Συνεχίζεται η αγωνία για τους 15 Ελληνες που παραμένουν εγκλωβισμένοι στη Μητρόπολη του Σουδάν οι οποίοι ζουν δραματικές ώρες καθώς μαίνονται οι συγκρούσεις στο Χαρτούμ. Οι μαρτυρίες τους για τα όσα βιώνουν μέσα στη Μητρόπολη είναι δραματικές, ενώ ανάμεσα στους εγκλωβισμένους είναι τρία παιδιά ηλικίας 9-10 ετών καθώς επίσης και δύο αδερφές οι οποίες κατάφεραν να μιλήσουν τηλεφωνικά με τους γονείς τους που βρίσκονται επίσης εγκλωβισμένοι μέσα στα σπίτια τους, πολύ κοντά στην εκκλησία. Οι συγκρούσεις συνεχίζονται με τους πυροβολισμούς να είναι συνεχής ενώ το σκηνικό συνθέτους βόμβες και ρουκέτες, τη στιγμή που το ρεύμα, το νερό και το ίντερνετ έχουν κοπεί.
Από τις εχθροπραξίες τραυματίστηκαν και δύο Ελληνες από ρίψη ρουκέτας, μετά την ακολουθία της Ανάστασης. Σε φωτογραφία ντοκουμέντο του τραυματισμένου Ελληνα που προβλήθηκε στο OPEN, απεικονίζονται τα πόδια του δεμένα με γάζες, για να σταματήσει η αιμορραγία. Ο ένας εκ των τραυματιών περιέγραψε πως μετά την επίθεση με ρουκέτα είναι αδύναμος και περιμένει να χειρουργηθεί, ενώ η αιμορραγία δεν σταματά.
«Καλά είμαι δόξα τω Θεό. Περιμένω τον γιατρό γιατί δεν έχει σταματήσει η αιμορραγία» είπε ένας εκ των τραυματιών στο OPEN. Οι εγκλωβισμένοι απευθύνουν δραματική έκκληση για βοήθεια: «πετάνε σφαίρες πολλές στον αέρα. Η ψυχολογία μου εχθές ήταν πολύ χάλια, σκεφτόμουν πως θα βγούμε από τη Μητρόπολη», είπε η Αλεξάνδρα Καλημέρη. «Η κατάσταση είναι χάλια, πυροβολούν συνέχεια», είπε από την πλευρά της εγκλωβισμένη Ελληνίδα. Ο Γιώργος Μαυρίκος σημείωσε πως «είναι πολύ δύσκολα, δεν περιγράφεται με λόγια. Πυροβολισμοί, βόμβες, ρουκέτες. Το νερό είναι κομμένο, το ρεύμα κομμένο, το ίντερνετ κομμένο. Μόνο προσευχή, τίποτα άλλο».
«Το φαγητό είναι για 2-4 μέρες»
«Είμαστε εγκλωβισμένοι στη Μητρόπολη. Είμαστε καλά, έχουμε φαγητό. Το φαγητό είναι για 2-4 μέρες. Μόνο που οι πυροβολισμοί είναι που ακούγονται ασταμάτητα. Τα μεσάνυχτα είχαν ηρεμήσει λίγο αλλά μετά ξανά από τις 5 το πρωί τα ίδια» περιέγραψε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα η Αλεξάνδρα Καλουμέτη. «Έχουμε ρεύμα μόνο όταν ανάβουν τη γεννήτρια. Τώρα έχει μείνει πολύ λίγο πετρέλαιο και δεν ξέρω για πόσες μέρες θα κρατήσει αυτό». Οπως αναφέρει υπάρχει επικοινωνία με το υπουργείο Εξωτερικών και θα προσπαθήσουν να τους βοηθήσουν και να τους προσφέρουν ό,τι μπορούν. Για τους Έλληνες τραυματίες η κ. Καλουμέτη είπε: «Πριν τραυματιστούν είχαν μπει στην εκκλησία. Ήταν πριν αρχίσουν οι πυροβολισμοί και μας είχαν ειδοποιήσει ότι άρχισαν να χτυπάνε και πρέπει να κόψουμε τη λειτουργία. Μετά, πήγαν να μπούνε μέσα στο σπίτι τους έπεσε η ρουκέτα».
«Θέλουμε να έρθουμε στην Ελλάδα»
«Έχουμε φόβο μέσα μας. Μεγάλη ανησυχία, έχουμε μεγάλο ερωτηματικό. Δεν ξέρουμε πότε θα τελειώσει αυτό. Θα είμαστε καλά αύριο μεθαύριο; Άμα τελειώσει το φαγητό τι θα γίνει. Είναι άγνωστο. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει… Και να θέλεις να βγεις έξω είναι πάρα πολύ επικίνδυνο. Έχουν πυροβολήσει ανθρώπους σήμερα στο δρόμο. Είχαμε σκεφτεί εγώ και η αδερφή μου να βγούμε σήμερα να πάμε στα σπίτια μας γιατί με πήρε η μάνα μου και μου λέει να προσπαθήσουμε να έρθουμε στο σπίτι και μετά μας ξαναπήρε τηλέφωνο και μας λέει όχι, γίνεται χαμός μέσα στο σπίτι μας, καθίστε καλύτερα στη Μητρόπολη» είπε η κυρία Καλουμέτη. «Θέλουμε να έρθουμε στην Ελλάδα, να βρούμε ένα μέρος που να είμαστε ασφαλείς, να έχουμε τα δικαιώματά μας σαν άνθρωποι γιατί το ότι σκοτώνουν εδώ δεν είναι κάτι καινούριο», σημείωσε.
«Περιμένουμε ένα θαύμα»
Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Νουβίας και παντός Σουδάν, Σάββας, μετέφερε την εικόνα από το Χαρτούμ λέγοντας πως «περιμένουμε και ελπίζουμε σε ένα θαύμα». «Είμαστε σήμερα στο επίκεντρο της διαμάχης. Χρησιμοποιούν βαρύ οπλισμό σήμερα. Δεν μπορεί κανείς να βγει έξω ούτε τις πόρτες να ανοίξει. Υπάρχουν αδέσποτες σφαίρες, οπότε είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε σημεία που δεν μπορούν να χτυπήσουν σφαίρες γιατί τις προηγούμενες ημέρες χτύπησαν και τις πόρτες και τα παράθυρα, οπότε είμαστε σε σημεία τέτοια που να μην κινδυνεύουμε» τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ.
Εμφύλιος στο Σουδάν
Το Σουδάν βυθίζεται στο χάος με τους νενκρούς να φτάνουν τουλάχιστον τους 97 και τους τραυματίες να αγγίζουν τους 1.000. Οι εχθροπραξίες ανάμεσα στις δυνάμεις του στρατού υπό τον στρατηγό Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Μπουρχάν και της παραστρατιωτικής ομάδας «Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης» του στρατηγού Ντάγκλο, συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Τα νοσοκομεία έχουν βασικές ελλείψεις σε φάρμακα και λόγω των διακοπών ρεύματος και τα μηχανήματα παροχής οξυγόνου δεν λειτουργούν. Παράλληλα, η κρατική τηλεόραση και το ραδιόφωνο έχουν διακόψει την λειτουργία τους και οι δύο φατρίες ερίζουν την κατάκτηση στρατηγικών υποδομών, χωρίς να είναι σαφές μέχρι αυτή την ώρα ποιος έχει το πάνω χέρι στο Σουδάν.
«H ανταλλαγή πυρών πρέπει να σταματήσει αμέσως. Η φωνή της λογικής πρέπει να κυριαρχήσει.Όλοι θα χάσουν. Και δεν υπάρχει νίκη, όταν είναι πάνω από τις σορούς των ανθρώπων μας» αναφέρει ο Αμπντάλα Χαμντοκ, πρώην πρωθυπουργός του Σουδάν. Την ίδια ώρα ανησυχία επικρατεί και στη διεθνή κοινότητα η οποία καλεί και τις δύο πλευρές να έρθουν σε διαπραγματεύσεις χωρίς ωστόσο να φαίνεται καμία από τις δύο πλευρές διατεθειμένη για κάτι τέτοιο.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.