Μενού
Basilias-Karolos
Βασιλιάς Κάρολος | AP
  • Α-
  • Α+

«Τίτλοι τέλους» έπεσαν στη στέψη του Βασιλιά Καρόλου Γ' ως νέου μονάρχη του Ηνωμένου Βασιλείου και της βασίλισσας Καμίλα, σε μία τελετή που ξεκίνησε από το Αββαείο του Ουεστμίνστερ και ολοκληρώθηκε στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ με τους βασιλικούς χαιρετισμούς στο συγκεντρωμένο πλήθος.

Ήταν, σύμφωνα με το Mega, αναμφίβολα μία από τις πιο ακριβές τελετές στέψης καθώς δαπανήθηκαν περίπου 200 εκατ. στερλίνες, δηλαδή 284 εκατομμύρια ευρώ. Το Παλάτι, από δικής του πλευράς, ανέφερε πως η στέψη αναμένεται να φέρει τα δεκαπλάσια κέρδη στην οικονομία της Βρετανίας, καθώς σημειώνει πως η όλη τελετή αναμένεται να αποφέρει κέρδη που ανέρχονται στις 2 δις. στερλίνες

Στην τελετή έδωσαν το παρών περίπου 2.200 προσκεκλημένοι και μεταξύ αυτών αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, υψηλόβαθμα στελέχη της βρετανικής κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός της χώρας Ρίσι Σούνακ καθώς και πρώην πρωθυπουργοί της Μεγάλης Βρετανίας. Την ιστορική τελετή, την οποία οι Βρετανοί είχαν να δουν εδώ και 75 χρόνια, παρακολούθησαν στη Βρετανία περίπου 30 εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ σε όλο τον κόσμο την παρακολούθησαν περισσότεροι από 300 εκατ. τηλεθεατές.

Στους δρόμους του Λονδίνου βρέθηκαν, σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου 2 εκατ. άνθρωποι οι οποίοι και παρακολούθησαν την πομπή της στέψης στην «καρδιά» της βρετανικής πρωτεύουσας.

karolos - kamila
AP
stepsi karoloy
Στέψη Καρόλου | AP

Ποιες ήταν οι καινοτομίες

Αρκετές ήταν οι εκπλήξεις και οι καινοτομίες που έγιναν στην τελετή της στέψης, όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες, οι οποίες και έγιναν με πρωτοβουλία του ίδιου του Καρόλου.

Ειδικότερα, ήθελε μία πολυπολιτισμική και συμπεριληπτική τελετή και για πρώτη φορά διαδραμάτισαν ρόλο εκπρόσωποι άλλων εκκλησιαστικών δογμάτων, μεταξύ αυτών και του χριστιανισμού, και για πρώτη φορά υπήρξαν γυναίκες επίσκοποι και εψάλησαν μη αγγλόφωνοι ύμνοι.

Η σχέση του Καρόλου με την Ελλάδα

Η σχέση του νέου εστεμμένου του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ελλάδα, έχει δεσμούς αίματος που έχουν τις ρίζες τους στον προηγούμενο αιώνα. Ο πατέρας του Καρόλου, ο Φίλιππος, γεννήθηκε στην Κέρκυρα και ήταν ο γιος του πρίγκιπα Ανδρέα.

Από μικρός ο Κάρολος έμαθε τα πάντα για την πατρίδα του πατέρα και του παππού του και αν και επίσημα έχει επισκεφτεί τη χώρα μας δυο φορές, ιδιωτικά έχει έρθει πολλές περισσότερες με αγαπημένο του προορισμό τις μονές του Αγίου Όρους.

Διατηρώντας ισχυρούς δεσμούς με την Ελλάδα, ο βασιλιάς της Μεγάλης Βρετανίας έχει πραγματοποιήσει δύο επίσημες επισκέψεις στη χώρα ως πρίγκηπας της Ουαλίας και δεκάδες ακόμη ανεπίσημες ως προσκυνητής στο Άγιον Όρος.

Ο Κάρολος βρέθηκε στη χώρα το 2021, για να παραβρεθεί στους εορτασμούς της επετείου των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση. Κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του άγνωστου στρατιώτη και με τη σύζυγό του παρακολούθησαν την μεγαλοπρεπή παρέλαση. Αργότερα, ξεναγήθηκαν από το πρωθυπουργικό ζεύγος στην Εθνική Πινακοθήκη

Το προηγούμενο βράδυ ο σημερινός βασιλιάς της μεγάλης Βρετανίας είχε δειπνήσει με την πολιτειακή, πολιτική και θρησκευτική ηγεσίας της χώρας, εκεί που στον χαιρετισμό του ο Κάρολος απήγγειλε Διονύσιο Σολωμό.

«Όπως η ιστορία των χωρών μας είναι στενά συνδεδεμένες μεταξύ τους, έτσι είναι δεμένο και το μέλλον τους. Οι Βρετανοί φίλοι σας θα αισθανθούμε μεγάλη περηφάνια με την αφυπνιστική προτροπή του Διονυσίου Σολομού: Χαίρε ω χαίρε, Ελευθερία».

Πεντοζάλης, φρέντο και κουλούρι Θεσσαλονίκης

Πιο χαλαρή ήταν η επίσκεψη του ζεύγους το 2018. Ο Κάρολος και η Καμίλα, τότε, είχαν απολαύσει παγωμένο φρέντο χωρίς πλαστικό καλαμάκι που μόλις είχε απαγορευτεί και κουλούρι Θεσσαλονίκης.

Τότε είχαν ταξιδέψει μέχρι και την Κρήτη όπου χόρεψαν τον παραδοσιακό πεντοζάλη σε πανηγύρι στις Αχάρνες. Το πριγκηπικό, τότε, ζεύγος είχαν υποδεχτεί ο Αλέξης Τσίπρας και η Μπέτυ Μπαζιάνα.

Ο βασιλιάς της Μεγάλης Βρετανίας, αγαπά ιδιαίτερα το Άγιο Όρος το οποίο πολλές φορές και με διακριτικότητα έχει επισκεφτεί ως προσκυνητής.

Γνωστή η αγάπη του για τη ζωγραφική την οποία έχει συνδυάσει με την αγάπη του για την χώρα μας: ο Κάρολος ο τρίτος έχει φιλοτεχνήσει πολλές υδατογραφίες με ελληνικά τοπία από το όρο Άθως, από το Βατοπέδι, από τα ελληνικά νησιά.

Την ιστορική τελετή με παραδόσεις που χάνονται στα βάθη των αιώνων παρακολούθησαν, σύμφωνα με εκτιμήσεις, πάνω από 300.000.000 τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο.

Άρον άρον έφυγε ο Πρίγκιπας Χάρι από το Λονδίνο

Κάποιοι «αετομάτηδες» που παρακολουθούσαν την τελετή στέψης του Βασιλιά Καρόλου, εντόπισαν τον Πρίγκιπα Χάρι να μην ψέλνει τον εθνικό ύμνο της Βρετανίας “God Save The King”, την ώρα που ο εστεμμένος πατέρας του πέρασε από μπροστά του.

Στα τηλεοπτικά πλάνα, διακρίνεται ο Πρίγκιπας Χάρι στην τρίτη σειρά των καθισμάτων, δύο σειρές πίσω από τον αδερφό του, τον Πρίγκιπα Γουίλιαμ. Την ώρα που ο Βασιλιάς Κάρολος περνάει με το στέμμα στο κεφάλι και όλο το Αββαείο του Γουέστμινστερ έψελνε τον εθνικό ύμνο, ο Δούκας του Σάσεξ φαίνεται να κλείνει το στόμα του.

Όσοι παρακολουθούσαν την τελετή στέψης από το σπίτι κατέκλυσαν τα social media για να σχολιάσουν τη στάση του Πρίγκιπα Χάρι, την οποία ανέλυσε ένας ειδικός στη γλώσσα του σώματος, και αν πράγματι σταμάτησε να ψέλνει τον εθνικό ύμνο την ώρα που ο Βασιλιάς Κάρολος πέρναγε από μπροστά του.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA