήτημα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Λίνεκερ μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επέκρινε το νέο νομοσχέδιο για τη μετανάστευση που προωθεί η βρετανική κυβέρνηση, στις αρχές της περασμένης εβδομάδας. Η διοίκηση του BBC αποφάσισε πως παραβίασε τον κανόνα της δημοσιογραφικής αμεροληψίας. Το ίδιο το μέσο ζήτησε εξηγήσεις από τη διοίκησή του.]
Το θέμα, όπως αναμενόταν, πήρε και πολιτικές διαστάσεις, με την Downing Street να υπογραμμίζει πως επιθυμεί τη λύση του προβλήματος και να αποσαφηνίζει πως η ίδια δεν έχει αρμοδιότητα στον εθνικό ραδιοτηελοπτικό φορέα. Η αντιπολίτευση από την άλλη, μιλά για κύκλωμα των Συντηρητικών που επιχειρεί να φιμώσει τους δημοσιογράφους με αντίθετη από της κυβέρνησης άποψη.
Το κύμα συμπαράστασης προς τον Λίνεκερ, τον αποκαλούμενο και «Mr Nice Guy», υπήρξε πρωτοφανές. Ο άνθρωπος τον οποίο ακολουθούν 8,8 εκατ. followers στο twitter, πέραν της μεγάλης στήριξης που δέχθηκε απ' το κοινό, είχε ως συμμάχους κι όλους τους συνεργάτες του, οι οποίοι αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στην ιστορική εκπομπή Match of the Day δίχως τον Λίνεκερ στο πλευρό τους.
Κρίση στο BBC
Η κρίση στο BBC φτάνει στο υψηλότερο επίπεδο καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που ζητούν παραιτήσεις, μεταξύ των οποίων και του γενικού διευθυντή Τιμ Ντέιβι. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο παραίτησής του, ο Ντέιβι απάντησε: «Σε καμία περίπτωση» προσθέτοντας ότι ευελπιστεί «να επιλυθεί αυτή η κατάσταση». Και συμπλήρωσε: «Για να είμαι ξεκάθαρος, επιτυχία θα ήταν, όπως το βλέπω εγώ, να επιστρέψει ο Γκάρι στον αέρα και μαζί να προσφέρουμε στο κοινό διεθνή αθλητική κάλυψη. Λυπάμαι που δεν μπορέσαμε να το προσφέρουμε αυτό σήμερα».Το ζήτημα έχει γίνει πλέον βαθιά πολιτικό καθώς αγγίζει και την κυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ.
Θέση για το ζήτημα αναγκάστηκε να πάρει και ο Βρετανός πρωθυπουργός, ο οποίος τόνισε ότι πρόκειται για θέμα του BBC κι όχι της κυβέρνησης. «Ελπίζω ότι η τρέχουσα κατάσταση μεταξύ του Γκάρι Λίνεκερ και του BBC θα επιλυθεί εγκαίρως, αλλά αναμφίβολα είναι θέμα δικό τους, όχι της κυβέρνησης», ανέφερε σε δήλωσή του. Ο Σούνακ ουσιαστικά θέλησε να απαντήσει στην έντονη κριτική που ασκήθηκε απ' την αντιπολίτευση και όχι μόνο. Μεταξύ άλλων, η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον, σχολίασε ότι η στάση του BBC στο ζήτημα Λίνεκερ θέτει «σε κίνδυνο την ελευθερία της έκφρασης απέναντι στην πολιτική πίεση»...
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.