Μενού
Orkomosia Erdogan
Ορκωμοσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία | AP
  • Α-
  • Α+

Υπό καταρρακτώδη βροχή έφτασε χθες στην τουρκική εθνοσυνέλευση ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που έλαβε την προεδρική εντολή εν μέσω θερμού χειροκροτήματος από τους βουλευτές. Παρά την ισχυρή βροχόπτωση, πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί στους δρόμους από όπου περνούσε η προεδρική πομπή.

Κρατώντας σημαίες, πολίτες πετούσαν γαρύφαλλα στο αυτοκίνητο που μετέφερε τον Ερντογάν στο Μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ, όπου ο Τούρκος πρόεδρος κατέθεσε στεφάνι. Πρόκειται για μια επίσκεψη που πολλοί  ξένοι αξιωματούχοι πραγματοποιούν, είτε πρόκειται για την πρώτη στάση τους ή την τελευταία.

Παρά το ότι αρκετοί αναλυτές και δημοσιογράφοι στη Δύση είχαν ποντάρει στο σενάριο της ήττας του Ταγίπ Ερντογάν, η διάψευση των προσδοκιών τους αποδεικνύει πως η γειτονική χώρα εξελίσσεται σταδιακά σε μια περισσότερο συντηρητική, εθνικιστική και βαθιά θρησκευόμενη κοινωνία που αποστρέφεται τον δυτικό τρόπο ζωής και την Κεμαλική κληρονομιά. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι ο Τούρκος πρόεδρος δεν θα επιδιώξει να χτίσει γέφυρες με τη Δύση, ειδικά σε μια δυσμενή οικονομική συγκυρία για τη χώρα.

Η οικονομία το μεγάλο στοίχημα

Ένα θέμα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει άμεσα ο Τούρκο πρόεδρος είναι η ανάταξη της οικονομίας. Μπορεί οι ενέσεις ρευστότητες που ήρθαν από τις χώρες του Κόλπου να του επέτρεψαν να αποφύγει δυσάρεστες συνέπειες, μπορεί η Μόσχα να βοήθησε ποικιλοτρόπως (με τις μειωμένες τιμές φυσικού αερίου, το τουριστικό κύμα αλλά και κεφαλαίων στις τουρκικές τράπεζες), όμως είναι σαφές πως η γειτονική χώρα θα χρειαστεί ενισχύσεις από δυτικά κεφάλαια.

Για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει ο Ερντογάν να δείξει πως θα παίξει με τους κανόνες του παιχνιδιού ώστε να αποφύγει και μια ατιμωτική προσφυγή στο ΔΝΤ. Οι επαφές που είχε με το Γάλλο πρόεδρο και τον Γερμανό καγκελάριο μετά την εκλογή του αποδεικνύουν ότι ο ίδιος έχει πιθανών στο μυαλό του ένα restart στις σχέσεις με την Ευρώπη με αντάλλαγμα πιθανές ξένες επενδύσεις στην τουρκική οικονομία.

Η δύσκολη σχέση με τις ΗΠΑ

Ένα θέμα που θα κληθεί σχετικά άμεσα να διαχειριστεί θα είναι το θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ζήτημα που αρκετοί θεωρούν πως συνδέεται άμεσα με το θέμα της αναβάθμισης των F-16.

Εάν ο Τούρκος πρόεδρος πάρει το πράσινο φως από τις ΗΠΑ για τον εκσυγχρονισμό των μαχητικών τότε είναι προφανές ότι θα δώσει το πράσινο φως για την διεύρυνση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Την ίδια στιγμή, κανείς δεν περιμένει από τον Ταγίπ Ερντογάν να θυσιάσει την ειδική του σχέση με τη Μόσχα που σε μεγάλο βαθμό εξισορροπεί τη σχέση με τη Δύση.

Το μυστήριο με τα ελληνοτουρκικά

Στην Αθήνα μπορεί να μην λέγεται φωναχτά όμως υπήρξε ανακούφιση από την επανεκλογή του Ταγίπ Ερντογάν αφού μια νέα κατάσταση στην γειτονική χώρα μπορεί να οδηγούσε σε άγνωστα μονοπάτια.

Διπλωματικοί κύκλοι αναμένουν μια πίεση από ΗΠΑ και Γερμανία το επόμενο διάστημα ώστε να επανεκκίνησουν οι διμερείς επαφές σε όλα τα επίπεδα, προφανώς αρχικά μεταξύ των δυο ηγετών κι αργότερα σε επίπεδο υπουργών εξωτερικών, ΜΟΕ, διερευνητικών επαφών και πολιτικών επαφών.

Στην παρούσα φάση είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς το πώς οι συζητήσεις μπορεί να εξελιχθούν αφού επηρεάζονται από μια σειρά παραγόντων. Πάντως όλες οι πλευρές θεωρούν πως το μορατόριουμ του καλοκαιριού θα συνεχιστεί μέχρι τον Σεπτέμβριο και μια πρώτη πιθανή συνάντηση των δυο ηγετών, πιθανότατα στη Νέα Υόρκη και στην Σύνοδο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Παρουσία πολλών ηγετών χθες η ορκωμοσία

Με την παρουσία υψηλόβαθμων αξιωματούχων από 78 χώρες ξεκίνησε στη συνέχεια η λαμπερή τελετή στο Λευκό παλάτι στην Αγκυρα με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να τους υποδέχεται στην είσοδο, όπου ήταν παραταγμένοι άνδρες ντυμένοι με πολεμικές στολές που παρέπεμπαν στην ιστορία της Τουρκίας και της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Ακολούθησε μια φαραωνική εκδήλωση στο λευκό παλάτι της Άγκυρας όπου ο Τούρκος πρόεδρος δεξιώθηκε τους αρχηγούς κρατών και υπουργούς εξωτερικών 78 χωρών που παραβρέθηκαν στην τελετή της ορκωμοσίας του.

Στην ομιλία του δεν έλειψαν και πάλι οι αναφορές στο όραμά του για τη «Γαλάζια Πατρίδα». Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ενώ την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών Βασίλης Κασκαρέλης.

Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στην παρουσία του Γενς Στόλτενμπεργκ και του Σουηδού πρώην πρωθυπουργού Καρλ Μπιλτ οι οποίοι αναμένεται να ασκήσουν πιέσεις στον Ερντογαν για άρση του βέτο κατά της ένταξης της Σουηδίας στη Συμμαχία.

Παρόντες και σύμμαχοι του Τούρκου προέδρου, όπως ο Βίκτορ Ορμπαν, ο Νικολάς Μαδούρο και ο Ιλχάμ Αλίγιεφ, αλλά και ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν, ένδειξη των προσπαθειών εξομάλυνσης των σχέσεων των δύο χωρών.

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA