Στους εννέα ανέρχονται, μέχρι στιγμής, οι νεκροί στην Ταϊβάν μετά τον ισχυρό υποθαλάσσιο σεισμό των 7,5 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 07:58 (τοπική ώρα· 02:58 ώρα Ελλάδας) σε βάθος 15,5 χλμ., σε τοποθεσία κοντά στις ανατολικές ακτές.
Εκατοντάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν, κτίρια και αυτοκινητόδρομοι υπέστησαν ζημιές και τα δρομολόγια των τρένων ανεστάλησαν, την ώρα που άνοιξε στο δημόσιο διάλογο –πάλι– το ερώτημα «γιατί η Ταϊβάν είναι τόσο εκτεθειμένη σε ισχυρούς σεισμούς».
Το Associated Press, σε δημοσίευμά του, εξηγεί, επικαλούμενο ειδικούς, πως ο φόρος αίματος στην Ταϊβάν είναι ιδιαίτερα χαμηλός χάρη στη λεπτομερή προετοιμασία των Αρχών για τη διαχείριση φυσικών φαινομένων.
Ταϊβάν: Ο ρόλος του «Δαχτυλιδιού της Φωτιάς»
Το AP διευκρινίζει πως η Ταϊβάν βρίσκεται κατά μήκος του «δακτυλίου της φωτιάς του Ειρηνικού», της γραμμής των σεισμικών ρηγμάτων που περιβάλλουν τον Ειρηνικό Ωκεανό, όπου λαμβάνουν χώρα οι περισσότεροι σεισμοί στον κόσμο.
Η περιοχή είναι ιδιαίτερα ευάλωτη σε σεισμούς λόγω της έντασης που συσσωρεύεται από την αλληλεπίδραση δύο τεκτονικών πλακών, της πλάκας της θάλασσας των Φιλιππίνων και της Ευρασιατικής πλάκας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ξαφνικές απελευθερώσεις με τη μορφή σεισμικών δονήσεων.
Το ορεινό τοπίο της περιοχής μπορεί να μεγεθύνει τις εδαφικές δονήσεις, οδηγώντας σε κατολισθήσεις. Αρκετές τέτοιες κατολισθήσεις σημειώθηκαν στην ανατολική ακτή της Ταϊβάν κοντά στο επίκεντρο του σεισμού της Τετάρτης, όταν τα συντρίμμια που έπεσαν έπεσαν σε σήραγγες και αυτοκινητόδρομους, συνέθλιψαν οχήματα και προκάλεσαν αρκετούς θανάτους.
Ταϊβάν: Το κόλπο για τη διαχείριση των σεισμών
Ο σεισμός στην Ταϊβάν, παρόλο που προκάλεσε αρκετές ζημιές σε πολλά κτίρια στο Χουαλιέν, φαίνεται πως δεν έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην πρωτεύουσα του νησιδίου, την Ταϊπέι. Και υπάρχει εξήγηση γι' αυτό.
«Η ετοιμότητα της Ταϊβάν για σεισμούς είναι από τις πιο προηγμένες στον κόσμο» είπε ο Στίβεν Γκάο, σεισμολόγος και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Μιζούρι.
«Το νησί έχει εφαρμόσει αυστηρούς οικοδομικούς κανόνες, ένα σεισμολογικό δίκτυο παγκόσμιας κλάσης και εκτεταμένες εκστρατείες εκπαίδευσης του κοινού για την ασφάλεια από τους σεισμούς» συνέχισε ο ειδικός.
Σε οργανωσιακό επίπεδο, η κυβέρνηση αναθεωρεί συνεχώς το επίπεδο της αντισεισμικής προστασίας που απαιτείται για τα νέα και τα υφιστάμενα κτίρια, γεγονός που μπορεί να αυξήσει το κόστος κατασκευής, αλλά προσφέρει παράλληλα επιδοτήσεις στους κατοίκους οι οποίοι επιθυμούν να ελέγξουν την αντισεισμική αντοχή των διαμερισμάτων τους.
Η Ταϊβάν είναι γνωστή για τις τακτικές ασκήσεις σεισμού που πραγματοποιεί σε σχολεία και χώρους εργασίας, ενώ τα ΜΜΕ και τα δίκτυα κινητών τηλεφώνων μεταδίδουν τακτικά μηνύματα σχετικά με τις δονήσεις και την προστασία απ' αυτές.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.