Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε λίγες ώρες από τώρα, το πρωί του Σαββάτου συγκεκριμένα, ολόκληρος ο πλανήτης θα στρέψει το βλέμμα του στο Λονδίνο όπου μέσα από ένα πολύωρο (και πολυδάπανο) τελετουργικό ο Κάρολος θα στεφθεί νέος βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο Κάρολος Γ', ωστόσο, έχει ένα μοναδικό προνόμιο. Πέρα από τη δική του τελετή στέψης, είναι το πρώτο παιδί που παρακολούθησε ποτέ τη στέψη ενός γονέα μονάρχη!

Ήταν στις 2 Ιουνίου του 1953 όταν πραγματοποιήθηκε η επίσημη τελετή της στέψης της βασίλισσας Ελισάβετ στο Αββαείο του Westminster, με εκατομμύρια κόσμο παγκοσμίως να παρακολουθεί το γεγονός, όπως αναμένεται να γίνει και μεθαύριο με τον Κάρολο Γ' ο οποίος τότε ήταν ο 4χρονος Πρίγκηπας της Ουαλίας ο οποίος σε ένα σπάνιο βίντεο από εκείνη την τελετή φαίνεται να βρίσκεται δίπλα στη μητέρα του, αφού αυτή έχει στεφθεί βασίλισσα. Αντίθετα, η πριγκίπισσα Άννα, αν και είχε γεννηθεί, θεωρείτο πολύ μικρή στα 2 της να παραβρεθεί στο γεγονός.

Όχι βέβαια ότι για τον Κάρολο τα πράγματα ήταν πιο... εύκολα! Λέγεται, μάλιστα, πως ο τότε διάδοχος του βρετανικού θρόνου, όπως είναι απόλυτα φυσιολογικό για ένα παιδάκι στην ηλικία του... βαρέθηκε κατά τη διάρκεια της 3ωρης τελετής και άρχισε να κάνει τα δικά του! Κάποιοι, μάλιστα, θυμήθηκαν την αντίδραση του 4χρονου εγγονού του, πρίγκιπα Louis, ο οποίος έκανε διάφορες γκριμάτσες κατά την παρέλαση Trooping the Colour τον Ιούνιο του 2022, που συνέπεσε με το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της βασίλισσας Ελισάβετ για τα 70 χρόνια βασιλείας της αλλά και την κουβέντα που είχε ανοίξει πρόσφατα για το αν ο... άτακτος και ατίθασος Louis θα έπρεπε να βρεθεί στην τελετή στέψης του παππού του!

https://www.instagram.com/p/CeRRvLOgYuW/?utm_source=ig_embed&ig_rid=2f1f564e-ae10-484f-8c00-11b6425ed38c

Και για όσους έχουν απορίες, υπενθυμίζεται πως η τελετή στέψης της Ελισάβετ ήταν η πρώτη που βιντεοσκοπήθηκε και αυτό μετά από την έντονη επιθυμία του πρίγκηπα Φίλιππου να δώσει μια νέα πνοή στο θεσμό της βασιλείας στο Ηνωμένο Βασίλειο και να κάνει την (τότε) νέα μονάρχη να μοιάζει πιο προσιτή στον λαό. Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ο τότε πρωθυπουργός Ουίνστον Τσόρτσιλ είχε εκφράσει τις αντιρρήσεις του αλλά ο πρίγκηπας Φίλιππος που είχε οριστεί επικεφαλής της οργάνωσης του τελετουργικού, ήταν ανένδοτος.

Η βασίλισσα Ελισάβετ ανέλαβε τη βασιλεία σε ηλικία 25 ετών, όταν ο πατέρας της, βασιλιάς Γεώργιος έφυγε ξαφνικά από τη ζωή ύστερα από μάχη με τον καρκίνο τον Φεβρουάριο του 1952. Όπως συμβαίνει πάντα (έτσι συνέβη και τώρα με τον Κάρολο Γ') η Ελισάβετ ονομάστηκε βασίλισσα την επόμενη κιόλας στιγμή από το θάνατο του πατέρα της, ωστόσο, η τελετή της στέψης έγινε 14 μήνες αργότερα, ώστε να έχει περάσει αρκετός καιρός πένθους, όσο και το απαραίτητο διάστημα για την προετοιμασία της σημαντικής εκδήλωσης. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA